Nieuws

Drones wereldwijd steeds vaker misbruikt voor ontsnappingspogingen

Drones worden wereldwijd in toenemende mate misbruikt voor ontsnappingspogingen uit gevangenissen. Dat meldt de particuliere inlichtingendienst DroneSec. Drones worden gebruikt om gevangenen op te tillen, explosieven te plaatsen of gereedschappen en wapens voor een uitbraak af te leveren. Er is zelfs al een voorbeeld van een zwerm drones die een gevangenis belaagde.

Explosieve situaties

Het meest extreme voorbeeld dat DroneSec recentelijk tegenkwam, is van de La Roca Maximum Security Prison in Equador. Hier werd een zware landbouwdrone ingezet met een groot explosief eronder, met als doel het dak van de gevangenis te penetreren. Dankzij snel handelen van het gevangenispersoneel kon een gecontroleerde explosie het dreigende gevaar neutraliseren.

Een ander voorbeeld betreft een geslaagde ontsnappingspoging uit een extra beveiligde gevangenis in de Amerikaanse staat South Carolina. Daar leverde een drone een draadknipper, een pistool en shotgun met ammunitie, en enkele tienduizenden dollars in cash af bij een gedetineerde, die daarop met succes wist te ontsnappen. Twee dagen na zijn ontsnapping werd hij echter opgepakt.

Andere incidenten

Naast het plaatsen van explosieven en het afleveren van goederen zijn er nog tal van andere incidenten gemeld waarbij drones betrokken zijn bij gevangenissen:

– Landbouwdrones die proberen gevangenen op te tillen voor een vluchtpoging.
– Drones die ijzerzagen laten vallen, wat heeft geleid tot ontsnappingen via gevangenisramen.
– Drones die geladen vuurwapens afleveren, met als doel andere gevangenen aan te vallen.
– Een bijzonder zorgwekkend incident waarbij 15 drones tegelijkertijd een gevangenis benaderden.

Ook Nederland blijft niet gespaard van deze trend. Onlangs bleek dat er plannen waren om de beruchte ’tattookiller’ Brian P. te laten ontsnappen uit de EBI in Vught. Een handlanger had een speciale drone uit Dubai besteld, met een hefcapaciteit van 95 kg. Hoewel het bij een plan bleef, toont het aan dat ook in Nederland gedetineerden het gebruik van drones overwegen om een ontsnapping uit te voeren.

Maatregelen

Drones werden al veelvuldig misbruikt voor het smokkelen van kleine pakketjes, zoals drugs en cash geld. Daar komt nu dus een nieuwe dreiging bij, namelijk de inzet van zeer grote drones.

De inzet van anti-drone technologie, verbeterde bewaking en striktere regelgeving rondom dronegebruik in de nabijheid van gevangenissen zijn enkele van de maatregelen die kunnen helpen om deze zorgwekkende trend tegen te gaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drones wereldwijd steeds vaker misbruikt voor ontsnappingspogingen

 • Ha ha, “striktere regelgeving rondom dronegebruik in de nabijheid van gevangenissen” denk je nou echt dat zij daar wat van aantrekken? Komt er op neer dat de hobbyist steeds minder kan met aal die regelgeving zogenaamd voor criminelen. Beetje slimmerd maakt al zo wie zo geen gebruik meer van DJI maar bouwt zelf een drone, geen restricties met hoogte en zender vermogen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Daar heb je zeker een punt. Maar vergeet niet dat detectie-apparatuur sterk in ontwikkeling is. Ook niet-DJI drones worden gespot. Denk aan radar, visuele en akoestische sensoren, icm RF detectors. Dat, in combinatie met no-flyzones (regelgeving), kan wel degelijk helpen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier