Nieuws

Defensie experimenteert met innovatief drone-zwermsysteem: SPEAR

Defensie experimenteert met een nieuw autonoom drone-zwermsysteem, genaamd Swarm-based Persistent Autonomous Reconnaissance (SPEAR), bedoeld om de vijand efficiënt te lokaliseren en te volgen. SPEAR kan autonoom opstijgen, landen en surveilleren dankzij een zwerm drones die vanuit één centraal punt, het SkyHive-launch and recovery-station, opereren. Het systeem wordt ontwikkeld door de Delftse startup Tective Robotics.

SkyHive

Het project, oorspronkelijk bekend als ‘SkyHive‘, begon toen Tective Robotics de Defensie Innovatie Competitie in 2020 won. Verschillende partijen, waaronder Delft Dynamics, TNO en Avalor.AI, zijn vervolgens gaan samenwerken om het concept tot een realiteit te maken. Tective Robotics was verantwoordelijk voor het SkyHive-launch and recovery-station.

SPEAR maakt gebruik van AI om infrastructuur, bewoonde gebieden en (militaire) voertuigen te identificeren. Deze gegevens worden vervolgens gecommuniceerd naar andere militaire eenheden. Het systeem stelt het leger in staat om dreigingen vroegtijdig te detecteren zonder fysiek aanwezig te zijn in het betreffende gebied of handmatig meerdere drones te besturen.

5 drones tegelijk

Het SkyHive-station kan 5 drones tegelijk beheren, die elk een gebied van 5 bij 5 kilometer kunnen doorzoeken. De drones landen autonoom door zich te richten op een QR-code op de SkyHive. Het accusysteem zorgt ervoor dat de drones efficiënt kunnen blijven opereren, waarbij elke drone zijn eigen accumanagement heeft en zelfstandig kan terugkeren naar het station voor een nieuwe accu.

Na een succesvolle live demonstratie van het systeem, zoekt Defensie nu naar manieren om SPEAR te integreren in hun operaties en welke eenheden het systeem het beste kunnen gebruiken. De komende tijd zullen verschillende militaire eenheden experimenteren met het systeem.

(bron: Defensie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier