Nieuws

Europese Commissie publiceert nieuwe counter-drone strategie

De Europese Commissie heeft recentelijk haar strategie gepubliceerd met betrekking tot het tegengaan van de dreigingen die voortkomen uit onwettig en gevaarlijk gebruik van civiele drones. Als onderdeel van deze strategie stelt de Commissie twee handboeken beschikbaar, met daarin maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de snelle technologische ontwikkelingen en het toenemend aantal drones niet leiden tot een onbeheersbare toename van bedreigingen in de openbare ruimte.

Misbruik voorkomen

Drones vormen de toekomst van de Europese economie en samenleving, met name op het gebied van transport, defensie, handel en dienstverlening, stelt de Commissie. Ondanks dat er voor kwaadwillenden drempels voor misbruik worden opgeworpen, brengen de snel ontwikkelende capaciteiten van drones toenemende beveiligingsrisico’s met zich mee. Ze worden gebruikt door criminelen voor smokkel en drugshandel, en rond kritieke infrastructuur zijn verdachte drones gedetecteerd, wat wijst op mogelijk misbruik voor vijandige informatieverzameling.

Om misbruik te voorkomen heeft de Commissie een counter-drone strategie ontwikkeld. De belangrijkste pijlers onder deze strategie zijn:

  • Het delen van best practices en informatie door het stroomlijnen van huidige initiatieven en het opzetten van een expertgroep voor counter-drone maatregelen;
  • Onderzoek naar regelgevende maatregelen en harmonisatie van wetgeving binnen de EU;
  • Assistentie aan lidstaten bij het kiezen van commerciële cyber- en non-cyber-counter-drone technologieën;
  • Praktische begeleiding en operationele ondersteuning aan lidstaten uitbreiden, inclusief training voor de private beveiligingssector en wetshandhavingsautoriteiten;
  • Versterking van onderzoek en innovatie via programma’s zoals Horizon Europe;
  • Verhoging van de financieringsondersteuning door een oproep tot het indienen van voorstellen voor counter-drone oplossingen voor de periode 2026-2027.
  • De maatregelen zullen tot 2030 gelden, met een tussentijdse evaluatie in 2027 en een volledige herziening uiterlijk in 2030.

Twee handboeken

Om verder invulling te geven aan de counter-drone strategie stelt het onderzoekscentrum van de Europese Commissie een tweetal handboeken beschikbaar. Het eerste deel bevat praktische aanwijzingen voor de bescherming van kritieke infrastructuur en openbare ruimtes tegen ongewenste drones. Het tweede deel bevat voorbeelden van risicoanalyses voor wat betreft het fysiek beveiligen van gebouwen en sites.

De Commissie werkt sinds 2016 samen met lidstaten en andere belanghebbenden aan het bestrijden van de potentiële dreigingen van drones. Hieruit zijn diverse initiatieven voortgekomen, waaronder financiering van projecten voor community-ontwikkeling en informatiedeling.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier