Nieuws

Britse drone-smokkelbende veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf

Een georganiseerde misdaadbende die drones gebruikten om illegale goederen, waaronder drugs en contant geld, de Risley-gevangenis in de Engelse plaats Warrington binnen te smokkelen, is veroordeeld tot in totaal 35 jaar gevangenisstraf. De rechter achtte bewezen dat de bende in de periode augustus tot december 2020 meer dan 20 dronevluchten uitvoerde boven het gevangenisterrein.

Meerdere smokkelpogingen

Het onderzoek naar de bende begon nadat gevangenisbewaarders gedurende meerdere weken verschillende drones hadden gezien die boven het gevangenisterrein vlogen. De politie van Cheshire en het gevangenispersoneel startten vervolgens een uitgebreid gezamenlijk onderzoek, waaruit bleek dat er een georganiseerde criminele groep actief was zowel binnen als buiten de gevangenis.

De drones werden gebruikt om pakketten met verboden goederen, waaronder illegale drugs, mobiele telefoons en simkaarten, af te leveren bij gevangenen.

Op maandag 28 september 2020 werd rond half 11 ’s avonds een dronevlucht gemeld boven de gevangenis. De volgende dag doorzochten bewaarders een cel, waarbij een pakket werd aangetroffen met daarin heroïne, cannabis, twee iPhones en negen simkaarten. Na de initiële zoekactie werden later nog eens vier mobiele telefoons in beslag genomen.

De bende was opnieuw actief op donderdag 15 oktober 2020, toen opnieuw een drone binnen de muren van de gevangenis werd gezien. Camerabeelden tonen een drone met een pakket dat eronder hangt, zwevend buiten het raam van een cel. Vervolgens wordt een gevangene gezien die het pakket via zijn celraam in ontvangst neemt, waarna de drone verdwijnt.

Op maandag 28 december 2020 werd weer een drone waargenomen. Ook deze drone had een pakket eronder hangen. Op beelden van een beveiligingscamera was te zien hoe een gevangene het pakket met behulp van een bezemsteel door zijn celraam naar binnen leidde. Vervolgens verliet de drone het gebied en verscheen 20 minuten later opnieuw met een ander pakket, waarbij dezelfde gevangene opnieuw de bezem gebruikte om het pakket in zijn cel te krijgen.

Zeven verdachten, 35 jaar cel

Het verzamelde bewijs toonde aan een tweetal gedetineerden verantwoordelijk waren voor het verzamelen van de dronepakketten en het vervolgens verkopen van de goederen binnen de gevangenis. De rest van de bende was verantwoordelijk voor de aankoop en levering van de goederen, het vliegen van de drone naar de gevangenis en het beheren van betalingen tot tienduizenden ponden. De drugsdeskundige schatte de waarde van de betrokken drugs op tussen de £347.000 en £1,7 miljoen.

Na uitgebreid onderzoek voerden de officieren op 13 januari 2023 een aantal huiszoekingen uit op adressen van de verdachten. Hierbij werden verschillende items in beslag genomen, waaronder drugs, contant geld, mobiele telefoons en vier drones. De mannen en twee vrouwen die verantwoordelijk waren voor deze activiteiten verschenen op vrijdag 30 juni voor de Liverpool Crown Court, waar ze in totaal 35 jaar gevangenisstraf kregen opgelegd.

‘Fantastisch resultaat’

Na de veroordeling verklaarde Detective Sergeant Mark Naylor van de Serious and Organised Crime Unit van de politie van Cheshire het volgende: “Dit is een fantastisch resultaat. We hebben niet alleen zeven leden van een gevaarlijke georganiseerde misdaadgroep uitgeschakeld, maar we hebben ook de aanvoer van een grote hoeveelheid drugs en andere verboden items binnen onze gevangenissen gestopt. Dit resultaat had niet bereikt kunnen worden zonder de steun van het personeel van HMP Risley. Zonder hun medewerking hadden we deze individuen niet voor het gerecht kunnen brengen.”

(bron: Warrington Worldwide)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier