Nieuws

Wingcopter lanceert boodschappendienst via drone in Duitsland

Wingcopter heeft in samenwerking met de Frankfurt University of Applied Sciences het “Drohnen-Lastenrad-Express-Belieferung” project gelanceerd. Onder de naam LieferMichel biedt deze proef inwoners van afgelegen wijken in Michelstadt de kans om boodschappen en consumptiegoederen snel en emissievrij thuis te laten bezorgen via Wingcopter-drones en vrachtfietsen. Het initiatief heeft als doel de lokale voorziening in de regio duurzaam te verbeteren en wordt gefinancierd door het Duitse ministerie voor Transport en Digitale Infrastructuur  met een totaal van ongeveer € 430.000.

Per drone en bakfiets

Aanvankelijk zullen de twee wijken Rehbach en Würzberg, buiten Michelstadt, worden bediend. Bewoners kunnen dagelijkse goederen zoals houdbare melk, eieren, fruit, groenten en ingeblikt voedsel bestellen via liefermichel.de en deze op een gewenst tijdstip thuis laten bezorgen.

De Wingcopter-drones vervoeren de bestellingen naar vaste landingspunten net buiten de dorpen, waarna ze met een elektrische vrachtfiets naar de eindklant worden gebracht. Aanvankelijk is er een breed assortiment producten van de lokale REWE-winkel beschikbaar, met plannen om meer lokale winkeliers toe te voegen naarmate het project vordert.

Veel lokale winkeliers hebben hun winkels in de betreffende dorpen de afgelopen jaren gesloten, waardoor bewoners naar Michelstadt of andere steden moesten reizen voor hun boodschappen. Met LieferMichel kunnen inwoners nu hun auto’s thuislaten voor kleinere boodschappen tot 4 kg. Bovendien is levering met de elektrische drones milieuvriendelijker dan met de auto.

Partners

Het pilotproject wordt wetenschappelijk begeleid door Frankfurt UAS, dat de dienst beoordeelt vanuit economisch en ecologisch oogpunt. De universiteit verzorgt ook de vrachtfietsritten, met uitgebreide expertise in de ‘last-mile’ logistiek. Samen met de stad Michelstadt en REWE hebben Vodafone en Riese & Müller zich als projectpartners aangesloten. Vodafone zorgt voor de benodigde mobiele infrastructuur, terwijl de vrachtfietsen worden geproduceerd en geleverd door Riese & Müller.

Het doel is om op basis van de ervaringen in Michelstadt een duurzaam en schaalbaar bedrijfsmodel te ontwikkelen dat de lokale voorziening in andere landelijke regio’s van Duitsland verbetert.

Tom Plümmer, CEO van Wingcopter, zegt: “We zijn erg trots op LieferMichel, de eerste drone-leveringsdienst voor boodschappen in Duitsland. Ons grootste doel is om samen met de bewoners een milieuvriendelijke en efficiënte dienst te evalueren.”

Prof. Dr. Kai-Oliver Schocke van Frankfurt UAS benadrukt het potentieel van de dienst voor zowel bewoners als retailers, en Dr. Tobias Robischon, burgemeester van Michelstadt, is verheugd over deze Duitse primeur. Ook Dr. Robert Zores van REWE digital spreekt zijn enthousiasme uit over het project: “We streven er altijd naar om onze klanten nieuwe winkelervaringen te bieden. We zijn pioniers in de Duitse voedselretail en kijken uit naar het testen van aanbiedingen in landelijke gebieden.”

Looptijd

Het project loopt in eerste instantie tot eind 2023 en zal worden voortgezet als het succesvol blijkt te zijn.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier