Review

DJI Mini 4 Pro review: DJI’s nieuwste minidrone is weer een stukje beter

Vorige week lanceerde DJI de Mini 4 Pro. William van Beek van Drone Insight was er als de kippen bij om de nieuwe minidrone te bestellen én uitgebreid aan de tand te voelen. In deze review deelt hij zijn ervaringen. En voor beginnende dronevliegers, die door de bomen het bos niet meer zien, maakt William ook nog eens een vergelijking met andere recente DJI-drones.

 

Introductie

Deze review wordt je aangeboden door Drone Insight

DJI introduceerde in 2019 als eerste een minidrone met een gewicht onder de 250 gram. Dat was ongekend in die tijd! DJI deed dat niet voor niets, want het bedrijf voorzag een grote vraag naar minidrones, aangezien in de Europese Unie (en ook op veel andere plekken in de wereld) nieuwe droneregels werden ingevoerd die beperkingen opleggen aan het gebruik van drones met een gewicht vanaf 250 gram. Sinds 31 december 2020 zijn deze regels ingevoerd in de EU.

Minidrones onder de 250 gram vallen wel onder de EU-droneregelgeving, maar met deze drones mag (veel) meer dan met zwaardere drones. De dronepiloot hoeft zich alleen te registreren en een opleiding is niet nodig om met drones onder de 250 gram te mogen vliegen.

Een minidrone kent ook zo zijn beperkingen: letterlijk op elke gram moet worden bespaard om onder de 250 gram te blijven. Dat wordt voornamelijk bereikt door gebruik van een dunne plastic behuizing, waardoor de drone wat minder solide aanvoelt dan zwaardere drones. Ook op de ingebouwde elektronica wordt beknibbeld: het toevoegen van meer sensoren betekent gewoon weer een zwaardere drone en die marge is er niet om onder de 250 gram te blijven.

Vier jaar DJI-minidrone

Toen DJI de Mavic Mini (1) in 2019 introduceerde, was dat een revolutie in droneland. Maar het was ook duidelijk dat er stevige verschillen waren in vergelijking met zwaardere drones. De Mavic Mini (1) had een inferieur videotransmissiesysteem, kon niet in 4K-resolutie filmen en had geen Obstacle Avoidance functionaliteit aan boord. Verder waren veel softwarematige functies, zoals automatische vliegmodi, niet aanwezig.

Een jaar later (eind 2020) bracht DJI de Mini 2 op de markt met een verbeterd videotransmissie systeem en de mogelijkheid tot het filmen in 4K-resolutie. Dit was een grote verbetering, maar er waren nog duidelijk grote verschillen in vergelijking met zwaardere DJI drones.

De techniek stond niet stil, en anderhalf jaar later in het voorjaar van 2022, bracht DJI de Mini 3 Pro uit. De toevoeging ‘Pro’ was er niet voor niets, want de verschillen met zwaardere drones werden na introductie van de Mini 3 Pro wel erg klein. Zo werd ook (tri-directional) Obstacle Avoidance toegevoegd en meer geavanceerde automatische vliegmodi waren ook (voor het grootste deel) aanwezig. De Mini 3 Pro werd zéér positief ontvangen. De prijs van de Mini 3 Pro was wel erg stevig, want die verdubbelde bijna t.o.v. de Mini 2. Daarom bracht DJI eind 2022 ook de Mini 3 uit, die weer geen Obstacle Avoidance had en veel automatische vliegmodi miste, maar hierdoor wel het gat opvulde tussen zijn voorganger, de Mini 2 en de Mini 3 Pro.

DJI-minidrones zijn al jaren enorm populair vanwege de genoemde voordelen, en dit geldt vooral ook voor de Mini 3 Pro, omdat er weinig concessies gedaan zijn ten opzichte van de zwaardere drones. Nu heeft DJI de Mini 4 Pro geïntroduceerd, waardoor het gat met de zwaardere drones nog kleiner wordt!

Reviewverantwoording

Ik heb deze review niet geschreven met als doel zéér uitgebreid in te gaan op alle technische verbeteringen die de Mini 4 Pro brengt. In deze review vind je dus geen uitgebreide tests om de (verbeterde) foto- en videokwaliteiten van de Mini 4 Pro te bespreken. Waar deze review wél op ingaat is aankoopadvies voor consumenten die ‘door de bomen het bos’ niet meer zien. Ik heb zelf uitgebreid ervaring opgedaan met alle recente consumentendrones van DJI zoals de Mini (1), 2, 3 Pro en 4 Pro en de zwaardere DJI drones zoals de DJI Air, Air 2(S), Air 3 en Mavic 2 Pro en Mavic 3.

Er is inmiddels erg veel keus op het gebied van DJI-minidrones. Ook tweedehands is er keus genoeg om voordelig je slag te slaan. Ik ga in dit artikel in op de verschillen tussen de Mini 3 Pro en de Mini 4 Pro, en vergelijk de drie laatste minidrones van DJI met elkaar en neem ook de pas geïntroduceerde DJI Air 3 drone mee: een drone die in een zwaardere gewichtscategorie valt. Met dit aankoopadvies kun je voor jezelf bepalen welke DJI (mini)drone de juiste keus is voor jou!

DJI Mini 4 Pro, van revolutie naar evolutie

Op het eerste gezicht zijn de hardwarematige- en softwarematige verbeteringen van de Mini 4 Pro ten opzichte van de Mini 3 Pro misschien klein, maar schijn bedriegt. Er is veel meer verbeterd dan op het eerste oog opvalt. De stappen die DJI gezet heeft bij eerdere minidrones zijn weliswaar groter, maar ook nu is er genoeg verbeterd, waardoor de Mini 4 Pro inmiddels een zéér complete drone is geworden, waardoor er weinig meer te wensen overblijft: van revolutie naar evolutie!

Hardwarematige verbeteringen en aanpassingen

De grootste hardwarematige verbetering is de upgrade van het obstakeldetectiesysteem naar Omnidirectional Obstacle Sensing: door gebruik te maken van vier groothoek camera’s en twee normale camera’s, kan de drone nu objecten in alle richtingen detecteren, waardoor botsingen met obstakels nu in alle richtingen voorkomen kunnen worden. Deze hardwarematige upgrade zorgt ook weer voor een aantal nieuwe softwarematige verbeteringen (zie het kopje softwarematige verbeteringen).

De tweede grote verbetering is de upgrade van het videotransmissieysteem (upgrade van O3 naar O4) en de bijbehorende upgrade van de beschikbare controllers DJI RC-N2 en DJI RC2 (met scherm). Op papier lijkt dit geen grote verbetering, maar dat is het wel! De voorganger (DJI RC met scherm) die o.a. geleverd wordt bij de Mavic 3 en Mini 3 Pro, heeft alleen interne antennes, die voor een slechtere range en meer verstoringen zorgen. Doordat ook de antennes in de Mini 3 Pro drone niet optimaal geplaatst zijn, kan de range in sommige niet-optimale situaties erg beperkt zijn.

Dit is nu opgelost door DJI. De Mini 4 Pro heeft pootjes gekregen aan de voorkant waar de antennes in geplaatst zijn. De DJI RC2 heeft nu 2 externe antennes (2T4R config), waar de voorganger DJI RC maar 2 (interne) antennes heeft (1T2R config). Deze verbetering zorgt in de praktijk in niet optimale situaties voor minstens een verdubbeling van de range, waardoor ook in niet optimale situaties de range en de stabiliteit van de (video) verbinding optimaal is.

Wat (bijna) niet is veranderd, zijn de afmetingen (hoogte x breedte x lengte): de Mini 4 Pro is ingeklapt 64 mm x 94 mm x 148 mm, waar de Mini 3 Pro marginaal kleiner is met 62 mm x 90 mm x 145 mm. De afmetingen van de Mini 4 Pro zijn uitgeklapt 101mm x 373 mm x 298 mm, weer marginaal groter dan de afmetingen van de Mini 3 Pro (70 mm x 362 mm x 251 mm).

De geluidsproductie is hetzelfde gebleven, waardoor de Mini 4 Pro nog steeds zéér weinig geluid produceert. Vanaf een afstand van een tiental meters is de drone bijna onhoorbaar.

Andere hardwarematige verbeteringen en vernieuwingen:

 • De verbeterde DJI RC2 (met scherm) heeft een snellere processor met actieve koeling (fan), 32 GB (i.p.v. 8 GB) intern geheugen, WiFi 6 (i.p.v. WiFi 5), Bluetooth 5.2 (i.p.v. Bluetooth 4.2), 1080p@60fps liveview (i.p.v. 1080p@30fps liveview), Android 11 OS (i.p.v. Android 10 OS), 6200 mAh interne batterij (i.p.v. 5200 mAh interne batterij) en de USB-C poort heeft nu pc-connectiviteit. Er kan nu audio worden opgenomen door inpluggen van DJI-microfoon in USB-c poort;
 • Net als de DJI RC2 heeft de Mini 4 Pro drone nu pc-connectiviteit, waardoor een cardreader niet meer nodig is. Aansluiten van de drone (zonder aanzetten) via een USB-c kabel aan een PC is genoeg om zowel het interne geheugen als de micro sd-kaart te kunnen benaderen;
 • Precision landing is nu toegevoegd. Dit was tot nu toe alleen beschikbaar op de zwaardere DJI-drones;
 • De Mini 4 Pro heeft nu een ECO-mode, die automatisch wordt ingeschakeld als de drone te heet dreigt te worden. Hierdoor falen firmware-updates niet meer omdat de drone automatisch wordt uitgeschakeld als die te heet wordt. Hier heeft de Mini 3 Pro last van;
 • Capaciteit van de Mini 4 accu is 2590 mAh / 18.96 Wh en gewicht accu is 77.9 gram (Mini 3 (Pro) accu is 2453 mAh / 18.1 Wh en gewicht accu is 80.5 gram). Mini 3 (Pro) accu’s zijn te gebruiken in de Mini 4 Pro, maar het gewicht van de drone komt dan boven de 249 gram en Sport Mode is net wat minder krachtig;
 • Door de verbeterde Omnidirectional Obstacle Avoidance kan de drone nu 43 km/uur vliegen in Normal-mode (t.o.v. 36 km/uur). Snelheid in Sport-Mode is onveranderd (58 km/uur);
 • 3D infraroodsensor aan de onderkant voor betere hoogtedetectie (o.a. boven water);
 • Aan de onderkant van de drone is een landingslicht toegevoegd;
 • Pootjes aan de voorarmen van de drone zorgen naast betere plaatsing antennes ook voor stabieler landen;
 • Er is 2 GB intern geheugen aanwezig (Mini 3 Pro heeft 1,2 GB intern geheugen);
 • De gimbalbescherming is verbeterd en makkelijker te bevestigen en beschermt nu ook de voorste obstakelsensoren;
 • Er wordt nu een propellerhouder meegeleverd;
 • Het lens fogging probleem is waarschijnlijk aangepakt (aanname en geen feit);
 • Door een licht aangepast ontwerp van de cameramodule passen Mini 3 Pro filters niet op de Mini 4 Pro!

Softwarematige verbeteringen en aanpassingen

De toevoeging van Omnidirectional Obstacle Sensing zorgt ervoor dat DJI ActiveTrack 360° heeft kunnen toevoegen: het volgen van objecten (personen/auto’s/boten) is sterk verbeterd! De verbeteringen zijn zelfs zo groot, dat de zwaardere en duurdere DJI-drones, zoals de onlangs geïntroduceerde Air 3 en het ‘vlaggenschip’ Mavic 3 (Pro), deze nieuwe vorm van ActiveTrack (nog) niet hebben! Ik verwacht overigens dat deze 2 drones op een later tijdstip wel ActiveTrack 360° gaan krijgen middels een firmware update.

Waar de Mini 3 Pro een object van achteren kan volgen (trace) of zijwaarts (parallel), kan de Mini 4 Pro een object vanuit elke richting volgen, zowel van dichtbij als verderaf. En dit kan ook nog eens erg gemakkelijk bediend worden d.m.v. het slepen van een ‘pad’ dat de drone moet gaan volgen als een verandering gewenst is. Er zijn twee ringen beschikbaar (een binnen- en buitencirkel) waar acht posities beschikbaar zijn om aan te geven vanuit welke richting en afstand er gevolgd moet worden. In het instellingenmenu kan ActiveTrack 360° vervolgens naar wens verder ingesteld worden.

Andere softwarematige verbeteringen en vernieuwingen:

 • Betere en snellere camera processing (camera ISP) met toevoeging van Dynamic Range (HDR) foto’s, night mode en opnemen in 10-bit HLG & D-Log M. Hardwarematig is de sensor en camera dus niet verbeterd, maar door betere softwarematige processing is er een kleine verbetering in de foto- en filmkwaliteit (met name de dynamic range);
 • Gebruik van Focustrackfuncties (waaronder ActiveTrack 360°) op 4K@60fps. De Mini 3 Pro kan wel opnemen op 4K@60fps, maar i.c.m. focustrackfuncties op maximaal 4K@30fps;
 • Slow-motion video tot 1080p@200fps en 4K@100fps (Mini 3 Pro 1080p@120fps);
 • Toevoeging van Cruise Control en Waypoint-missies;
 • AR-functies (AR return to home, AR Home point en AR drone shadow) zijn toegevoegd. Deze functies zijn recent ook beschikbaar gekomen voor de Air 3 en Mavic 3 (Pro);
 • Auto Exposure Bracketing (AEB) mode heeft nu drie foto’s in 48 MP mode en zeven foto’s in 12 MP mode (Mini 3 Pro kan alleen vijf foto’s in 12 MP mode maken);
 • Camera style settings (scherpte en ruis) aanpasbaar;
 • Bestandsnamen zijn zelf te kiezen (aanpasbaar).

EU C0-label

Vanaf 1 januari 2024 kunnen dronefabrikanten alleen nog maar drones in de Europese Unie op de markt brengen, die voorzien zijn van een EU Cx-label, waar de x een getal is tussen de 0 en 6, afhankelijk van het gewicht (MTOM) van de drone. Het C0-label is bedoeld voor drones in de lichtste gewichtsklasse tot 250 gram. De Mini 4 heeft nu als eerste DJI-drone dit C0-label gekregen. Overigens gaan ook de Mini 2 SE, Mini 3 en Mini 3 Pro in de (nabije) toekomst achteraf een C0-label krijgen.

Dit heeft echter ook een nadeel. De verwachting is dat DJI softwarematig de maximale vlieghoogte gaat beperken tot 120 meter voor drones met een C0-label. Nu is dit voor alle DJI-drones nog maximaal 500 meter. De EU-droneregels schrijven een maximale vlieghoogte van 120 meter voor, maar er zijn situaties denkbaar waar hoger gevlogen mag worden, zoals in de nabijheid van hoge objecten of in de bergen. Dit is door deze aanpassing niet meer mogelijk. Het moet nog blijken hoe en of deze beperking daadwerkelijk ingevoerd gaat worden.

De aanschaf

Ik heb zelf weer gekozen voor de duurste optie: de Mini 4 Pro Fly More Combo (FMC) met DJI RC2 met scherm. Deze optie kost 1129 euro, 59 euro minder dan de prijs voor de Mini 3 Pro met DJI RC met losse Fly More Kit bij introductie. DJI heeft ervoor gekozen om de Fly More Kit te bundelen i.p.v. los aan te bieden. Dit houdt in dat je voor aanschaf goed moet nadenken of je de Fly More Kit erbij wilt hebben. De onderdelen later los aanschaffen is veel duurder!

Wat mij betreft is de aanschaf van de Mini 4 Pro FMC een no-brainer: de meerprijs is zéér acceptabel en de DJI RC2 met scherm is nu echt goed bruikbaar na alle verbeteringen die zijn doorgevoerd. Ik vlieg ook zakelijk met mijn drones, en voor mij is het erg fijn als ik mijn smartphone niet voor de drone hoef te gebruiken. Verder is een vast scherm met een hoge helderheid echt een pluspunt in de volle zon, waar smartphones al snel oververhit raken en automatisch de schermhelderheid dimmen met als gevolg dat je het scherm slecht kunt aflezen.

Foto- en videokwaliteit

Zoals al beschreven is de Mini 4 Pro geen revolutie, maar een evolutie. Op het gebied van foto- en filmkwaliteit zijn er geen grote verbeteringen aanwezig. Door snellere en betere processing is de dynamic range licht verbeterd, waardoor er in de donkere en lichte delen in foto- en filmbeelden meer detail en minder ruis zichtbaar is. Er wordt nu standaard in HDR opgenomen en ook een speciale night mode is beschikbaar. Ook kan er in een hogere framerate gefilmd worden (met behoud van Focustrack functionaliteit). Verder zijn er meer en verbeterde automatische vliegmodi beschikbaar (zoals ActiveTrack 360°, Cruise control en Waypoint missies).

Het is dus niet zo zeer dat de opnamekwaliteit sterk is verbeterd, maar de algehele bediening en gebruiksgemak is weer verbeterd: de drone kan weer beter zelf autonoom vliegen en filmen, waardoor de gebruiker ontlast wordt. Uiteindelijk resulteert dit ook in mooiere, stabielere beelden en/of shots die niet gemakkelijk handmatig te maken zijn (door onervaren dronepiloten).

Albert Dros heeft recent een mooie bijdrage op Dronewatch.nl geplaatst, waarin hij beschrijft hoe je het uiterste uit de Mini 3&4 Pro kunt halen op het gebied van fotokwaliteit, met name ook als je de 48 MP mode slim gebruikt. Een aanrader om te lezen.

Hieronder is een foto, gemaakt in 12 megapixel- en 48 megapixel resolutie, te zien. Het materiaal komt rechtstreeks uit de drone en er is geen extra nabewerking gedaan. Dit geeft een idee wat de kwaliteit is van de 12- en 48 megapixel-modus van de Mini 4 Pro. Naar mijn mening is de waarde van de 48 megapixel mode beperkt. Gebruik die mode alleen als de lichtomstandigheden goed zijn.

12 MP foto (klik voor groot)
48 MP foto (klik voor groot)

Zeker voor niet-professionele gebruikers, die niet dagelijks met drones vliegen, zijn automatische vliegmodi zéér bruikbaar om toch laagdrempelig de mooiste beelden te kunnen maken. In mijn workshop laat ik daar dronevliegers kennis mee maken. Juist de toevoeging van Omnidirectional Obstacle Avoidance is hier belangrijk. De Mini 4 Pro kan nu in alle richtingen obstakels detecteren, waar er bij de Mini 3 Pro bij een aantal automatische vliegmodi een groot risico is op crashen, omdat zijwaartse bewegingen niet door de Obstacle Avoidance beschermd worden. Dat maakt het gebruik van automatische vliegmodi wat minder risicovol.

Het bovenstaande filmpje is een voorbeeld van een mastershot filmpje dat door middel van een template in de DJI Fly-app is gemaakt.

Aankoopadvies

DJI heeft inmiddels erg veel keus als het op cameradrones aankomt. De prijsrange is erg groot, startend bij 299 euro voor een Mini 2 SE en eindigend bij 4599 euro voor de Mavic 3 Pro Cine Premium Combo. Tussen deze instapdrone en het topmodel zitten nog 14 DJI-drones. Overigens zijn niet al deze drones meer nieuw leverbaar en die drones kunnen alleen nog tweedehands aangeschaft worden.

DJI heeft drie series – de Mini-serie, de Air-serie en de Mavic-serie:

In de Mini-serie zijn de Mini SE, Mini 2, Mini 2 SE, Mini 3, Mini 3 Pro en de nieuwste telg Mini 4 Pro nog leverbaar. In de Air-serie zijn de Air 2S en de pas uitgekomen Air 3 leverbaar. In de Mavic-serie zijn de Mavic 3 Classic en de Mavic 3 Pro leverbaar.

In dit aankoopadvies laat ik de instapmodellen en de Mavic-serie buiten beschouwing. Ik neem vier drones mee in mijn vergelijking: de Mini 3, Mini 3 Pro, Mini 4 en Air 3. We praten dan over een prijsrange beginnend bij 469 euro voor de Mini 3 t/m 1349 euro voor de Air 3 (of 818 euro voor de Mini 3 FMC t/m 1549 euro voor de Air 3 FMC).

Eén conclusie is wat mij betreft heel snel te maken: als je nieuw wilt kopen, dan is de Mini 3 Pro niet meer interessant om aan te schaffen. Het prijsverschil is op dit moment zelfs na een prijsverlaging maar 41 euro t.o.v. de Mini 4 Pro. Dat is veel te weinig, gezien de (vele) verbeteringen die zijn doorgevoerd. Er zijn soms wel winkels die aanbiedingen hebben en ook voordeling tweedehands aanschaffen is uiteraard mogelijk. Schaf de Mini 3 Pro dus alleen aan als er een (flinke) korting wordt gegeven of als je de drone tweedehands voordelig kunt aanschaffen.

Er blijven nu drie drones over, met prijzen die nauwelijks overlappen. De Mini 3 heeft een prijsrange vanaf 469 euro t/m 818 euro afhankelijk van de gekozen controller en/of FMC. De Mini 4 Pro heeft een prijsrange vanaf 799 euro t/m 1129 euro afhankelijk van de gekozen controller en/of FMC. De Air 3 heeft een prijsrange vanaf 1099 euro t/m 1549 euro afhankelijk van de gekozen controller en/of FMC. Daar heeft DJI uiteraard goed over nagedacht: wil je betere (camera)kwaliteit en meer geavanceerdere functies, dan moet je flink bijbetalen voor een drone in een hogere prijsklasse.

DJI Mini 3

De Mini 3 is eind 2022 geïntroduceerd als betaalbaar alternatief voor de Mini 3 Pro. De drone is hardwarematig bijna helemaal identiek aan de Mini 3 Pro. Alleen Obstacle Avoidance sensoren ontbreken en er ontbreken een aantal softwarematige functies. De Focustrackfuncties zijn bijvoorbeeld niet aanwezig en de video bitrate is lager in vergelijking met de Mini 3 Pro. De kwaliteit van de geschoten beelden is echter nagenoeg gelijk.

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke drone om kennis te maken met de dronehobby, dan is de Mini 3 een uitstekende keus!

DJI Mini 4 Pro

Deze drone heeft geen introductie meer nodig na het lezen van deze review. Zoals hierboven al beschreven, is de Mini 4 Pro de veel betere keus als je de drone vergelijkt met zijn voorganger. Alleen een hele scherpe prijs van de Mini 3 Pro rechtvaardigt de aanschaf van deze drone boven de Mini 4 Pro. De Mini 4 Pro heeft inmiddels eigenlijk (bijna) alle geavanceerde functies die de duurdere DJI-drones ook hebben. Er zijn zelfs functies die de duurdere drones niet hebben, zoals ‘true vertical shooting’, gimbal tilt tot 60° omhoog en de nieuwe ActiveTrack 360° functionaliteit (al is het de verwachting dat deze functionaliteit snel beschikbaar zal komen voor de duurdere drones).

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen ten opzichte van de zwaardere en duurdere drones. Zo is de topsnelheid van de Mini 4 Pro een stuk lager en is de drone veel windgevoeliger dan de grotere DJI-drones. Ook hebben (de meeste) zwaardere DJI-drones tegenwoordig meerdere camera’s waarmee creatieve droneshots te maken zijn.

Als je op zoek bent naar een drone in de sub 250 gram-categorie vanwege de bekende voordelen met betrekking tot de EU-droneregelgeving en veel waarde hecht aan de geavanceerde functies zoals Focustrack, en (bijna) geen concessies wilt doen op het gebied van camerakwaliteit, dan is de Mini 4 Pro een uitstekende keus! De Mini 4 Pro is ook een uitstekende keus voor professionals die een tweede reservedrone naast een zwaardere (DJI) drone nodig hebben.

DJI Air 3

De Air 3 is nog maar twee maanden geleden geïntroduceerd door DJI als opvolger van de Air 2S. Waar de Air 2S nog een relatief grote 1 inch camerasensor heeft, heeft DJI bij de Air 3 een stap terug gedaan in sensorgrootte en heeft een 1/1.3 inch sensor gebruikt. De reden is omdat DJI twee camera’s in de Air 3 gimbal heeft gestopt: een groothoekcamera en een telecamera met 3x zoom. Ook is een speciale stacked sensor gebruikt, wat de beeldkwaliteit en de lichtgevoeligheid ten goede komt.

Ten opzichte van de Mini 4 Pro heeft de Air 3 dus twee camera’s i.p.v. één camera. Dat biedt veel opties om creatieve droneshots te maken. De bouwkwaliteit van de Air 3 ligt ook op een veel hoger niveau. De armen zijn van aluminium en het gebruikte plastic is veel steviger en dikker omdat een paar gram extra niet zo erg is bij deze drone. De Air 3 heeft een C1-label en een A1/A3 dronebewijs is benodigd om met deze drone te mogen vliegen. De maximale vliegtijd is met 46 minuten ook een stuk hoger dan de 34 minuten maximale vliegtijd van de Mini 4 Pro (al is dit ‘op te rekken’ tot 45 minuten met de Intelligent Flight Battery Plus, die niet in Europa verkrijgbaar is).

Als je op zoek bent naar een drone, waarmee creatievere shots te maken zijn (door gebruik van meerdere camera’s), dan is de Air 3 (of Mavic 3 Pro) een goede keus. Uiteraard zijn er dan wel beperkingen m.b.t. de EU-droneregelgeving en is een dronebewijs benodigd en uiteraard een veel ruimer budget.

Conclusie

Het is DJI weer gelukt om met de vierde generatie Mini weer een betere minidrone op de markt te zetten, die ook (als FMC) nog eens goedkoper is dan zijn voorganger. Dat is opmerkelijk te noemen in deze tijd. Na introductie van enkele minidrones door concurrenten zoals Autel en Hubsan, zijn deze concurrenten definitief afgehaakt en is DJI weer alleenheerser op het gebied van minidrones. Dat is misschien jammer, want concurrentie is altijd goed, maar het is ook knap dat DJI mijlenver voorloopt op de concurrentie.

Voor DJI zijn minidrones (inmiddels) misschien wel de belangrijkste productgroep. Vanwege nieuwe droneregelgeving is er al jaren een tendens om drones zo licht mogelijk te maken, zodat de risico’s afnemen en je ook meer mag dan met zwaardere drones. Dit is de reden waarom minidrones zo populair zijn geworden.

De Mini 4 Pro zal naar verwachting dit succes voortzetten. Het is DJI namelijk weer gelukt om een nog completere drone op de markt te zetten. Eigenlijk zijn bijna alle negatieve punten van de Mini 4 Pro inherent aan het gewicht. Dat is niet op te lossen. De consument zal moeten kiezen tussen de voor- en nadelen van een lichte of zwaardere drone.

Duidelijk is inmiddels wel dat met de komst van de Mini 4 Pro bijna alle functionaliteit, die te vinden is op zwaardere drones, ook op deze drone zit. Door een flinke verbetering van de DJI RC2 in combinatie met O4-videotransmissie is ook een groot nadeel van de Mini 3 Pro aangepakt. En als klapper op de vuurpijl is ook de ActiveTrack 360° geïntroduceerd, die erg fijn werkt en een grote stap voorwaarts is. Dit maakt de Mini 4 Pro een erg fijne minidrone, waardoor er weinig te wensen over blijft.


Bij Cameranu is de DJI Mini 4 Pro te verkrijgen in de volgende configuraties:

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
DJI Mini 4 Pro
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
DJI Mini 4 Pro Fly More Combo
Price
EUR 1129

William van Beek

William van Beek is een techneut in hart en nieren met een passie voor fotografie en drones. Hij geeft drone workshops voor consumenten om hun dronereis een vliegende start te geven.

5 gedachten over “DJI Mini 4 Pro review: DJI’s nieuwste minidrone is weer een stukje beter

 • RotterdamseAdje

  Zeer uitgebreide en nauwkeurige review. Hier staat echt waardevolle info in voor dronepiloten!
  Had dat eigenlijk ook wel verwacht van William, want zijn dronecursus is ook ijzersterk, weet ik uit ervaring!

  Beantwoorden
  • William van Beek

   Bedankt voor het compliment Ad. Ik doe mijn best 😉

   Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Volgens specificatie maximaal 10,7 m/s (ongeveer 40 km/uur, ofwel windkracht 5)

   Beantwoorden
 • William van Beek

  De Air 3 zit daar net iets boven met 12 m/s. Ik kan wel vertellen dat dit compleet anders aanvoelt in winderige omstandigheden dan met de mini drones zoals de Mini 4 Pro. Als je een drone wilt die tegen een (wind) stootje kan, dan moet je de Air 3 of Mavic 3 (classic) (Pro) kopen. Dat scheelt een slok op een borrel. Misschien niet zo zeer als je naar de specificaties kijkt, maar in de praktijk wel.

  De YouTuber DC Rainmaker heeft diverse filmpje online staan waar hij in Nederland aan de pier diverse (mini) drones aan de tand voelt. Als je dat ziet, dan weet je i.i.g. dat zelfs mini drones wel tegen een windstoot kunnen. Prettig vliegen is het dan allang niet meer.

  https://www.youtube.com/@Dcrainmaker

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier