Opmerkelijk

Amerikaan gearresteerd die met drone chemicaliën liet vallen in buurtzwembaden

De politie van de plaats Absecon in de Amerikaanse staat New Jersey heeft een 45-jarige man gearresteerd die ervan wordt verdacht met zijn drone chemicaliën gedropt te hebben in zwembaden van buurtbewoners en een motel. Daarbij werd het lokale politiekorps ondersteund door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA en de staatspolitie van New Jersey.

Gifgroene vlek

Het begon allemaal op 13 augustus, toen een bezorgde huiseigenaar de politie van Absecon belde na het opmerken van een drone boven zijn zwembad. Tot zijn schrik liet de drone een substantie los die het zwembadwater een verontrustend gifgroene kleur gaf.

Soortgelijke meldingen volgden uit verschillende andere locaties, waaronder een motel in een dorp verderop, waar het betonnen zwembadbodem beschadigd raakte door de kleurstof. Het bleef daar niet bij één keer: de drone kwam nog een paar keer terug, wat de moteleigenaar op een kostenpost van 20.000 dollar kwam te staan voor reparatie, het herhaaldelijk verversen van het water en annuleringen van gasten.

Intensief speurwerk

Dankzij de nauwe samenwerking van de verschillende instanties en intensief speurwerk kon de drone op 1 september in volle vlucht worden gedetecteerd boven hetzelfde motel als waar een paar keer eerder melding werd gemaakt van drone-vandalisme. De autoriteiten volgden het pad van de drone terug naar een bedrijf gespecialiseerd im klimaatoplossingen.

Bij aankomst bij het bedrijf werd de eigenaar van het bedrijf aangetroffen en gearresteerd. De dronepiloot wordt nu geconfronteerd met meerdere aanklachten wegens criminele beschadiging. Uit verder onderzoek bleek dat de via de drone vrijgelaten stof Sea Dye was, een materiaal dat vaak wordt gebruikt door zeereddingsdiensten. Het gebruik van dit materiaal in deze context was niet alleen illegaal, maar veroorzaakte ook schade aan de getroffen zwembaden.

Reden nog onduidelijk

De 45-jarige dader is inmiddels vrijgelaten en wacht op de komende rechtbankprocedures. De politie van Absecon en Galloway roept eventuele andere slachtoffers op zich te melden om te helpen bij het lopende onderzoek. Het is nog onduidelijk wat de man bewoog om kleurstoffen te droppen in buurtzwembaden, maar de politie houdt rekening met een uit de hand gelopen grap.

(coverfoto gegenereerd met Adobe Firefly)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier