DJI laat Mini 4 Pro-gebruikers kiezen: C0-compliant of >120m kunnen vliegen
Drones met een C0-label, waaronder de onlangs geïntroduceerde DJI Mini 4 Pro, mogen volgens Europese productregels niet hoger vliegen dan 120 meter ten opzichte van het punt van opstijgen. Dat kan vervelend uitpakken voor mensen die bijvoorbeeld in de bergen willen vliegen met hun drone. DJI geeft gebruikers nu de keuze tussen het behouden van het C0-label (inclusief 120m-restrictie) of het verwijderen van het C0-label, waarna de 120m-restrictie wordt opgeheven.
Grondniveau vs. hoogte op punt van opstijgen
Er ontstond kort na de lancering van de DJI Mini 4 Pro enige verwarring onder gebruikers. Sommige gebruikers meldden dat de drone niet hoger wilde dan 120 meter. Andere gebruikers konden de vlieghoogte aanpassen tot maximaal 500 meter. Naar nu blijkt was dat laatste helemaal niet de bedoeling: volgens Europese productregels mogen drones met een C0-label niet hoger vliegen dan 120 meter ten opzichte van het punt van opstijgen.
Nu is dat in het vlakke Nederland niet zo’n probleem. Maar als je in de bergen gaat vliegen, dan loop je al snel tegen problemen aan. Volgens de regels van de Open categorie is de maximale vlieghoogte vastgesteld op 120 meter ten opzichte van het grondniveau. Maar in een bergachtige omgeving kan de hoogte van het grondniveau sterk variëren ten opzichte van je opstijglocatie. Met als gevolg dat je C0-drone niet met het grondniveau mee kan stijgen.
Ditzelfde probleem doet zich ook voor als je met je drone binnen een afstand van 50 meter ten opzichte van een hoog obstakel wilt vliegen, zoals een gebouw. Volgens de Europese regels mag je tot 15 meter hoger dan dat obstakel vliegen. Maar als je drone begrensd is op 120m, dan kan dat tot problemen leiden bij gebouwen die hoger zijn dan 105 meter.
Er zit dus een discrepantie tussen de Europese verordening die gaat over de regels die gelden binnen de Open categorie, en de Europese verordening die de producteisen voor drones met een Cx-label vastlegt. DJI Mini 4 Pro-gebruikers worden nu als eerste de dupe van deze discrepantie.

Oplossing van DJI
DJI biedt nu een oplossing voor dit probleem. Mini 4 Pro-gebruikers krijgen namelijk de optie om af te zien van het C0-label. De maximale vlieghoogte kan in het menu dan weer ingesteld worden tot maximaal 500 meter ten opzichte van de plek van opstijgen, zoals dat tot nu toe mogelijk was bij alle andere DJI-drones.
Als onderdeel van de aanvraagprocedure moeten gebruikers de C0-sticker fysiek van hun drone verwijderen, om vervolgens een foto van de onderkant van de drone, met het serienummer duidelijk zichtbaar, in te dienen bij DJI. Daarna wordt de 120m-restrictie softwarematig opgeheven. Het is echter niet mogelijk om vanaf dat moment weer terug te schakelen naar C0: eens omgezet, altijd omgezet.
Een zelfde vraagstuk speelt ook bij de andere DJI-minidrones, zoals de Mini 3 Pro, Mini 3 en Mini 2 SE. Als deze voor 1-1-2024 zijn aangeschaft, krijgen gebruikers de keuze: upgraden naar C0, inclusief hoogterestrictie van 120 meter, of niet upgraden en de drone blijven gebruiken zonder C0-label en bijbehorende firmware.
Advies
Voor wie twijfelt over wat te doen, heeft Dronewatch nog wel een advies. De Europese wetgeving stelt namelijk dat zogenaamde ‘legacy drones’ tot 250 gram zonder Cx-label zoals die verkocht zijn vóór 1-1-2024 gebruikt mogen blijven worden in de Open subcategorie A1. Met andere woorden: het maakt dus helemaal niet uit dat je de C0-sticker verwijdert, als je de Mini 4 Pro maar voor het eind van 2023 hebt aangeschaft.
Op die manier kun je in de bergen (of in de directe nabijheid van een hoog gebouw) hoger vliegen dan 120m vanaf de opstijglocatie en toch voldoen aan de algemene regel dat je in de Open categorie niet hoger mag vliegen dan 120m ten opzichte van het grondniveau.
Ben je in het bezit van een Mini 3 Pro, Mini 3 en Mini 2 SE en is deze voor 1-1-2024 aangeschaft? Dan geldt eenzelfde advies: ook als je niet kiest voor een C0-retrofit upgrade mag je de drone gewoon in Open subcategorie A1 blijven gebruiken, want het gaat dan voor de regelgeving om een legacy drone <250 gram.
Let wel: ook al kun je de vlieghoogte tot 500 meter instellen, je mag niet hoger dan 120 meter vliegen ten opzichte van het grondniveau. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te voldoen aan deze regel. Maar in de bergen bijvoorbeeld kun je prima hoger vliegen dan 120 meter ten opzichte van de opstijglocatie terwijl de drone op dat moment niet hoger vliegt dan 120 meter ten opzichte van het actuele grondniveau.
Handhaving
Bovenstaande uitleg geeft aan hoe complex de regelgeving is, en helaas ook dat er vervelende discrepanties bestaan tussen producteisen en de algemene Open categorie-bepalingen. Het is dan ook zeer de vraag hoe er na 1-1-2024 gehandhaafd moet gaan worden op zaken als maximale vlieghoogte en Cx-compliancy. Houd er rekening mee dat er vervelende discussies kunnen gaan ontstaan als je met een legacy drone <250 gram zonder C0-label vliegt.
Word er ook verwacht dat mensen met zelfbouw drones onder de 250 gram een CX keurmerk hebben?
Nee. Zelfbouwdrones tot 250 gram mogen gebruikt blijven worden in Open subcategorie A1, zolang ze niet harder vliegen dan 19 m/s. Bron: 2019/947, UAS.OPEN.020, artikel 5, lid a. Er kan geen sprake zijn van een Cx-label bij zelfbouwdrones.
Als ik het goed begrijp, wanneer ik in Zwitserland op rand staat van een berg en vanaf dat punt van mij af vlieg naar een ravijn van 300 meter diep dan gaat dat niet met een instelling van max 120 m.
Stopt de drone dan met verder vliegen?
Nee hoor, de drone zal gewoon verder vliegen. De drone meet zijn hoogte barometrisch (luchtdruk), en ziet niet de ‘echte’ vlieghoogte. Dus als jij bovenop een berg staat, of aan de rand van een ravijn, dan kan de drone dus technisch gezien veel hoger vliegen dan 120 meter boven de grond, ook al is de drone begrensd op 120 meter ten opzichte van het punt van opstijgen.
De regel is NIET dat je niet hoger mag dan 120 meter van het vertrekpunt. De regel is dat je niet verder dan 120 meter verwijderd blijft van het dichtsbijzijinde grondoppervlak.
Dus de restrictie van DJI is fout.
Hoi Willem, in EU verordening 2019/945 (producteisen) staat letterlijk het volgende bij zaken waaraan C0-drones moeten voldoen: “de maximumhoogte boven het opstijgpunt is beperkt tot 120 m”. Dat is dus in strijd met EU verordening 2019/947, waarin de algemene bepalingen voor de Open categorie staan, en waarin inderdaad 120 meter boven grondoppervlak staat genoemd. Dit heb ik ook zo benoemd in het artikel.
Hallo Wiebe,
Heb een mini 4 pro wanneer ik, deze gebruik met een zwaardere accu dan komt de drone op +/- 280 gram dan kan ik deze gewoon gebruiken met een A!, A3 certificaat of niet en de CO sticker verwijderen enz.
Dan voldoe ik toch aan alle regels of niet.?
De Mini 4 Pro met zwaardere accu mag je alleen gebruiken in Open categorie A3. Dus op ruime afstand van mensen, wegen, bebouwing. Eigenlijk is die accu niet bedoeld voor verkoop in de EU.
Wiebe, zie https://www.easa.europa.eu/en/faq/116465.
Daar staat dat *in het algemeen* de vlieghoogte niet hoger mag zijn dan 120m. Het plaatje spreekt boekdelen. Deze FAQ kwam na de publicatie van 945 en 947, dus dat is de meest geldige.
Maar… ik heb ook gekeken naar de eisen voor Cx en blijkt inderdaad dat voor C0 daar expliciet 120 boven vertrekpunt wordt genoemd. Vanaf C1 en hoger staat hetzelfde, behalve als het systeem is uitgerust met een systeem om altijd binnen die afstand van het grondoppervlak te meten. Tja, je verhaal blijft dus staan!
Het is wachten totdat een of andere slimmerik via een app de hoogte tot max 120 kan manipulerend zonder je het CO label dient in te leveren. Kromme regeling is het. Niet te handhaven !
Stel dat men softwarematig alle auto’s worden begrensd tot 80 km per uur op een 80 km/u weg …..
Er is dus sprake van rechtsongelijkheid.
Helder verhaal als altijd Wiebe. Leuke uitdaging voor de handhavers. Leuker kunnen we het niet maken, wel veel ingewikkelder…
Staat dit soort gegoochel met hoogtes niet gepland voor C1 drones als de Air 3?
Ik twijfel nu wat ik moet doen, wel of niet wijzigen voor 2024. Ik vlieg nagenoeg in Nederland. De planning is wel dat ik volgend jaar naar Zwitserland ga, de bergen in. Als ik dan op een starpunt bijvoorbeeld een waterval wil volgen naar boven, langs de berg omhoog. Ik noem bijvoorbeeld bij Graubunden, stopt de drone dan bij 120m vanaf het startpunt als ik niet de drone aanpast voor 2024?
Hoi Philip, zie ook het stukje ‘advies’ in het artikel. Dat zou moeten helpen bij je dilemma.
En om de restrictie er af te krijgen, moet je als gebruiker de C0 sticker verwijderen, een foto maken en uploaden naar DJI en dan krijg je de firmware zonder restrictie. ….. en daarna plak je de sticker er weer op en heb je een C0 drone die niet aan de regels voldoet …. en geen agent die snapt hoe hij dat moet controleren… 🤣 Typisch gevalletje van overregulering en niet te handhaven regels.
Precies en dat ga ik dus ook doen.
Ik ben er ook uit, ik ga de restrictie eraf halen 🙂
Of je stuurt als bewijs de foto van dit artikel mee
Je moet een foto maken van je eigen drone met het serienummer zichtbaar.
Sorry, was 🙂 vergeten. Wilde even aangeven dat het een onzin verhaal is
Er staan hier boven al reacties van mensen die de sticker er af gaan halen, restrictie laten verwijderen en de sticker weer terug gaan plaatsen.
Dat is een heel mooi voorbeeld van de kloof tussen de wetgever vanuit EASA en de gebruikers.
EASA gaat er vanuit dat iedereen die een drone vliegt er met de zelfde kennis en serieusheid mee omgaat als alle andere gebruikers van EASA wetgeving: bemande luchtvaart.
Dit is absoluut niet het geval, de wetgeving kan daarom nooit goed functioneren, het is gemaakt voor een gemiddelde gebruiker die niet bestaat.
EASA heeft het er eerlijk gezegd een beetje zelf naar gemaakt. Er is immers regelgeving bedacht met inconsistente bepalingen. Dan is het niet zo vreemd dat gebruikers gaan zoeken naar voor de hand liggende escapemogelijkheden, zolang er nog geen drones zijn die hun hoogte tov AGL kunnen bepalen.
Klopt als een bus, Wiebe! De regelgeving is niet alleen inconsistent, maar ook onredelijk.
Er is een systeem dat heet GPWS als waarschuwingssysteem. Dat systeem heeft een hoogtekaart van de hele wereld en is in de VS verplicht voor alle vliegtuigen die meer dan 6 passagiersstoelen hebben.
Waarom dat nou ook voor drones verplicht is gesteld als ze van die 120m af willen… Overregeld door specfanaten die vaak geen verstand van zaken hebben zulen we maar zeggen!
Tsja, het fototoestel op een DJI Mini heeft al een groothoeklens. Nu kun je de Max Altitude instellen tot 500m. Verstandig? Geen drone te zien meer meer smaakt altijd lekkerder. Checkt de boswachter het? Mijn ervaring is dat het bij gesprekken blijft. En met omstanders en de politie (!) feitelijk het zelfde. Alleen de batterij van m’n telefoon raakt leeg. Zo zie je maar …eerst registreren en kalibreren. En vervolgens …svp niet spreken met de piloot!
Heb ik toch nog een vraag, krijg ik na de restrictie toch nog gewoon de updates die er om de zoveel tijd komen?
Je bedoelt als je kiest voor het ongedaan maken van de C0-certificatie? Volgens mij wel. Het is denk ik een setting die aan je account hangt, en verder losstaat van de verdere firmware-updates.
Ik wil op vakantie naar een heuvelberg gebied ik heb mijn DJI mini 4 pro geinstalleerd naar 500 meter ik heb alles gedaan hoe het moet maar uiteindelijk geef die aan geen netwerk gevonden
firmware was volgens de controller up to date
firmware update gedaan
Aircraft Firmware 01.00.0210
RC Firmware 02.00.0100
weet jij wat ik fout heb gedaan
Als je naar de 500 meter restrictie will veranderen, moet je elke keer weer via internet bevestigen dat je beseft dat je daarmee de regels overtreedt en de risico’s aanvaart die daarmee gepaard gaan.
Pas daarna kun schuiven naar 500m.
Ik heb een DJI Mini 4 Pro, ik twijfel om het C0 label te verwijderen. Als ik het C0 label verwijder, betekent het dan dan ik een vliegbewijs moet halen? Ik hoor het graag.
Nee hoor, voor drones <250 gram is geen vliegbewijs verplicht. Met of zonder C0-label.
Oh, top! Dank je!
Nee, aangezien de drone minder weegt dan 250 gram, is een vliegbewijs niet verplicht (met of zonder C0-label).
Onder de 250 gram is geen vliegbewijs nodig maat omdat de camera erop zit is toch het vliegbewijs wel nodig
Dat is niet helemaal juist. Voor drones <250 gram is geen vliegbewijs nodig. Maar omdat er een camera op zit, moet je je wel registreren als exploitant.
Beste Wiebe,
Nog één vraag:
Je geeft aan dat het helemaal niet uitmaakt dat je het label verwijdert, mits de drone voor het eind van 2023 is aangeschaft. Kan je het label nog wel verwijderen en de firmware upgrade doen na 1/1/24? (ervan uitgaande dat de drone in 2023 is aangeschaft). Ik hoor het graag!
Goede vraag is mij ook niet duidelijk
Hallo,
ik heb ook nog een vraag: Is de remote -ID altijd geactiveerd als ik een Mini 4 pro in 2023 koop?
Identificatie op afstand is geen onderdeel van de producteisen voor drones met een C0-label. Met andere woorden: als Mini 4 Pro-bezitter krijg je als het goed is niet te maken met Remote ID.
En met C1-label als ik de hoogte wil kunnen aanpassen?
De Mini 4 Pro heeft een C0-label. Je kunt dat niet aanpassen naar C1. Wel kun je, mits de drone voor 31 december is aangeschaft, het C0-label verwijderen en de hoogterestrictie laten opheffen.
En onder welke voorwaarden mag ik dan vliegen? Als ik het C0 label verwijder?
C0
A1: boven bebouwing
A1/A3 certificaat: aanbevolen
Remote-id :Niet vereist
Maar in het artikel wordt gezecht dat het niet uitmaakt of je de co label erop zit of niet gekocht voor 2024 om hoger te vliegen dan 120m omdat deze onder de 250 gr is.
Maar dat weet dji niet dus moet je hem eraf halen om deze ristricties op te heffen.
Maar valt de drone dan niet in de A3 catogorie.
Ik weet niet precies welke check DJI doet bij zo’n aanvraag om het C0-label ongedaan te maken. Misschien kunnen ze aan het serienummer zien wanneer de drone voor het eerst geactiveerd is. Maar of de drone nu wel of geen C0-label heeft; je mag ermee vliegen in Open subcategorie A1, omdat de drone minder dan 250 gram weegt. (Zie het als een soort overgangsregeling voor de allerlichtste drones)
Bij paragliding worden ook barometrische hoogte meters gebruikt, doch deze kunnen zijn voorzien van kaarten met hoogte lijnen, dit in combinatie met gps weet je bijna exact hoe hoog je zit ten opzichte van de grond. Deze kaarten worden per land uitgegeven.
Dat zou in de toekomst een oplossing kunnen zijn. Alleen moeten drones dan beschikken over een gigantische database met hoogte-informatie en een zeer snelle processor om realtime dat soort hoogteberekeningen uit te voeren. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, zeker niet bij de consumentendrones.
Ik heb net de foto’s opgestuurd via de link die je krijgt om de hoogte restrictie te verwijderen…
Dji 4 mini pro
Weet iemand hoe lang het duurt voordat de restrictie daadwerkelijk weggehaald wordt? Krijg je een melding/e-mail?
Of moet ik een handeling verrichten in de controller?
Volgens mij wordt de opheffing heel snel verwerkt. Je krijgt verder geen melding. Maar als je je controller inschakelt en zorgt voor een internetverbinding, dan zul je zien dat je de hoogte snel weer tot 500m kunt aanpassen. Je bent zelf verantwoordelijk om te zorgen voor een maximale hoogte van 120m tov het grondoppervlak.
Ok! Dank je wel Wiebe!
Heb het een uur geleden gedaan…. dus maar even afwachten, denk dat ze daar ook oud-nieuw vieren….
komende week toch geen weer om te vliegen (wel jammer want ik wil de 4 zijn maiden vlucht geven, heb hem net 3 dagen in huis)
UPDATE: Na herstarten van de controller is de restrictie eraf…
Dank voor de hulp Wiebe
Beste Rene, hoe gaat het vliegen nu? Is het omslachtig om steeds opnieuw de hoogte in te moeten stellen?
ik ben sinds kort in het bezit van de DJI 4 mini Pro en wil graag weten onder welke code je nu vliegt en of je nu in de drone wel de REMOTE ID kunt invoeren zodat dit wordt uitgezonden vanuit de drone ipv het er alleen opgeplakt te hebben staan. Wil vliegen en hoog, maar geen gezeik dus hoop dat je me kunt helpen.
Groet Jennifer
Ik heb na een Mini 2 en een Avata te hebben gehad de Mini 4 Pro in 2023 gekocht. Firmware heb ik in 2024 nog niet geupdate. Ik kan de controller dus nog steeds hoger instellen dan de genoemde 120 meter.
Twijfel nu erg of ik wel moet updaten. Die zal nl de 120 meter weer instellen. Waarom zou ik wel of niet updaten?
Weet iemand of deze restrictie in de FCC modus ook verwijderd wordt?
In dit geval vraag je toch gewoon de C1 aan voor de mini pro 4.
Ik ga mijn mini pro 4 als volgt vliegen: C0 label laat ik erop, C1 hang ik erbij en wordt C1 wordt geactiveerd. Dus als ik vlieg onder de 250 gram ben ik C0 en als ik vlieg boven de 250 gram ben ik C1. Waarom zou een drone geen wisselend label kunnen hebben?
Het label kan niet zomaar wisselen, omdat er aan een C1-drone andere eisen worden gesteld dan aan een C0-drone. Zo mag een drone met het C0-label niet boven de 120m boven het opstijgpunt uitkomen, terwijl dat bij een C1-drone wel mogelijk is.
Ik heb afgelopen week geprobeerd de hoogte restrictie van mijn in 2024 gekochte mini 4 pro (met dus het C0 label) af te halen. Hiervoor is inderdaad een knop in het menu van de controller. Je krijgt dan de QR code te zien die je scant. Alleen dan wordt je doorgestuurd naar een aanvraagformulier voor een upgrade naar het C1 label. De mogelijkheid om te downgraden naar een legacy drone zonde Cx label is er niet meer. Heb hierover ook contact gehad met DJI, maar deze downgrade optie willen ze niet meer aanbieden.
Herkennen jullie dit of zijn er nog andere routes te bewandelen?
Op dit moment zie ik de extra eisen die het vliegen met een C1 drone stelt als beperkend, dit terwijl ik de drone juist heb gekocht om veel in de bergen te vliegen.
Ik sta op een berg van 120M of een klif bijvoorbeeld, ik heb een C0 gaat mijn drone dan niet werken/stijgen? Wat wordt door de drone gezien als opstijgpunt voet van de berg of de klif waar ik sta ? Mag je dan vanaf de klif nog 120 m stijgen? Zo verwarrend al die regels.
Een C0 drone zal 120m kunnen stijgen tov het opstijgpunt, dus in jouw voorbeeld, als je bovenop een berg staat en je stijgt op, dan komt de drone tot 120m boven de top van de berg. Als je naast een klif staat die 200m hoog is, dan ben je in theorie in overtreding als je 1m opstijgt en je de drone van je af stuurt zonder verder te stijgen. Snap je het nog?