ProProductnieuws

eBee-drones verkrijgen C6-certificaat voor BVLOS-vluchten in de EU

De Amerikaanse dronefabrikant AgEagle Aerial Systems Inc. heeft aangekondigd dat alle drones in de eBee X-serie het C6-klasse identificatielabel hebben ontvangen in overeenstemming met de EU-regelgeving. Het C6-label maakt de weg vrij voor dronevluchten buiten het zicht van de operator, volgens het Europese standaardscenario STS-02. Eerder verkreeg AgEagle al een C2-certificatie voor de eBee X-serie drones.

BVLOS binnen handbereik

Vanaf 1 januari 2024 zullen drone-operators met een C6 gelabelde eBee in staat zijn om BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight) operaties uit te voeren boven gecontroleerd grondgebied in een dunbevolkte omgeving in heel Europa. Operators hoeven slechts een vereiste verklaring in te dienen bij hun nationale luchtvaartautoriteit over hun intenties om missies uit te voeren volgens het Europese standaardscenario STS-01 of STS-02.

Een drone met het C6-label mag volgens STS-02 tot maximaal 1 kilometer van de piloot vliegen. Die afstand mag worden vergroot tot 2 km indien externe observers het betreffende luchtruim in de gaten houden. Met deze nieuwe certificering worden de eBee X-drones de enige professionele drones op de markt met zowel C6- als C2-labels. Dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee voor operators in heel Europa.

Belang van C2 en C6

Barrett Mooney, voorzitter en CEO van AgEagle, benadrukt het belang van de dubbele Cx-certificatie: “De toevoeging van het C6-label naast onze C2-gelabelde eBee drones zal de marktvoordelen voor onze Europese klanten aanzienlijk vergroten. Het biedt toegang tot gebieden en operationele modi die beperkt zijn tot drones die meer dan 4 kg wegen, allemaal zonder de noodzaak van formele toestemmingen of regelgevingsontheffingen. Momenteel zijn alleen eBee drones in het bezit van zowel het C2- als het C6-label, waardoor ze worden bevestigd als de veiligste keuze voor het vliegen nabij mensen en het uitvoeren van BVLOS-operaties.”

Om de C6-classificatie te behalen, ondergingen de eBee-toestellen strenge tests en evaluaties door NavCert GmbH om hun naleving van specifieke EU-criteria te bevestigen.

M2-ontwerpverificatie

Daarnaast behaalde de eBee X Serie in juni 2022 een andere mijlpaal door als eerste in de industrie een Design Verification Report (DVR) van EASA te ontvangen over M2 Ground Risk Mitigation. Dit maakt operaties boven mensen en BVLOS-vluchten mogelijk in de Specific categorie, onder omstandigheden die niet worden gedekt door het standaardscenario STS-02 van EASA.

De eBee X Serie-drones zijn hoogwaardige fixed-wing mapping drones die autonoom, draagbaar, veilig, ultralicht (minder dan 2 kg) en gebruiksvriendelijk zijn. eBees kunnen tot 500 ha in kaart brengen en tot 90 minuten vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier