DronefotografieGastbijdrageTutorial

Special: zo maak je geweldige foto’s met de DJI Mini 3 (of 4) Pro

Wist je dat je met de DJI Mini 3 Pro en de gisteren aangekondigde DJI Mini 4 Pro fantastische hoge-resolutie dronefoto’s kunt maken? Topfotograaf Albert Dros legt in deze special uit hoe je het uiterste uit deze minidrones kunt halen. Van camerasettings tot de perfecte belichting, van panoramafuncties en AEB tot en met het gebruik van RAW: alle aspecten komen aan bod.

Introductie

Het is alweer een tijdje geleden sinds mijn laatste artikel over dronefotografie (2019 om precies te zijn). Sindsdien heb ik veel DJI-drones gebruikt. Eerder dit jaar kocht ik een Mini 3 Pro om te zien of deze mogelijk grotere drones voor mijn reizen zou kunnen vervangen. En ik moet eerlijk zijn: ik was aanvankelijk niet zo tevreden. De 48 MP-functie was zo traag en beperkt. Het was een gedoe om te gebruiken en de drone was gewoon niet zo stabiel als de grotere DJI-drones bij het vliegen met sterke wind. Ik was behoorlijk teleurgesteld en heb de drone zelfs teruggestuurd.

Een paar maanden later crashte mijn grotere drone in Thailand en werd ik min of meer gedwongen de Mini 3 Pro te kopen om tijdens mijn reis nog steeds luchtfoto’s te kunnen maken. Hier veranderde mijn kijk op de zaak: ik begon de draagbaarheid ervan te waarderen en leerde hoe ik met de ‘gebreken’ moest omgaan, en ik maakte zelfs een aantal prachtige foto’s met dat kleine apparaat.

Ik begon er langzaam verliefd op te worden en ik gebruik de drone tot op de dag van vandaag nog steeds op elke reis. Ik heb niet eens de behoefte om een (veel) zwaardere drone als de Air 3 of Mavic 3 Pro mee te nemen, omdat ik er vertrouwen in heb dat ik met de Mini de beste opnames kan maken. Wanneer ik luchtfoto’s post, zijn mensen vaak verbaasd als ik vertel dat ze met de Mini 3 Pro zijn gemaakt.

In dit artikel leg ik je precies uit hoe ik de mooiste foto’s schiet met de DJI Mini 3 Pro. Houd er rekening mee dat DJI zojuist de Mini 4 Pro heeft aangekondigd. De opname-instellingen met deze drone zullen vergelijkbaar zijn met de technieken in dit artikel.

Bekijk ook de video bij deze special:

RAW en manual

Allereerst: zorg ervoor dat je drone is ingesteld om bestanden in DNG RAW op te slaan. Zo maximaliseren we het dynamisch bereik. Stel je drone in op PRO (rechtsonder op de controller) en zorg ervoor dat deze niet op AUTO staat. Schakel het histogram op het scherm in als dit niet het geval is. Dat kun je doen via het cameratabblad in het menu:

De 48 MP-modus

Dit is natuurlijk de reden waarom veel fotografen ervoor kiezen om de Mini 3 Pro te kopen. DJI brengt deze drones op de markt met ‘48 MP’-sensoren. Maar dit is meer een marketing-gimmick, en daar zullen we mee moeten leven. De Mini 3 Pro heeft een 1/1,3 inch-sensor. Je kunt logischerwijs met zo’n kleine sensor geen RAW-bestand met een behoorlijk dynamisch bereik in 48 MP produceren. Dat is simpelweg onmogelijk. DJI gebruikt vergelijkbare technieken als een iPhone en voert 12 megapixel RAW-bestanden uit in de normale modus, met een behoorlijk dynamisch bereik.

Maar natuurlijk willen we 48 MP-bestanden hebben, en daar moet je wat voor doen. Door de beperkingen te kennen en te weten hoe je 48 MP-bestanden moet gebruiken, kun je behoorlijke tot geweldige resultaten behalen:

  • Gebruik de 48 MP-modus in de volledig handmatige (PRO) modus. Zorg ervoor dat je sluitertijd relatief kort is, voor het beste resultaat.
Tulpenvelden in Nederland gefotografeerd op 48 MP met de DJI Mini 3 Pro.
  • Zorg ervoor dat je een snelle sluitertijd gebruikt. Het gebruik van lange sluitertijden (langzamer dan 1/50) kan leiden tot onscherpe beelden in de 48 MP-modus, vooral als het waait. Wees daar dus voorzichtig mee.
  • Houd er rekening mee dat de 48 MP ‘RAW’ bestanden niet echt RAW zijn. Ze hebben het dynamische bereik van een JPG en laten niet veel ruimte over voor bewerking. Je moet dus perfect belichten:
  • Gebruik het histogram om ‘perfect’ te belichten. Fotografeer niet te donker en niet te licht. Voorkom clipping in elk deel van de foto.
In dit voorbeeld zien we een ‘perfect histogram’. Het histogram clipt aan geen van beide kanten, de scène is niet te contrastrijk en ik zou deze opname perfect kunnen bewerken op basis van slechts één 48 MP-bestand.
  • Handmatige meervoudige belichtingen: Bij scènes met een hoger contrast kun je 1 frame opnemen voor de donkere delen (voorgrond) en nog 1 of 2 voor de helderdere delen (lucht). Er is geen automatische optie om meerdere belichtingen te maken, dus je zult dit handmatig moeten doen. Het kost wat tijd, maar het resultaat zal uiteindelijk de moeite waard zijn.
In dit voorbeeld was het contrast van de scène te groot vanwege het fotograferen tegen de felle zon. Daarom heb ik een helderdere belichting en een donkerdere belichting gemaakt, en deze gecombineerd om een goed belichte scène te krijgen.

Als je al deze ‘regels’ volgt, kun je opnames maken in 48 MP die ‘de moeite waard’ zijn. De scherpte is behoorlijk en de bestanden hebben een hoge resolutie. Wees heel voorzichtig met het bewerken van de bestanden, omdat er al snel ruis opduikt. Nogmaals, het is belangrijk om een perfecte belichting te verkrijgen en indien nodig meer foto’s van de scène te maken, zodat je met een groter dynamisch bereik kunt werken. Deze zijn het gemakkelijkst bij opnamen bij daglicht, maar worden lastiger bij zonsondergangen.

TOP TRUC

Je kunt handmatige panorama’s maken in de 48 MP-modus. Ik fotografeer vaak verticale panorama’s. Superfijn dat je de Mini 3 Pro camera 90 graden kunt draaien om verticale composities te fotograferen. Een truc die ik vaak gebruik is de camera draaien, kijken hoe een frame er verticaal uitziet, vervolgens de camera terugdraaien en hetzelfde beeld in een verticaal panorama (van horizontale frames) maken. Hiervoor schiet je simpelweg 1 foto, richt je de camera wat meer naar beneden, nog een foto maken, etc. Hier is een voorbeeld:

Een handmatige verticale panorama op 48 MP met een resolutie van 15500 pixels in hoogte. Nu is de scherpte natuurlijk niet verbazingwekkend op 100%, maar het is nog steeds indrukwekkend als je dit beeld verkleint.

Alternatief: als je horizontale panorama’s in 48 MP fotografeert, draai dan de camera in verticale positie en fotografeer op deze manier het panorama. Dit maakt het een stuk eenvoudiger!

Een handmatig panorama van de hooglanden van IJsland met de Mini 3 Pro in verticale 48 MP-modus.

Dit kost tijd, maar kan bij opnamen overdag echt de moeite waard zijn. Je krijgt uiteindelijk een enorme resolutie om mee te werken!

Automatische panorama’s

De Mini 3 Pro beschikt over geweldige automatische panoramafuncties. Degene die je wilt gebruiken is de ‘Wide Angle’-panoramafunctie, niet de ‘180 graden’. Je komt daar door op de normale opnamefunctie te drukken, scroll rechts naar beneden naar ‘panorama’ en selecteer ‘groothoek’. Deze functie simuleert een groothoekopname door een raster van 9 beelden te creëren.

En het mooie van het fotograferen van panorama’s is natuurlijk: je hebt meer resolutie. Houd er rekening mee dat de drone in deze modus beelden schiet van 12 megapixel, dus met een grid van 9 beelden verkrijg je een veel hogere resolutie. Tips voor het fotograferen van een goed panorama met de Mini 3 Pro:

  • Maak opnamen in de PRO-modus met volledig handmatige instellingen, niet AUTO
  • Je camerabeeld vormt het middelpunt van het panorama. Je wilt dus vaak een beetje naar beneden mikken met niet veel lucht, omdat er een rij bovenop je ‘hoofdcamerabeeld’ zal zijn waarin de lucht te zien is. Het vergt enige oefening om dit te realiseren, maar zodra je een aantal panorama’s hebt geschoten, heb je het onder de knie.
  • Gebruik het histogram om goed te belichten: de 12MP-bestanden hebben een behoorlijk dynamisch bereik. Als er niets clipt, is de nabewerking prima. Als je een heldere lucht en een donkere voorgrond hebt, maak je eenvoudig 2 exact dezelfde panorama’s: één met een lichtere belichting en één met een donkerdere belichting.
  • Zorg ervoor dat je RAW voor panorama instelt. Zelfs als je je drone hebt ingesteld om bestanden in RAW op te slaan, doet het panorama dit niet automatisch. Dit moet je instellen in het menu.
  • Controleer je panorama tijdens je vlucht! Dit is iets dat ik van mijn vriend Daniel Kordan heb geleerd en me nog niet eerder realiseerde: je kunt tijdens je vlucht eenvoudig de uitvoer van je panorama’s controleren. Ga gewoon naar je bibliotheek (druk op de kleine afspeelknop rechts op het controllerscherm) en je zult daar een voorbeeld met lage resolutie van de JPG vinden met het panorama dat je hebt gemaakt, al gestitched door DJI. Dit is een geweldige manier om de werkelijke compositie van je volledige panorama te zien. Als het niet precies is zoals je had verwacht, kun je de drone gewoon een beetje bewegen of in een hoek zetten en een andere fotograferen. Controleer dan opnieuw, totdat je het gewenste resultaat hebt!
Voorbeeld van een gestitched groothoekpanorama in de bibliotheek van de controller.

Panorama’s zijn een geweldige manier om beelden met een hogere resolutie te krijgen met de DJI Mini 3 Pro. Ik gebruik ze de hele tijd om het lage aantal megapixels te overwinnen.

Een groothoekpanorama in Thailand

Normale (12 MP) opnamen

Soms heb ik gewoon geen andere keuze dan te fotograferen in de normale 12MP-modus. Denk aan hevige wind waarbij de 48MP bijvoorbeeld simpelweg geen scherpe opnames maakt. Ik probeer de ‘normale’ modus alleen te gebruiken als ik geen keuze heb. Hier zijn enkele tips om de beste resultaten uit normale opnamen te halen met de Mini 3 Pro:

  • PRO-modus: Gebruik zoals altijd de volledig handmatige PRO-modus.
  • Gebruik AEB (5 opnamen) voor een groter dynamisch bereik tijdens scènes met hoog contrast. Als je tegen een heldere zonsondergang fotografeert, zorg er dan voor dat je hoofdbelichting al behoorlijk donker is.
  • Maak 5-7 foto’s in de BURST-modus voor extra scherpte. Deze bestanden zullen precies hetzelfde zijn. Maar je kunt deze in de nabewerking over elkaar heen leggen met een methode die ‘noise stacking’ wordt genoemd (dat wordt behandeld in mijn cursus, of kijk hoe ik dit gebruik in een van mijn video’s op YouTube). Zo krijg je een scherper resultaat met minder ruis.
  • Last but not least: er bestaat tegenwoordig geweldige software. Denk aan Luminar Upscale AI, Adobe’s Enhance-functies etc, die steeds beter worden. Je kunt deze drone-opnamen opschalen voor betere resultaten, vooral nadat je noise-stacking al hebt toegepast.

Tot slot

Door de tekortkomingen en beperkingen van de Mini 3 Pro te accepteren, is het eigenlijk een geweldige drone om overal mee naartoe te nemen. Hij is superlicht en je gooit hem gewoon in je cameratas. Met de bovenstaande technieken en wat oefening is het mogelijk om prachtige foto’s te maken. Een korte samenvatting van hoe ik de mijne gebruik:

  • Ik fotografeer waar mogelijk in 48 MP. Dit betekent dat er niet veel wind is. Als de scène te veel contrast heeft, maak ik handmatig donkere en helderdere opnames. Later meng ik deze (de lucht en de voorgrond) handmatig in de nabewerking.
  • Als ik wijd wil fotograferen, gebruik ik de automatische panoramafunctie. Zorg ervoor dat je hem op RAW zet en gebruik de ‘Wide Angle’ functie (niet de 180). Als ik snel wil zien hoe mijn panorama eruitziet, ga ik snel naar de bibliotheek van mijn DJI-controller en controleer de gestitchte jpg van het panorama.
  • Ik fotografeer alleen in de ‘normale’ 12 MP-modus als ik geen andere keuze heb. Als ik dat doe, gebruik ik vaak AEB 5-opnamen met scènes met een hoger contrast, of de BULB-modus (5 of 7 opnamen) om later noise-stacking toe te passen voor betere scherpte en minder ruis.
De IJslandse hooglanden per drone. Hier kan de Mini 3 Pro lastig zijn omdat het vaak winderig is. Voor deze opname zat ik nogal op het randje voor wat betreft de wind.

Tenslotte is het belangrijk dat deze drone grotere drones voor het grootste deel kan vervangen, maar niet voor alles. De belangrijkste factor is wind. Hoewel de DJI Mini 3 Pro relatief goed presteert als er wat wind staat, kun je er zeker niet mee vliegen tijdens stormen. Terwijl de grotere Mavics eigenlijk heel behoorlijk vliegen bij zeer sterke wind. Ik heb met vertrouwen met de Mavic 2 en 3 gevlogen bij behoorlijk harde wind, maar ik zou het niet proberen met de Mini. Dus als je winderige locaties bezoekt, kun je mogelijk geen foto maken met de Mini 3 Pro. En dat is momenteel het grootste ‘minpunt’ van deze drone waar je simpelweg niets aan kunt doen. Behalve wachten tot de wind gaat liggen 🙂

Bewerken

Natuurlijk zijn alle foto’s in dit artikel bewerkt. Als je wilt leren hoe ik mijn nabewerking doe, bekijk dan mijn volledige cursus landschapsfotografie, waarin al mijn technieken van beginners tot gevorderden worden behandeld.

Dat is alles! Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond 🙂

Albert

Uitrusting gebruikt in dit artikel:

DJI Mini 3 Pro

PS: Hier zijn nog enkele drone-opnames gemaakt met de Mini 3 Pro:

Albert Dros

Albert Dros is een professionele landschapsfotograaf uit Nederland met een extreme passie voor natuur en landschappen.

1 gedachte over “Special: zo maak je geweldige foto’s met de DJI Mini 3 (of 4) Pro

  • Mooi en duidelijk artikel, bedankt Albert!
    Met vriendelijke groet,
    Jurgen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier