Nieuws

Amerikanen stellen invoering Remote ID met halfjaar uit

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft de invoering van Remote ID met een halfjaar uitgesteld. Aanvankelijk moesten dronepiloten vanaf 16 september voldoen aan de wettelijke eis voor identificatie op afstand, maar dat wordt nu 16 maart volgend jaar. Als reden geeft de FAA onvoldoende beschikbaarheid van uitzendmodules voor identificatie op afstand op.

Remote ID

Identificatie op afstand – ook wel Remote ID genoemd – is een technologie die ervoor zorgt dat drones op afstand geïdentificeerd en gevolgd kunnen worden. Het idee is dat handhavers meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen illegale dronevluchten. Ook speelt Remote ID een rol als het gaat om het digitaliseren van het luchtruimbeheer. Daarnaast biedt Remote ID het brede publiek meer inzicht over wat er zoal in de directe omgeving rondvliegt.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat alle dronepiloten in de VS vanaf 16 september hun drones verplicht moesten uitrusten met Remote ID, hetzij middels een firmware-update, hetzij middels het toevoegen van een zogenaamde remote identification broadcast module (zoals bijvoorbeeld een DroneTag of DroneBeacon). Niet alleen dronevliegers worden getroffen door de verplichting, ook modelbouwers ontkomen niet aan de Remote ID-verplichting.

Maar naar nu blijkt is de markt er nog niet in geslaagd om voldoende beschikbaarheid van Remote ID-modules te garanderen. Dat zou betekenen dat veel drone- en modelvliegers in de problemen zouden komen en niet kunnen voldoen aan de nieuwe vereisten. Ook werd er geklaagd over het ontbreken van Remote ID-vrijgestelde vlieggebieden, zogenaamde FRIA’s. Om die reden heeft de FAA op het laatste moment besloten om de Remote ID-verplichting met een halfjaar op te schorten.

Officiële verklaring

De FAA geeft zelf de volgende verklaring af met betrekking tot het uitstel:

“Dronepiloten die niet aan de uitzendvereiste van de Remote ID Rule kunnen voldoen, hebben nu tot 16 maart 2024 de tijd om hun toestel uit te rusten. Na die datum kunnen exploitanten te maken krijgen met boetes en schorsing of intrekking van pilootcertificaten.

Bij het nemen van deze beslissing erkent de FAA de onverwachte problemen die sommige operators ondervinden bij het vinden van uitzendmodules voor identificatie op afstand.

Dronepiloten kunnen aan deze deadline voldoen door een drone met Remote ID aan te schaffen bij een fabrikant of door een Remote ID-uitzendmodule aan te schaffen die kan worden bevestigd aan bestaande drones die niet over Remote ID-apparatuur beschikken.

Remote ID fungeert als een digitaal kenteken en helpt de FAA, wetshandhavingsinstanties en andere federale instanties het controlestation te vinden wanneer een drone op een onveilige manier lijkt te vliegen of waar deze niet mag vliegen.”

Remote ID in de EU

De situatie in de VS doet enigszins denken aan het uitstel van de invoering van Cx-labels voor drones in de Europese Unie. Aanvankelijk was het hebben van een Cx-label verplicht vanaf 1-1-2023, maar dat werd eind 2022 met een jaar uitgesteld, simpelweg omdat er op dat moment geen drones te koop waren die konden voldoen aan de nieuwe Europese producteisen aan drones, waar Remote ID onderdeel van is.

Zowel in de VS als in de EU is er veel weerstand tegen de invoering van Remote ID. Goedbedoelende dronevliegers, waaronder ook professionals, vrezen voor toenemende confrontaties met agressieve omstanders. Dat terwijl kwaadwillenden Remote ID eenvoudig kunnen uitschakelen of een vals identificatienummer kunnen uitzenden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Amerikanen stellen invoering Remote ID met halfjaar uit

 • Is er ook een voorspelling dat het eventueel ook in Europa word uitgesteld?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De invoering van Remote ID in Europa, als onderdeel van de Cx-certificatie, is al een jaar uitgesteld geweest (van 1 januari 2023 naar 1 januari 2024). Dat staat ook in het artikel.

   Beantwoorden
 • Is een dji mini 2 ook verplicht om een id te hebben? Zo ja hoe kom ik hier aan?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, je mag doorvliegen in A1, want de Mini 2 wordt gezien als een ‘legacy drone’ onder de 250 gram. Remote ID is dan niet van toepassing.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier