Tech

Deze drone is letterlijk een vliegende printplaat

Het Indiase dronetechnologiebedrijf Botlab Dynamics heeft een drone ontwikkeld waarvan de printplaat van de flight controller en snelheidsregelaars tevens dienst doet als frame waarop de motoren bevestigd zijn. Hierdoor kan de drone kleiner en lichter worden uitgevoerd dan traditioneel ontworpen drones op basis van een los frame. Vooralsnog verkeert de PCB Drone in prototypestadium.

Focus op zwermtechnologie

BotLab Dynamics is een ontwikkelaar van drones, gevestigd in Delhi, India. Het bedrijf boekt gestaag vooruitgang op het gebied van dronetechnologie en pioniert in de automatisering van intelligente onbemande luchtvaartuigen. De focus van het bedrijf ligt op zwermtechnologie waarmee grote aantallen drones autonoom kunnen vliegen en tegelijkertijd de toegewezen taken kunnen uitvoeren en formaties in de lucht kunnen creëren.

Als onderzoeksgerichte start-up met meer dan zeven jaar ervaring in R&D voor UAV-toepassingen, heeft BotLab alle oplossingen in huis ontwikkeld om flexibiliteit en precisie te garanderen bij het implementeren van drones. BotLab is een pionier in India voor wat betreft droneshows. Zo verzorgde het bedrijf in januari 2022 India’s grootste drone-lichtshow, met 1.000 drones, voor de Beating Retreat-ceremonie.

PCB Drone

De nieuwste uitvinding van Botlab Dynamics betreft de PCB Drone. Een Printed Circuit Board (PCB) is een printplaat waarop alle elektronische componenten worden aangebracht die nodig zijn voor het functioneren van een bepaalde schakeling, zoals een flight computer voor een drone. In het geval van de PCB Drone doet deze printplaat tevens dienst als frame waarop de accu en motoren worden bevestigd. Het voordeel is dat er geen los frame meer nodig is, waardoor de drone goedkoper, lichter en kleiner kan worden uitgevoerd.

Het is nog niet duidelijk of BotLab Dynamics concrete plannen heeft om de PCB Drone verder te ontwikkelen of te vermarkten, maar het lijkt ons de moeite waard om deze ontwerpfilosofie verder te benutten. Een nadeel zou kunnen zijn dat door trillingen en torsiekrachten componenten losraken of connecties verbroken worden, tenzij de printplaat dusdanig stijf kan worden uitgevoerd dat dergelijke problemen niet voorkomen.

Foto: Sarita Ahlawat/BotLab Dynamics
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier