Nieuws

Britse luchtvaartautoriteit: vertrouw niet op drone-geofencingsysteem

De Civil Aviation Authority (CAA) UK, de Britse luchtvaartautoriteit, waarschuwt dronepiloten om niet blindelings te vertrouwen op de geofencingsystemen in moderne commerciële drones. Er zijn inconsistenties geconstateerd, voornamelijk doordat fabrikanten zoals DJI niet altijd de officiële en actuele no-flyzones correct weergeven. De veiligheidsmededeling is ook relevant voor dronepiloten in EU-landen.

Oorzaak van het probleem

Door middel van de veiligheidsmededeling wil de Britse luchtvaartautoriteit de aandacht vestigen op de onnauwkeurigheden in de geofencingsystemen van sommige dronefabrikanten, ook wel geo-awareness of geozones genoemd. Er zijn gevallen geweest waarbij dronepiloten onbewust in no-flyzones vlogen vanwege verschillen tussen de werkelijke luchtruimbeperkingen en hoe deze door fabrikanten worden weergegeven.

De CAA UK drukt dronepiloten daarom op het hart om niet blindelings te vertrouwen op de in hun drones ingebouwde geofencingsystemen. Dronevliegers moeten persoonlijk op de hoogte zijn van de geldende luchtruimbeperkingen, regelmatig de officiële updates raadplegen voor nauwkeurige actuele informatie en passende maatregelen nemen naar aanleiding van communicatie van fabrikanten over updates van het geozonesysteem.

Relevantie voor de EU

De waarschuwing is ook relevant voor dronepiloten in de EU. Ook in onze regionen zijn er vaak grote verschillen tussen de officiële kaart met no-flyzones, zoals die onder andere wordt getoond in GoDrone, en de in drones ingebouwde dronekaarten. Dat leidt er in de praktijk toe dat dronevliegers in de Open categorie kunnen opstijgen krijgen op plekken waar dat niet de bedoeling is, zoals in CTR-gebieden of in zeehaven- en industriegebieden.

De waarschuwing van de Britse luchtvaartautoriteit komt op een precair moment. Vanaf 1-1-2024 moeten alle drones met een C1, C2 of C3-label in de EU namelijk voorzien zijn van een geofencingsysteem dat de actuele luchtruimbeperkingen bevat zoals die ingesteld zijn door overheden. Door nu een waarschuwing te publiceren over de gebrekkige werking van dit systeem, benoemt CAA UK een issue  dat in feite al jaren speelt, maar nog steeds niet goed is opgelost.

Ideale oplossing

Het meest wenselijk zou een naadloze integratie zijn tussen de officiële dronekaarten van overheden en de geofencingsystemen in drones. Het is dan wel essentieel dat deze kaartinformatie duidelijk en eenduidig is. Dronepiloten dienen bovendien te zorgen voor regelmatige systeemupdates, idealiter voor elke vliegbeurt.

Links de kaart met no-flyzones in de regio Rotterdam volgens GoDrone, rechts de interpretatie van DJI.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Britse luchtvaartautoriteit: vertrouw niet op drone-geofencingsysteem

  • Toch een reactie op het verschil tussen de kaarten die DJI gebruikt voor geofencing en de “werkelijkheid” volgens GoDrone. Een drone-piloot hoeft niet persé in overtreding te zijn als hij wil vliegen in een gebied dat volgens GoDrone “verboden” is. Voorbeeld: voor € 3500,00 kun je een ontheffing kopen om in natuurgebied “de Loonse en Drunense Duinen” te vliegen, terwijl dit natuurgebied volgens GoDrone verboden is. Verder wil ik opmerken dat autofabrikanten ook niet verplicht worden gesteld om er voor te zorgen dat een auto in Nederland niet harder kan rijden dan de wettelijke snelheid, immers in Duitsland gelden weer andere maximumsnelheden.
    Ik vind dat een fabrikant verantwoordelijk is voor een goed product met een voorziening voor onderhoud en dat is bij DJI op orde. De gebruiker heeft de verantwoordelijkheid om het product op verantwoorde wijze in te zetten.
    Verder wekt de wijze waarop de kaart van GoDrone is opgesteld bij mij veel weerstand op. Heeft bij het opstellen van de kaart een evenwichtige belangenafweging plaatsgevonden tussen enerzijds overheid en luchtvaartautoriteiten en anderzijds de drone-hobbyisten? Erg veel interessante gebieden in Nederland om dronefoto’s of dronevideo’s te maken, zijn wel op de een of andere wijze tot verboden gebied verklaart. In vergelijking met andere Europese landen is Nederland bijzonder drone-onvriendelijk. Het lijkt me daarom ook alleszins redelijk dat bij de discussie over “verboden”-drone gebieden ook vertegenwoordigers mogen aanschuiven die opkomen voor de belangen van een steeds groter wordende groep drone-hobbyisten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier