ProProductnieuws

Phase One introduceert lichtgewicht 128 megapixel camera voor drones

In samenwerking met Quantum Systems en Trimble heeft Phase One een 128 megapixel middenformaatcamera voor surveykwaliteit toepassingen ontwikkeld. De Phase One P5 is speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met compacte drones en weegt minder dan 700 gram, wat opvallend licht is voor een middenformaatcamera. De elektronische globale sluiter maakt het mogelijk om tot vier opnamen per seconde vast te leggen.

Phase One P5

Nauwkeurige landmetingen spelen een cruciale rol bij bouwprojecten en de aanleg van infrastructuur, zowel tijdens de bouwfase als in de fase van oplevering. Het vastleggen van gegevens van surveykwaliteit vereist hoogwaardige camera’s met grote sensoren, een zo hoog mogelijke resolutie en gecalibreerde optiek. Phase One, Quantum Systems en Trimble spelen hierop in met de P5 middenformaatcamera.

De Phase One P5 biedt flexibele montagemogelijkheden, waardoor deze camera binnen een breed scala van professionele workflows kan worden gebruikt. Bovendien ondersteunt de camera industriestandaard communicatieprotocollen en connectiviteit (MAVLink/Auterion). Opmerkelijk is dat de P5 een elektronische globale sluiter heeft. Hierdoor kon het gewicht uitkomen op slechts 700 gram.

Een van de opvallende kenmerken van de P5 is het elimineren van pixelvervorming dankzij een nauwgezette kalibratie van zowel lenzen als sensor, in combinatie met een 100% nauwkeurige opnametijdstempel en mid-exposure triggering. Gebruikers kunnen kiezen tussen 35mm en 80mm lensopties. Volgens Phase One levert de 128 megapixel beeldsensor een lage Ground Sample Distance (GSD) en beelden die vrij zijn van blur.

De P5 kan onder andere worden gebruikt in combinatie met de Quantum Systems Trinity Pro.

Integratie

De Phase One P5 levert optimale prestaties in combinatie met de Quantum Systems Trinity Pro, een fixed-wing drone met een grondsnelheid van maximaal 22 m/s en operationele hoogtes variërend van 60 tot 120 meter. Dankzij de lange vliegtijd tot 90 minuten is het mogelijk om per vlucht een groot grondoppervlak te fotograferen. Drones van dit type hebben inmiddels ruim 75.000 vlieguren gemaakt en hebben zich in de praktijk ruimschoots bewezen, benadrukt Quantum Systems.

Zowel de Trinity Pro en de Phase One P5 zijn naadloos geïntegreerd in de Trimble Business Center (TBC)-workflow. Op die manier kan de data direct worden verwerkt met de gebruiksvriendelijkheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid die landmeters gewend zijn van Trimble.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier