Markt

Nasdaq legt handel in EHang tijdelijk stil; typegoedkeuring mogelijk aanstaande

Het Chinese bedrijf EHang, ontwikkelaar van elektrisch aangedreven verticaal opstijgende en landende voertuigen (eVTOLs), staat op het punt een ‘belangrijke aankondiging’ te doen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de onderneming op het punt staat om aan te kondigen dat haar EH216 AAV als de eerste eVTOL ter wereld een typegoedkeuring heeft ontvangen. Dat betekent dat het pilootloze luchtvaartuig passagiers mag gaan vervoeren.

Handel opgeschort

EHang heeft vrijwillig de handel in haar aandelen tijdelijk opgeschort in afwachting van een aankondiging over een “zeer significante ontwikkeling met betrekking tot haar bedrijfsvoering”. Deze actie werd goedgekeurd door de Nasdaq, waar het bedrijf genoteerd staat. De handel in de aandelen van EHang zal naar verwachting vrijdag worden hervat.

Hoewel het bedrijf zelf nog geen details heeft gegeven over de exacte aard van deze ‘nieuwe ontwikkeling’, speculeren ingewijden en marktwaarnemers dat dit waarschijnlijk te maken heeft met het ontvangen van een officiële typegoedkeuring voor hun EH216 AAV eVTOL. Dit zou een aanzienlijke mijlpaal betekenen, niet alleen voor EHang, maar voor de gehele industrie van stedelijke luchtmobiliteit.

Een typegoedkeuring (type certification, TC) is vereist om een luchtvaartuig te kunnen inzetten voor het vervoeren van passagiers op commerciële basis. Aangezien de TC in kwestie behandeld is door de Civil Aviation Administration of China (CAAC), zal de EH216 AAV in eerste instantie alleen in China ingezet kunnen worden. In de afgelopen jaren heeft EHang echter ook deals gesloten met afnemers in andere landen, waaronder Japan.

Markt reageert positief

De aandelenkoers van EHang steeg met 7,8% in de premarket handel, wat duidt op een positieve reactie van de markt in afwachting van de aankondiging. EHang wordt beschreven als een specialist in “short-hop pilotless passenger air mobility”, wat wijst op korte afstandsvluchten zonder piloot voor passagiers.

Als de speculaties kloppen en EHang inderdaad aankondigt dat zij de eerste typegoedkeuring voor een eVTOL hebben ontvangen, zou dit een grote stap voorwaarts betekenen in de commercialisering en normalisering van elektrische luchtvaartoplossingen voor stedelijke gebieden.

In onderstaande updates op X werd al gespeculeerd op een aanstaande aankondiging van EHang:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier