ProProductnieuws

DJI introduceert compacte Dock 2 en Matrice 3D, 3DT in China

Dronemaker DJI heeft een nieuw docking station geïntroduceerd: de DJI Dock 2. Het nieuwe systeem is een stuk compacter dan de eerste generatie DJI Dock, dat samenwerkt met de M30. Het nieuwe docking station is bedoeld voor gebruik met de nieuwe Matrice 3D en Matrice 3DT met warmtebeeldcamera. Opmerkelijk is de lage verkoopprijs van nog geen 10.000 dollar voor docking station plus bijbehorende drone. Het systeem is vooralsnog alleen in China verkrijgbaar.

DJI Dock 2

De Dock 2 meet 57 x 58,3 x 46,5 cm in gesloten toestand en 122,8 x 58,3 x 41,2 cm in geopende toestand (exclusief de anemometer die 14,5 cm toevoegt), en weegt 34 kg. Het heeft een IP55-classificatie, wat betekent dat het bestand is tegen stof en water uit verschillende hoeken: het kan zelfs in de regen worden gebruikt.

Bij inbedrijfstelling moet het systeem eerst worden gekalibreerd om zijn geografische positie te bepalen, en hiervoor maakt het gebruik van GNSS RTK-apparatuur. Het is ontworpen voor continue stroomvoorziening, maar in geval van stroomuitval blijft de Dock 2 gedurende 5 uur autonoom werken dankzij zijn ingebouwde accu.

DJI benadrukt dat het docking station door twee personen kan worden getransporteerd.

Matrice 3D en 3DT

De nieuwe Matrice 3D is uitgerust met een telelens (CMOS 1/2 inch, 12 megapixels, 161 mm) en een groothoekcamera met mechanische sluiter (CMOS 4/3 inch, 20 megapixels, 24 mm). De Matrice 3DT beschikt naast deze RGB-camera’s ook over een infraroodcamera (1280 x 1024 pixels, 40 mm, digitale zoom 28x).

De Matrice 3D en 3DT hebben twee RTK-antennes die het mogelijk maken om binnen 45 seconden op te stijgen. De afmetingen van beide modellen zijn 33,5 x 39,8 x 15,3 cm (exclusief propellers), met een gewicht van 1,61 kilogram. DJI belooft een vliegtijd van 50 minuten.

De Matrice 3D maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenningstechnologie om de markeringen op de landingszone van de Dock 2 te identificeren. De Dock 2 heeft een nieuw ontwerp met een centrale glijdende helling om het slagingspercentage van geautomatiseerde landingen te verbeteren.

Het opladen gaat snel: de Dock 2 kan de accu van de Matrice 3D in ongeveer 32 minuten opladen van 20% naar 90%. Het station is uitgerust met zowel een fisheye-camera aan de binnen- als buitenkant, waarmee operators op afstand de weersomstandigheden, de omgeving op de locatie en het opstijgen en landen van de Matrice 3D kunnen monitoren.

Tijdens missies heeft de Matrice 3D een omnidirectionele obstakeldetectiefunctie en kan obstakels automatisch ontwijken. Voor langeafstandsvluchten biedt DJI een radio- en videolink via het 4G-netwerk. Het kan worden gekoppeld aan de originele O3-videotransmissie voor verbeterde betrouwbaarheid.

FlightHub 2

Het docking station wordt aangestuurd door de FlightHub 2-software, waarmee surveillancemissies, verkenningen en routes voor 2D-mapping en 3D-fotogrammetriemissies kunnen worden gepland.

De Dock 2 is voorzien van sensoren zoals regenmeters, anemometers en thermometers die realtime weerwijzigingen kunnen detecteren. Met behulp van online weersvoorspellingen kan FlightHub 2 tijdige waarschuwingen genereren of geplande vluchtmisssies opschorten om vliegrisico’s als gevolg van het weer te verminderen.

Dataverwerking in de cloud

FlightHub 2 kan een driedimensionaal model genereren op basis van vluchtgegevens. Dit model kan worden geannoteerd, gemeten en gedownload. Operators hebben de mogelijkheid om visueel routes aan te passen in een FPV-weergave, het maken van shots te simuleren en camerahoeken aan te passen. FlightHub 2 maakt gebruik van de cloud voor dataopslag en -berekening.

Operators kunnen snel noodmissies activeren door simpelweg op de kaart een doelpunt aan te raken, waarna de drone autonoom opstijgt en naar zijn bestemming gaat, met de mogelijkheid om handmatig te vliegen.

Prijs en beschikbaarheid

De prijzen worden gegeven in yuan, aangezien de Dock 2 en de Matrice 3D en 3DT momenteel alleen beschikbaar zijn voor de Chinese markt. Het DJI Dock 2 en de Matrice 3D zijn verkrijgbaar vanaf 69.999 ¥ (ongeveer € 9.000). Het DJI Dock 2 en de Matrice 3DT zijn verkrijgbaar vanaf 77.999 ¥ (ongeveer € 10.000).

De verkoop in Europa wordt bemoeilijkt door regelgevende aspecten aangaande het uitvoeren van BVLOS-vluchten, een Cx-label dat past bij specifieke scenario’s, het gebruik van 4G voor de datalink, enz. DJI heeft nog geen informatie verstrekt over de beschikbaarheid van de Dock 2, Matrice 3D en Matrice 3DT buiten China.

(via DroneNR)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier