Nieuws

Proef met dronedetectie gelanceerd in Den Haag

In samenwerking met de politie start de gemeente Den Haag een 12 maanden durende test met dronedetectie in het luchtruim boven de stad. Deze samenwerking heeft tot doel een beter inzicht te verkrijgen in de frequentie en locaties van dronevluchten in de gemeente. Hiermee willen de gemeente en politie potentiële risico’s in kaart brengen en mogelijkheden onderzoeken om het luchtruim veiliger en efficiënter te beheren.

Nieuwe uitdagingen

Saskia Bruines, wethouder van de gemeente Den Haag, geeft aan dat drones steeds prominenter worden. “De snelle technologische vooruitgang en de toenemende populariteit van drones leiden tot nieuwe uitdagingen, vooral op het gebied van privacy en veiligheid in de lucht. Samen met de politie willen we een duidelijker beeld krijgen van het aantal drones in ons luchtruim en hoe we hier veilig mee kunnen omgaan.”

Op drie verschillende plekken in Den Haag worden detectors geplaatst die de radiosignalen opvangen waarmee drones worden bestuurd. Zo kan men de locatie van een drone traceren, maar de identiteit van de bestuurder blijft verborgen. Deze proef loopt tot september 2024. Het systeem is afkomstig van Senhive, een Belgische producent van detectiesystemen.

Veiligheidsregels en bewustwording

Chiu Man, hoofd Operatiën bij de politie van de Eenheid Den Haag, benadrukt dat niet elke drone-eigenaar zich bewust is van de regelgeving. In grote delen van Den Haag gelden no-flyzones, zoals in natuurgebieden, nabij overheidsgebouwen en de aanvliegroute van Rotterdam The Hague Airport.

“Hoewel de meeste dronegebruikers goede bedoelingen hebben, moeten we als politie waakzaam blijven voor mogelijke risico’s”, zegt Man.

Andere steden

Den Haag is niet de eerste stad waar met dronedetectie wordt geëxperimenteerd. Eerder lanceerden de gemeenten Enschede en Amsterdam soortgelijke experimenten. Daaruit bleek dat er veelvuldig met drones in verboden zones wordt gevlogen, zoals in het gecontroleerde luchtruim rondom Schiphol.

Grote delen van Den Haag zijn aangemerkt als no-flyzone.

(bron: Gemeente Den Haag)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Proef met dronedetectie gelanceerd in Den Haag

 • Peter van Voren

  Kan mij er wel wat bij voorstellen.
  Het worden het er steeds meer.
  Maar mijn plannen om klandestien een dakkapel te bouwen zonder vergunning kan ik wel vergeten zo kunnen ook zwart werkers vanaf het gemeente huis gevolgt worden. Op den duur komt het UWV ook met drones. Of je er niet bijklust.
  Hangt zo’n drone de hele dag boven je woning.

  Beantwoorden
 • There seems to be a global fascination with tracking drones… really??? Most of it is simply photo enthusiasts proclaiming their new found hobby. Did Google get permission to publish photos of every inch of the planet? I think not. I don’t see the harm or the merit in the alarm over drones. Model aircraft have been around for many decades.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier