ProProductnieuws

Skydio presenteert X10 drone met nachtvliegcapaciteit en driedubbele camera

De Amerikaanse dronefabrikant Skydio heeft tijdens een online event haar nieuwste drone, de X10, onthuld. Deze drone, uitgerust met drie camera’s en de baanbrekende NightSense functie, maakt autonome vluchten mogelijk in omgevingen zonder licht. Deze innovatie is specifiek ontworpen voor zakelijke en openbare veiligheidstoepassingen en is de eerste productintroductie van Skydio sinds het eerder dit jaar de consumentenmarkt verliet.

10x zoveel rekenkracht

De Skydio X10 is de opvolger van de Skydio X2 drone die in 2020 op de markt kwam. Het systeem beschikt over 10x zoveel rekenkracht in vergelijking met zijn voorganger. Tegelijkertijd beschikt de drone over navigatiecamera’s van een veel hogere kwaliteit. Hiermee kan de drone navigeren in uitdagende omstandigheden en zelfs de smalste obstakels vermijden. De nieuwe Spatial AI-engine zorgt voor realtime omgevingsmapping en volledig geautomatiseerde onboard 3D modeling.

Voor het inwinnen van data heeft de X10 drie maatwerk camera’s aan boord: een 48 megapixel zoomcamera die kentekenplaten kan lezen op een afstand van zo’n 300 meter, een 50 megapixel groothoekcamera voor het detecteren van minuscule details zoals betonscheurtjes van 0,1 mm, en een 640×512 Teledyne FLIR Boson+ radiometrische thermische camera voor het meten van temperatuurverschillen tijdens inspectiemissies of het opsporen van een vermiste persoon in totale duisternis.

De cameramodule biedt een groothoekcamera, telecamera en warmtebeeldcamera.

Open en modulair

De drone is zodanig ontworpen dat hij open en modulair is, met vier payload-bays, vervangbare gimbal sensorpakketten en een IP55 weersbestendigheidsrating. Op het gebied van connectiviteit biedt de drone tal van mogelijkheden, zoals een nieuw ontworpen point-to-point link, een multiband radio geschikt voor omgevingen met veel storingsbronnen, en een 5G-radio voor onbeperkt bereik waar mobiele dekking beschikbaar is.

Met een maximale vluchttijd van 40 minuten mikt Skydio op sectoren als defensie, energie, openbare veiligheid, transport, bouw en communicatie. CEO Adam Bry benadrukt dat Skydio niet alleen drones wil bouwen. Het bedrijf wil organisaties helpen bij het opzetten van succesvolle droneprogramma’s. Deze visie komt ook tot uiting in de ondersteuningsaanbiedingen van Skydio, waaronder training en regelgevend advies.

Minder afhankelijk van China

Adam Bry benadrukt dat klanten niet alleen moeten letten op de specificaties of mogelijkheden van de drone, maar op de impact die het kan hebben op hun bedrijfsvoering, vooral nu de VS probeert de afhankelijkheid van Chinese bedrijven te verminderen. De X10 drones worden geproduceerd in Skydio’s fabriek in Hayward, Californië.

Bry: “De X10 weerspiegelt alles wat we de afgelopen drie jaar van onze klanten hebben geleerd. Het is het resultaat van een technologische basis met een decennium aan R&D erachter en het harde werk van ons getalenteerde team bij Skydio. Het kan alles wat je van toonaangevende handmatig bestuurde drones verwacht, maar met een autonomie die een schaal, reikwijdte en impact biedt die tot nu toe ongrijpbaar was voor de drone-industrie.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier