Nieuws

Amerikaan riskeert tien jaar cel voor neerschieten politiedrone

Een 52-jarige man uit de Amerikaanse staat Florida riskeert een celstraf van tien jaar voor het uit de lucht schieten van een politiedrone ter waarde van bijna dertigduizend dollar. Het voorval vond plaats in juli 2021. De schutter was naar eigen zeggen lastig gevallen door de overvliegende drone, waarop hij besloot actie te ondernemen. Uit onderzoek bleek dat de man illegaal in het bezit was van vuurwapens en munitie.

Eigenrichting

Tijdens een recente zitting heeft Wendell Doyle Goney uit Mount Dora bekend dat hij een politiedrone heeft neergeschoten die gebruikt werd bij een bedrijf in de buurt van zijn woning. Voor dit vergrijp kan hij maar liefst tien jaar celstraf tegemoet zien. Dit blijkt uit gerechtelijke stukken die onlangs gepubliceerd zijn door een federale rechtbank in Ocala.

De politie van Lake County was in juli 2021 ter plaatse geroepen voor een inbraak op een industrieterrein in Mount Dora, net ten noordwesten van Orlando. Ter ondersteuning van het onderzoek werd een drone van $29.000 ingezet. Echter, tijdens een van de vluchten werd de drone onder vuur genomen vanuit de tuin van een aanliggend woonhuis en stortte neer op een metalen dak, waarna het vuur vatte. De bron van het geweervuur bleek Goney te zijn, die beweerde dat hij de drone had neergeschoten omdat deze hem “lastigviel”.

‘Luchtruim is openbaar’

Na verder onderzoek bleek dat Goney een behoorlijk strafblad had. Met maar liefst 29 veroordelingen voor ernstige misdrijven in Florida, waaronder geweld tegen een politieagent en illegaal wapenbezit, bleek zijn daad in strijd met de federale wetgeving die het bezit van vuurwapens en munitie verbiedt voor veroordeelde criminelen.

Daarnaast is het in de VS verboden om luchtvaartuigen bewust in gevaar te brengen, ook als deze boven privégrond vliegen. Advocaat Lawrence Walters zegt hierover het volgende: “Het luchtruim wordt beschouwd als een openbare verkeersader, net als een straat, en individuen hebben het recht om drones in het luchtruim rond te laten vliegen, zolang ze geen toezicht houden of iemands redelijke verwachting van privacy schenden.”

Groeiende agressie

Het is niet alleen de politie die te maken krijgt met agressie tegen drones. Steeds vaker melden commercieel opererende drone-operators vergelijkbare incidenten. Dronepiloten worden met enige regelmaat agressief bejegend. Het komt zelfs voor dat drones worden beschoten. Mede om die reden wordt de invoering van Remote ID niet door iedereen toegejuicht.

(bron: Tampa Bay Times, Fox 35 Orlando)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier