Nieuws

Oekraïne gaat zelfontwikkelde drone inzetten voor ontmijning

Het Oekraïense Ministerie van Digitale Transformatie test momenteel een innovatieve, in eigen land geproduceerde drone met als doel mijnen sneller en veiliger te detecteren en in kaart te brengen. Minister Mykhailo Fedorov schrijft op Telegram dat de ST1-drone een ‘gamechanger’ is voor de ontmijningsinspanningen. Het systeem wordt getest binnen het Brave1-cluster voor de ontwikkeling van militaire technologie.

Autonoom mijnen detecteren

De ST1 is een autonome drone uitgerust met een inductiespoel en sensoren, waardoor het op lage hoogtes kan vliegen en obstakels kan vermijden. Bovendien bevat het een krachtige onboard microcomputer die gegevens in realtime verwerkt alvorens deze over te dragen aan de ontmijners op de grond.

Gemiddeld werkt de ST1-drone vier keer sneller dan een mens, wat het proces van mijnopruiming op het Oekraïense grondgebied aanzienlijk zal versnellen en veiliger zal maken, aldus de minister. Dit betekent een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de conventionele methoden, en het potentieel om levens te redden in gebieden die zijn getroffen door mijnen.

Nooddiensten, militairen en politie-ontmijners kunnen de drone op afstand bedienen vanuit een veilige locatie. Deze mogelijkheid vergroot niet alleen de efficiëntie van ontmijningsoperaties, maar minimaliseert ook het risico voor menselijk leven tijdens deze gevaarlijke taken.

Momenteel wordt een experimenteel exemplaar van de drone in het veld getest door de ontwikkelaars. Het team verzamelt feedback, werkt aan verbeteringen en bereidt zich voor op het opschalen van de productie.

Eerdere initiatieven

Het idee om landmijnen op te sporen door middel van drones is niet nieuw. In 2016 presenteerde Massoud Hassani uit Eindhoven de Mine Kafon Drone, die door middel van een metaaldetector mijnen kan opsporen. Dat systeem werd later uitgebreid met een tweede drone die landmijnen kan laten ontploffen.

In september 2022 ontving de 17-jarige Oekraïense scholier Igor Klymenko een prijs van 100.000 dollar voor de ontwikkeling van een experimentele drone die ook door middel van een metaaldetector landmijnen op kan sporen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier