AchtergrondPro

RTK2Go: gratis RTK-correctiesignalen ontvangen voor nauwkeurige dronemissies

Het merendeel van de drones is voor het bepalen van hun positie afhankelijk van het wereldwijd beschikbare GPS-signaal. Voor extra nauwkeurigheid kan gebruik gemaakt worden van het RTK-correctiesignaal. Daarvoor is normaal gesproken een kostbaar RTK-basisstation of een abonnement op een netwerkservice nodig. Maar er bestaat ook een gratis aanbieder van RTK-correctiesignalen: RTK2Go.

Real-Time Kinematic

RTK staat voor Real-Time Kinematic. Het is een techniek die wordt gebruikt om GPS-signalen met zeer hoge nauwkeurigheid te interpreteren. Normale GPS-systemen hebben een nauwkeurigheid van ongeveer enkele meters. RTK GPS daarentegen kan positioneringsnauwkeurigheden tot op enkele centimeters bieden.

Hoe werkt het? RTK GPS maakt gebruik van een combinatie van een mobiel station (bijvoorbeeld op een drone) en een vast referentiestation op de grond. Het referentiestation kent zijn exacte positie en ontvangt dezelfde satellietsignalen als het mobiele station. Door de verschillen in de ontvangen signalen tussen de twee stations te vergelijken, kan de positie van het mobiele station met hoge nauwkeurigheid worden berekend.

Drones met ondersteuning voor RTK GPS zijn vaak herkenbaar aan het kenmerkende ‘hoedje’. Bron: Autel Robotics

Belang voor dronepiloten

Voor professionele dronepiloten is RTK GPS van onschatbare waarde. Het zorgt voor uiterst nauwkeurige metingen die essentieel zijn voor taken zoals landmeting, cartografie en bouwinspectie, waarbij drones vergelijkbare precisie nodig hebben als traditionele landmeetinstrumenten. Deze verhoogde nauwkeurigheid resulteert ook in verbeterde stabiliteit tijdens het vliegen, met name op lage hoogtes waar kleine positioneringsafwijkingen cruciaal kunnen zijn.

Bovendien garandeert RTK GPS betrouwbare dataverzameling, wat van groot belang is in sectoren zoals precisielandbouw waar gegevensanalyse centraal staat. Tenslotte draagt de precieze positionering bij aan de veiligheid door te zorgen dat drones vooraf bepaalde vliegroutes strikt volgen, vooral in complexe omgevingen zoals stedelijke gebieden.

Basisstation of netwerkservice

Om gebruik te maken van RTK GPS heeft een drone-operator naast een drone die geschikt is voor het verwerken van RTK-signalen (zoals de DJI Mavic 3 Enterprise, M300/M350, DJI Inspire 3 en Autel EVO II RTK) ook een mobiel RTK-basisstation of een abonnement op een netwerkservice nodig.

Een mobiel RTK-basisstation is een onafhankelijke eenheid die lokaal wordt geplaatst om GPS-correcties naar een drone te sturen. Het biedt een hoge mate van consistentie zonder afhankelijkheid van externe diensten. Echter, het heeft een beperkt bereik en vereist initieel meer opzettijd. En een mobiel RTK-basisstation is niet goedkoop in de aanschaf.

Een RTK-netwerkservice zoals 06-GPS maakt gebruik van een netwerk van vaste stations over een groot gebied. Terwijl dit een uitgebreider operationeel bereik biedt zonder de noodzaak van een eigen basisstation, brengt een netwerkservice abonnementskosten met zich mee voor het gebruik van de dienst.

Een mobiel RTK-basisstation van DJI.

RTK2Go: gratis RTK service

Het is goed om te weten dat er ook een gratis aanbieder van RTK-correctiesignalen bestaat: RTK2Go. Deze dienst wordt mogelijk gemaakt dankzij honderden vrijwiligers die hun basisstations hebben gekoppeld aan het netwerk. Via RTK2Go worden deze lokale correctiesignalen verzameld en ontsloten via het NTRIP-protocol.

Om gebruik te maken van RTK2Go moet je in het RTK-instellingenmenu op de controller rtk2go.com als NTRIP host instellen, op poort 2101. Bij ‘user’ geef je je emailadres op, en bij ‘password’ vul je ‘none’ in. Tenslotte moet je nog een mountpoint invullen. Dat is de dichtstbijzijnde RTK-ontvanger, die je op kunt zoeken op de kaart van SNIP. (Klik daartoe eerst op deze link en daarna op de knop ‘View all’).

Houd er rekening mee dat RTK2Go geen uptimegaranties geeft en ook kan het zijn dat er geen referentiestations bij jou in de buurt zijn, waardoor de nauwkeurigheid al snel minder wordt.

Ervaringen

Maak jij voor je werkzaamheden gebruik van RTK? Dan zijn we benieuwd naar je ervaringen met RTK2Go. Deze kun je delen in de commentsectie onder dit artikel. Enthousiast geworden over RTK2Go? Overweeg dan om zelf een NTRIP-server te starten. Meer uitleg hierover vind je op de website van RTK2Go.

Actueel overzicht van NTRIP-casters wereldwijd. Bron: SNIP

(coverafbeelding: Autel Robotics)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “RTK2Go: gratis RTK-correctiesignalen ontvangen voor nauwkeurige dronemissies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier