Nieuws

EHang heeft wereldprimeur met typegoedkeuring voor EH216-S dronetaxi

Het Chinese bedrijf EHang heeft als eerste ter wereld een typegoedkeuring (TC) gekregen voor haar tweepersoons dronetaxi EH216-S. Deze werd na een langdurig testtraject afgegeven door de Chinese luchtvaartautoriteit (CAAC). Met deze goedkeuring is de weg vrijgemaakt voor commercieel personenvervoer door de lucht door middel van elektrisch aangedreven luchtvaartuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen, beter bekend als eVTOLs.

Primeur

Met het verkrijgen van de type certification is EHang de eerste eVTOL-ontwikkelaar ter wereld die haar luchtvaartuigen mag gaan inzetten voor personenvervoer. Daarmee laat EHang andere spelers zoals Joby, Archer, Volocopter en Lilium achter zich. De typegoedkeuring is weliswaar alleen van toepassing binnen China, maar de verwachting is dat andere luchtvaartautoriteiten de EH216-S ook zullen gaan toelaten in het luchtruim. Hiermee komt de belofte van stedelijke luchtmobiliteit (urban air mobility) weer een stap dichterbij, in ieder geval in Azië.

“Deze goedkeuring toont aan dat het modelontwerp van de EH216-S volledig voldoet aan de veiligheidsnormen en luchtwaardigheidseisen van de CAAC. Hiermee is de EH216-S gekwalificeerd voor commercieel passagiersvervoer door middel van onbemande luchtvaartuigen,” aldus een woordvoerder van EHang.

“Als ’s werelds eerste TC voor een onbemand eVTOL-luchtvaartuig zet de EH216-S TC een standaard voor de luchtwaardigheidscertificering van innovatieve eVTOLs, zowel in China als daarbuiten. Dit dient ook als een baanbrekende mijlpaal voor commerciële UAM (Urban Air Mobility) operaties.”

Uitgebreid testtraject

Tijdens het validatieproces onderging de EH216-S uitgebreide tests in professionele luchtvaartlaboratoria en testsites verspreid over China. De tests omvatten onder meer materiaalprestaties, structurele sterkte, vlamweerstand, crashbestendigheid, gasgiftigheid, omgevingscondities van apparatuur en systemen, software simulaties, dataverbindingen, grondstations, totale systeemfunctionaliteit, elektromagnetische compatibiliteit, vluchtprestaties en vliegstabiliteitskenmerken. Dankzij deze rigoureuze tests kan met zekerheid worden gezegd dat de EH216-S veilig, luchtwaardig, performant, functioneel, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is.

Huazhi Hu, oprichter, voorzitter en CEO van EHang, is trots op deze mijlpaal: “Ik wil mijn oprechte dank betuigen aan de CAAC, het expertteam en alle EHang-medewerkers voor hun niet-aflatende toewijding. Ons zelfontwikkelde EH216-S passagiersdraagsysteem heeft eindelijk de hoge verwachtingen waargemaakt om de eerste TC in de wereldwijde eVTOL-industrie te behalen, wat een belangrijk hoofdstuk in de civiele luchtvaartgeschiedenis markeert.”

Passagiersvervoer

De volgende stap is om de dronetaxi commercieel te gaan inzetten voor personenvervoer, waaronder toeristische rondvluchten. Hu: “Met de TC als onze springplank, zullen we de commerciële operaties van de EH216-S onbemande eVTOLs starten, waarbij veiligheid voorop staat. Dit stelt ons in staat om gestaag vooruit te gaan naar ons strategische doel om een UAM-platformoperator te worden en ons te committeren aan onze missie om veilige, autonome en milieuvriendelijke luchtmobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken.”

De EH216-S biedt plaats aan twee personen en vliegt automatisch. Er is dus geen piloot aan boord. In plaats daarvan worden vluchten met de toestellen overzien vanuit een centrale controlekamer. Het toestel heeft een bereik van enkele tientallen kilometers. Als mogelijke toepassingen worden intra- en interstedelijke luchtverbindingen beoogd, alsook rondvluchten boven toeristische trekpleisters.

(bron: EHang)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier