Achtergrond

DJI Mini 4 Pro na 1 januari 2024 mogelijk (wederom) begrensd op 120 meter

Vorige week lanceerde DJI de Mini 4 Pro, als opvolger van de populaire Mini 3 Pro. Al snel stak er een storm van kritiek op: de drone ging namelijk niet hoger dan 120 meter, iets wat met name in bergachtig gebied vervelend kan uitpakken. Na een eerste firmware-update was deze hoogtelimiet plotseling weer verdwenen. Toch bestaat de kans dat de DJI Mini 4 Pro na 1-1-2024 alsnog niet hoger zal gaan dan 120 meter. Dit vanwege de eisen aan C0-klasse drones.

Begrensd op 120 meter

Zodra de DJI Mini 4 Pro aan de eerste klanten werd uitgeleverd, was een van de belangrijkste klachten van gebruikers dat de drone niet hoger kon vliegen dan 120 meter ten opzichte van het punt van opstijgen. In ons land is dat misschien niet zo’n probleem, maar in bergachtige gebieden kan dit een significant obstakel vormen, zeker als je vanuit een lagergelegen gebied opstijgt. En ook het overvliegen van obstakels die hoger zijn dan 120 meter wordt problematisch.

Naar aanleiding van de klachten bracht DJI al snel een software-update uit die de hoogtelimiet verwijderde, tot grote opluchting van veel gebruikers. Net als bij andere DJI-drones kan de maximale vlieghoogte van de Mini 4 Pro nu tot 500 meter worden ingesteld.

De Europese regelgeving

Hoewel de verwijdering van de hoogtelimiet in eerste instantie een welkome verandering was, is het probleem nog niet weg. Drones met een C0-label, zoals de DJI Mini 4 Pro, mogen volgens de Europese regelgeving in principe niet hoger vliegen dan 120 meter ten opzichte van het punt van opstijgen. Het doel van deze regel is om de veiligheid van het luchtruim te waarborgen en botsingen met andere vliegtuigen te voorkomen.

Letterlijk zegt EU-verordening 2019/945 hierover het volgende: “de maximumhoogte boven het opstijgpunt is beperkt tot 120 m”. Dit is dus precies wat DJI aanvankelijk geïmplementeerd had. Heuvelachtig terrein of niet: de drone mag niet hoger dan 120 meter dan je opstijglocatie, ook niet als je in een dal staat en met een bergflank mee omhoog wilt vliegen.

Toekomstige beperkingen?

Zolang Cx-labels nog niet verplicht zijn, kan DJI nog wegkomen met een door de gebruiker in te stellen hoogtelimiet. Maar na 1 januari 2024 bestaat er een kans dat de DJI Mini 4 Pro, die nu eenmaal verkocht wordt als zijnde C0-compliant, opnieuw zal worden begrensd door een software-update. Als het zover komt, dan zal deze softwarematige hoogterestrictie lastig te omzeilen zijn, tenzij je gaat rommelen met de firmware van de drone (waardoor je niet meer voldoet aan de C0-eisen en mogelijk zelfs strafbaar bent).

De enige andere ‘oplossing’ is om ervoor te zorgen dat je zelf zo hoog mogelijk komt te staan. Dus in het geval van heuvelachtig terrein: op de top van een heuvel of berg, in plaats van aan de voet ervan. De drone meet zijn hoogte immers barometrisch en niet ten opzichte van de werkelijke actuele vlieghoogte. Houd er dan wel rekening mee dat de drone al snel >120m boven grondniveau zal komen, zodra je wat verder wegvliegt van de bergtop.

PS. Vlieg je met een DJI Mini 2 of Mini 3 (Pro)? Dan kun je er eventueel voor kiezen om een eventuele retrofit-upgrade, om de drone C0-compliant te maken, te negeren. Je mag legacy drones <250 gram immers na 1-1-2024 ook zonder Cx-label blijven gebruiken in Open subcategorie A1.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

15 gedachten over “DJI Mini 4 Pro na 1 januari 2024 mogelijk (wederom) begrensd op 120 meter

 • Er staat toch ook in de regelgeving dat je hoger dan 120 meter mag vliegen dicht langs een gebouw, met toestemming van de eigenaar van dat gebouw? Dat kan dan toch niet meer?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Helemaal correct. Dat gaat in zijn algemeenheid over de Open categorie. En in principe mag je ook hoger dan 120 meter boven de opstijglocatie vliegen, zolang dat maar niet hoger dan 120 meter AGL is. Maar de betreffende eis aan C0-drones ‘overruled’ dat eigenlijk. We gaan zien hoe dit uitpakt…

   Beantwoorden
 • Daarnaast klopt het verhaal niet helemaal.
  Het is nl. niet via een firmware update gedaan, je moest echter wel online zijn. Waarschijnlijk een setting op je profile oid. Zie YouTube van Philip Skraba. Dat impliceert dat ze het zo ook voor mini 3 pro kunnen activeren.
  De vraag staat nog open wat er op 1 januari gebeurt.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Uit zijn video’s wordt niet echt duidelijk hoe die setting ‘ineens’ veranderd was (of ik mis iets). Feit is dat DJI heel kort na het lanceren van de Mini 4 Pro al met een eerste firmware-update kwam.

   Beantwoorden
 • Volgens mij klopt die 120m boven startpunt niet. Zie wat Eisa zelf zegt op
  https://www.easa.europa.eu/en/faq/116465.
  Je mag dus gewoon de berg op vliegen zolang je maar minder dan 120m verwijderd blijft van de dichtsbijzijnde oppervlak, dat wordt explictiet gezegd!
  De achtergrond voor die 120m is dat ander vliegverkeer een minimale hoogte moeten aanhouden van 150m. Maar ik zie bij ons (nabij stuwwal Berg en Dal) wel eens helicopters overvliegen die volgens mij lager vliegen….

  Beantwoorden
  • PS En als lager vliegt dan je starthoogte geldt dezelfde eis: max 120 meter verwijderd van het grondoppervlak.

   Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het klopt wat je zegt, EASA stelt dat de maximale vlieghoogte in de Open categorie 120 meter boven het grondoppervlak is (of zelfs hoger in de nabijheid van een obstakel).

   Maar als je kijkt wat de EU verordening 2019/945 zegt over drones met een C0-label, dan staat daar toch echt dat deze drones niet hoger mogen vliegen dan 120m tov het punt van opstijgen.

   Dit is dus in tegenspraak met elkaar.

   Beantwoorden
 • William van Beek

  Wederom bewijst dit maar eens dat de regelmakers erg ver van de praktijk af staan. Ik zie wel een link met de Formule 1, waar het toenemend aantal regeltjes de sport kapot maakt (of i.i.g. niet beter).

  Even los van het feit of een regel nu wel- of niet nodig is voor de veiligheid, maakt deze onduidelijkheid het er allemaal niet beter. Je wil niet weten hoe veel mensen ik ‘spreek’, tijdens workshops, op fora of op andere gelegenheden, die inmiddels zeggen: “Ik trek me er niets (meer) van aan, ik doe wel wat ik zelf wil en verstandig vind. Uit die regelbrij is toch niet uit te komen”.

  Deze regel en bijvoorbeeld de regelgeving rondom natura2000 is een mooi voorbeeld over hoe het niet moet.

  Beantwoorden
 • Hebben ze de max hoogte van 120m weer opnieuw ingesteld? Ik heb vandaag de mini 4 pro gekocht en de firmware update gedaan (v01.00.0200) en ik kan de hoogte op max 120m instellen. In welke firmware was deze hoogte beperking weggehaald?

  Beantwoorden
  • Hmm, de firmware was volgens de controller up to date, dus die bovenstaande versie, ik heb via DJI Assistant 2 die nog een keer geinstalleerd en toen kon ik de hoogte wel hoger dan 120m zetten.

   Beantwoorden
   • Peter Dietrich

    Hoi Peter Ik wil op vakantie naar een heuvelberg gebied ik heb mijn DJI mini 4 pro geinstalleerd naar 500 meter ik heb alles gedaan hoe het moet maar uiteindelijk geef die aan geen netwerk gevonden
    firmware was volgens de controller up to date
    firmware update gedaan
    Aircraft Firmware 01.00.0210
    RC Firmware 02.00.0100
    weet jij wat ik fout heb gedaan

    Gr Peter

    Beantwoorden
 • Ronald Meulen

  Hoi,

  Ik heb nu de mini 3 pro en wil de mini 4 pro gaan kopen.
  Is dit dan wel verstandig met die hoogte beperkingen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier