Opmerkelijk

Israelisch leger gebruikt DJI Avata om Hamastunnel te verkennen

Consumentendrones spelen een steeds grotere rol tijdens gewapende conflicten. Niet alleen om vanaf grote hoogte vijandelijke stellingen te bespioneren of munitie te laten vallen, maar in het geval van het Israëlisch defensieleger (IDF) ook om tunnels van terreurgroep Hamas te verkennen. Uit recent gepubliceerde videobeelden wordt duidelijk dat hiervoor drones van het type DJI Avata worden gebruikt.

Tunnel verkennen

In onderstaande video, zoals die werd vrijgegeven door de Israel Defense Forces (IDF), wordt een door Hamas aangelegde tunnel onder het al-Shifa ziekenhuis in Gaza getoond. De tunnel, op een diepte van tien meter onder het ziekenhuis, zou zijn uitgerust met verdedigingswerken om aanvallen te blokkeren, waaronder een gepantserde poort met openingen om te schieten.

In het eerste deel van de video is het kenmerkende vizier van een DJI Avata zichtbaar, bestuurd met een Motion Controller. De telemetriegegevens van de Avata zijn vervaagd en zijn onderaan het scherm zichtbaar. Het lijkt erop de drone is uitgerust met LED-verlichting. Mogelijk is ook de GPS-ontvanger onklaar gemaakt. Het tweede deel van de video is opgenomen met een gewone handcamera.

De DJI Avata is een een drone van het type Cinewhoop, ontworpen om zowel indoor als outdoor FPV-dronebeelden te maken. Daartoe draagt de piloot een videobril die live het camerabeeld vanuit de drone toont. De drone kan zowel met een klassieke controller met sticks als met een zogenaamde motion controller worden bediend. In dat geval maakt de piloot gebruik van handbewegingen om de drone te besturen. De drone kost slechts een paar honderd euro en kan wel tegen een stootje.

Propaganda

Met de video wil IDF legitimiteit verschaffen aan de recente gevechtshandelingen rond het ziekenhuis. Om die reden moeten de beelden met enige scepsis worden bezien, want zowel Israel als Hamas maken volop gebruik van propaganda. Maar hoe dan ook is duidelijk dat civiele drones wederom een grote rol spelen op het strijdtoneel.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier