Opmerkelijk

Te koop op Alibaba: je eigen eenpersoons elektrische taxidrone

Heb je altijd al je eigen elektrische taxidrone willen hebben? Kijk dan eens naar deze productvermelding op Alibaba. Voor slechts 75.000 dollar (plus $595 verzendkosten) verwisselt de aangeboden heavy lifting drone met een payloadcapaciteit van 75-100 kg en een maximale vliegtijd van 30 minuten van eigenaar. Nadeel: je moet nog wel voor de juiste vergunning zorgen om ermee te mogen vliegen.

eVTOL multirotor

De eenpersoons taxidrone is van het type eVTOL multirotor. Het toestel weegt slechts 110 kg. Het draagvermogen bedraagt tussen de 75-100 kg, net voldoende voor een niet al te zware persoon. De taxidrone wordt bestuurd door middel van een joystick aan boord. Voor de telemetrie en navigatie is er voorzien een tablet.

Het toestel wordt aangedreven door een 24S accupakket, met een piekstroomcapaciteit van 88A. Hiermee kan de taxidrone maximaal 30 minuten vliegen. De maximale vliegsnelheid bedraagt 10 meter per seconde, ofwel 36 km/uur. Onduidelijk is door wat voor flight controller het systeem wordt aangestuurd.

Regelgeving

Helaas zul je niet zomaar rondvluchten mogen maken met deze eVTOL. Gezien het feit dat de drone is bedoeld voor personenvervoer, valt het toestel buiten de regels voor onbemande luchtvaartuigen. Ook de regelgeving voor ultralights is niet van toepassing, want daar vallen alleen vleugelvliegtuigen onder. Je krijgt derhalve te maken met de ‘special condition’ voor bemande eVTOLs, die echter nog volop in ontwikkeling is.

Desalniettemin zal het interessant zijn om te zien hoe dit nieuwe transportmiddel zich ontwikkelt en of er in de toekomst taxidrones als deze zullen gaan rondvliegen in ons luchtruim.

(via Urban Air Mobility News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Te koop op Alibaba: je eigen eenpersoons elektrische taxidrone

 • Kees de Bussy

  Er bestaat wel degelijk een mlh (microlight helicopter) regegeving. Probleem is dat voor het brevet, rpl(h), geen opleiding is.

  Beantwoorden
 • Daniel Pharazijn

  Geachte, ik heb een 2- jarige ( glider-)opleiding gehad als air-cadet kan ik zo een vergunning krijgen mlh pilot.
  Ik heb een eigen land van 1600 m2

  Welk is de minimale helling van het landingsterrein? Is dit toestel vergund voor Duitsland en België ( europa?)
  Is een testvlucht mogelijkwelke apparatuur is er aan boord?
  Bestaat er een documentatie ivm radio- communicatie?
  Is een testvlucht mogelijk,.. hoe kan dat geregeld worden?
  Met v

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier