Nieuws

Amazon gaat volgend jaar van start met dronebezorging in het VK en Italië

Internetretailer Amazon heeft aangekondigd dat het vanaf volgend jaar drones zal gebruiken om pakketten bij klanten in het Verenigd Koninkrijk en Italië te bezorgen in minder dan een uur. Deze dienst zal voor het einde van 2024 beginnen op nog nader te bepalen locaties. Geselecteerde klanten kunnen dan artikelen met een bestelgewicht tot ca. 2 kg door een drone in de tuin laten afleveren.

Proefgebieden

Amazon biedt momenteel droneleveringen aan in twee Amerikaanse staten voor goederen die niet meer wegen dan 2,2 kg. Voor de uitrol naar Europa werkt Amazon nauw samen met Europese en nationale overheden om aan de regelgeving te voldoen. Amazon onthult binnenkort de eerste proefgebieden waar drone delivery voor klanten beschikbaar komt.

Volgens David Carbon, vicepresident van Amazon Prime Air, is er veel vraag naar deze technologie. Hij benadrukt dat het ‘absoluut veilig’ is. Klanten kunnen kiezen uit duizenden artikelen die 2,2 kg of minder wegen, variërend van afwasmiddel en tandenborstels tot schoonheidsproducten en batterijen, zolang de bestelde producten maar in een ‘schoenendoos-formaat pakket’ passen.

Bestelproces

Het bestelproces werkt als volgt. Klanten plaatsen hun bestelling op de Amazon-website. Ze kiezen voor dronelevering als het beschikbaar is in hun gebied. Na het afronden van de bestelling start het proces dat ervoor zorgt dat een drone naar de tuin van de klant vliegt en het pakket daar aflevert, om vervolgens weer terug te keren.

Volgens de Britse luchtvaartminister Baroness Vere is de proef belangrijk om meer inzicht te krijgen in de werking van de technologie. De plannen van Amazon zouden helpen de economie te stimuleren en consumenten meer keuze te bieden. Ook juicht de regering de inzet van zero-emissietechnologie toe.

GPS in plaats van marker

Klanten die willen kiezen voor dronelevering moeten hiervoor eerst worden goedgekeurd. De drone heeft veel open ruimte nodig om een pakket van ongeveer 3,6 meter hoogte af te leveren. In de VS plaatst een klant een marker met een QR-code op het gazon, waardoor de drone het pakket op die plek kan afleveren. In het VK plant Amazon echter een markerloze levering, waarbij drones de afleverlocaties identificeren met behulp van GPS.

De leveringen zullen worden gedaan door de kleinere en stillere MK30-drone die Amazon eind 2022 heeft onthuld. Deze drone kan werken bij lichte regen en wind en kan tot 12 km vliegen om een levering uit te voeren.

Grote ambities

Het is bijna 10 jaar geleden dat Amazon-topman Jeff Bezos aankondigde dat hij grootschalig ging inzetten op dronebezorging. Weerbarstige regelgeving, een aantal ongelukken en interne strubbelingen leidden echter tot jarenlang uitstel en grote verliezen. Toch heeft Amazon bij monde van Carbon nog altijd grote ambities: het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om voor het einde van het decennium wereldwijd 500 miljoen droneleveringen te realiseren.

Frederic Laugere, hoofd innovatieadviesdiensten bij de UK Civil Aviation Authority (CAA) voegt toe dat projecten zoals deze essentieel zijn om bij te dragen aan de algemene kennis en ervaring op te doen met drones die buiten het zicht van hun piloot opereren, terwijl ook andere luchtgebruikers veilig en gelijkwaardig gebruik kunnen maken van het luchtruim.

Concurrentie

Amazon is niet de enige partij die werkt aan drone delivery op het Europese continent. Zo is het Ierse bedrijf Manna Aero al een paar jaar actief met dronebezorging in diverse buitenwijken bij steden in Ierland, waaronder Dublin. Ook Manna heeft plannen om dronebezorging te gaan introduceren in andere Europese landen, maar het is nog niet bekend welke landen dat zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier