Nieuws

Zorgwekkend: Oekraïne zet nu ook autonome killerdrones in

Recente rapporten onthullen dat Oekraïne nu drones gebruikt die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie (AI) om automatisch Russische doelen te bestoken, zonder enige menselijke tussenkomst. Dit markeert een belangrijk precedent: het is mogelijk voor het eerst dat volledig autonome wapens worden ingezet op een slagveld. Wereldwijd zijn er echter zorgen over deze ontwikkeling.

Saker Scout

De drone waarover gesproken wordt, is de Saker Scout, een quadcopter die in Oekraïne is ontwikkeld en die opgevouwen kan worden tot het formaat van een koffer. De fabrikant van de drone was oorspronkelijk gericht op de productie van commerciële AI en drone-oplossingen. Maar na de Russische invasie in februari 2022 besloten ze hun expertise te gebruiken om een militair product te ontwikkelen.

Hun in september 2023 gelanceerde Saker Scout heeft AI-controlesysteem waardoor de drone autonoom kan opereren. De drone is onder andere in staat om gecamoufleerde vijandige voertuigen op te sporen en deze uit te schakelen. Het systeem zou momenteel in staat zijn om 64 verschillende typen Russische ‘militaire objecten’ te herkennen. Zodra een object wordt herkend, vliegt de drone erop af om vervolgens een explosief af te laten gaan.

Doordat de killerdrone volledig automatisch werkt en niet op afstand wordt bestuurd, is het voor tegenstanders moeilijk om de vlucht te verstoren. Hoewel drones van dit type nog steeds kunnen worden bestuurd door menselijke operators, is er volgens New Scientist nu sprake van dat ze ‘op kleine schaal’ ook volledig autonoom worden ingezet.

Wereldwijde zorgen

De introductie van dergelijke killer robots heeft geleid tot wereldwijde zorgen. Humanitaire groepen vrezen dat autonome systemen minder zorgvuldig kunnen zijn in het vermijden van burgerslachtoffers, terwijl militaire experts bezorgd zijn over een snelle escalatie van conflicten.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft in 2019 verklaard dat autonome wapens “politiek onaanvaardbaar, moreel verwerpelijk en bij internationaal recht verboden zouden moeten worden.” Er is bezorgdheid geuit over het potentiële misbruik van dergelijke wapens voor haatmisdrijven, etnische zuiveringscampagnes en politieke moorden.

Dialoog

De vraag is echter of Oekraïne zich iets aantrekt van dergelijke ethische discussies. Als autonome killer drones zoals de Saker Scout effectief blijken te zijn, is het onwaarschijnlijk dat Kyiv zich zal laten ontmoedigen door internationale kritiek op hun gebruik. Maar hoe dan ook zal er internationaal een dialoog gevoerd moeten worden over het voorkomen van de proliferatie van AI-gestuurde killerdrones, stelt John Hayward van Breitbart.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Zorgwekkend: Oekraïne zet nu ook autonome killerdrones in

  • Rob Bruning

    Een drone die d.m.v. AI van tevoren op coordinaten vastgelegde punten kan opzoeken tijdens de vlucht lijkt me een waardevolle toepassing te kunnen worden in de landbouw-bestrijding met onkruidverdelgingsmiddelen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier