Nieuws

Douane gaat drones inzetten tegen drugssmokkel in Waddengebied

De Douane gaat drones inzetten om drugssmokkel in het noorden van Nederland tegen te gaan, met een focus op het Waddengebied. Dat meldt staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën – Toeslagen en Douane op X, voorheen Twitter. Naast de inzet van drones maakt de Douane ook werk van de uitbreiding van cameratoezicht en de introductie van een extra douaneschip.

Waddengebied bewaken

Het Waddengebied zal in de gaten worden gehouden door drie drones. Deze onbemande luchtvaartuigen verschaffen extra ogen om ‘dropping at sea’ tegen te gaan, waarbij pakketjes van grote zeeschepen in het water worden gegooid en vervolgens door kleinere schepen worden opgepikt. Eline Spros-Vierkant, regiodirecteur van de Douane in Groningen, benadrukt het belang van drones: “Een drone geeft ook inzicht in wat er met dat pakketje gebeurt.”

Normaal gesproken mogen drones maximaal 120 meter hoog en 500 meter ver vliegen. Maar met specifieke ontheffingen mogen de dronepiloten van de Douane verder en hoger vliegen dan gebruikelijk. Inmiddels heeft de Douane twaalf van haar medewerkers opgeleid tot dronepiloot. Hoewel ze landelijk inzetbaar zijn, zullen ze zich voornamelijk concentreren op de havens in Noord-Nederland en de Waddeneilanden. Het droneteam is gestationeerd in de Eemshaven.

Uitbreiding in noordelijke provincies

De Douane breidt niet alleen haar activiteiten in het Waddengebied uit, maar ook in de noordelijke provincies, zoals Fryslân en Groningen. Na jarenlange focus op de havens van Rotterdam en Vlissingen, worden nu drones, extra cameratoezicht en een nieuw douaneschip ingezet om smokkelaars te ontmoedigen zich te verplaatsen naar andere delen van het land.

Staatssecretaris De Vries benadrukt het belang van voortdurende waakzaamheid: “Criminelen die onze samenleving willen ondermijnen, schuwen geen enkel middel. Daarom moeten we ze steeds een stap voor willen blijven.”

DJI Matrice 300

De drones waarmee wordt gesurveilleerd zijn van het type DJI M300. Deze drones kunnen worden voorzien van verschillende payloads, waaronder optische zoomcamera’s, warmtebeeldcamera’s en schijnwerpers. De drones zijn inzetbaar bij slechte weersomstandigheden en kunnen ruim drie kwartier vliegen op een acculading.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier