Pro

Nieuw algoritme van SPH Engineering zorgt voor beter terreinvolgend dronevluchtplan

Hoe zorg je ervoor dat een drone tijdens een waypointmissie een constante hoogte aanhoudt ten opzichte van bergachtig terrein? Het terreinvolgende aspect is altijd al een kernonderdeel van de UgCS missieplanningssoftware van SPH Engineering. Om nog betere resultaten te bereiken boven uitdagend terrein zet het bedrijf een stap vooruit met de introductie van een nieuw terreinvolgend algoritme: Smart AGL.

Afstand tot de grond

Tot nu toe vertrouwden gebruikers van UgCS op twee soorten hoogte-aanduidingen – AGL (boven grondniveau) en AMSL (boven gemiddeld zeeniveau). AGL is altijd het primaire algoritme voor terreinvolging. Het zorgt ervoor dat de drone altijd dezelfde hoogte ten opzichte van het grondoppervlak, wat cruciaal is voor de meeste vormen van geografische data-inwinning, zoals mapping en orthofotografie.

Een van de nadelen van het AGL-algoritme wordt zichtbaar bij pogingen om boven steile oppervlakken te vliegen. De waypoints worden immers op een constante hoogte boven het grondniveau geplaatst. Deze afstand wordt echter alleen verticaal gemeten. Bij het volgen van steile hellingen kan de drone een punt bereiken waar deze te dicht bij het verticale oppervlak komt. Hier komt het nieuwe Smart AGL-algoritme om de hoek kijken.

Beter afstand houden

In plaats van alle waypoints op een constante hoogte op het hoogtemodel in te stellen, verhoogt Smart AGL waar nodig de waypoint-hoogte om ervoor te zorgen dat een constante afstand tot het voorliggende terrein behouden blijft. Smart AGL kan een exacte afstand tot het dichtstbijzijnde oppervlak behouden, terwijl normale AGL alleen rekening houdt met de verticale afstand tot de grond.

De functionaliteit van Smart AGL verandert ook de manier waarop zijwaartse bewegingen worden gemaakt tijdens gebiedsscans, om overlap te realiseren. Nu omvatten zijdelingse bewegingen ook Smart AGL-terreinvolging bij het bergopwaarts verplaatsen. Dit helpt gevaarlijke situaties te voorkomen wanneer de drone te dicht bij het terrein zou komen wanneer de afstand tussen de surveylijnen groter is. Bij het bergafwaarts verplaatsen, houden zijdelingse bewegingen het vluchtniveau gelijk om het accugebruik te optimaliseren.

Beschikbaarheid

Smart AGL brengt belangrijke verbeteringen met betrekking tot vliegveiligheid en nauwkeurigheid van verzamelde data, door het waarborgen van een meer consistente afstand tot het terrein. Deze functie is vooral cruciaal voor alle dronepiloten die geautomatiseerde missies uitvoeren in bergachtige regio’s waar een betrouwbaar terreinvolgend algoritme essentieel is.

Het nieuwe Smart AGL terreinvolgend algoritme is beschikbaar in UgCS Expert- en Enterprise-licenties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier