Nieuws

DJI slachtoffer van drone-spionage: prototype Matrice 3D gefilmd

Uitgerekend dronemaker DJI is mogelijk slachtoffer geworden van bedrijfsspionage door middel van een drone. Op X verschenen dronebeelden die gemaakt lijken te zijn voor de ramen van DJI’s hoofdkantoor in Shenzen. Vermoedelijk is in de kantoorruimte daarachter een prototype van de aankomende Matrice 3D Enterprise drone te zien. De beelden werden verspreid door DJI-leaker Igor Bogdanov.

Bespioneren

Eén van de wat duisterdere toepassingen van drones is de mogelijkheid om aan (bedrijfs)spionage te doen. In zijn meest eenvoudige vorm gaat het daarbij om het maken van beelden op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals nabij de hoogste verdiepingen van een kantoorgebouw. Maar het kan ook gaan om het inbreken op een bedrijfsnetwerk, door de drone in de buurt van een access point te laten landen.

Het lijkt erop dat ook dronemaker DJI niet aan eerstgenoemde vorm van bedrijfsspionage ontkomt. Op dronebeelden, overduidelijk gemaakt met een drone van DJI, is mogelijk een prototype te zien van de Matrice 3D. Deze drone, waarover recentelijk al de eerste geruchten rondgingen, wordt vermoedelijk gepositioneerd tussen de Mavic 3 Enterprise en de Matrice 30(T).

Drone-in-a-box

Ook uit deze beelden blijkt dat de aankomende drone niet voorzien is van inklapbare armen, wat weer voeding geeft aan het gerucht dat DJI samen met de Matrice 3D ook een kleinere versie van de DJI Dock zal presenteren. Ook is de RTK-ontvanger zichtbaar, die nodig is voor het nauwkeurig uitvoeren van waypointmissies.

De verwachting is dat automatisch uitgevoerde dronevluchten in de nabije toekomst sterk aan populariteit zullen winnen, mits er goede regelgeving voor BVLOS-operaties komt. Het lijkt erop dat DJI alvast voorsorteert op deze ontwikkeling door binnenkort met een nieuwe generatie drone-in-a-box en bijpassende drone te komen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier