Dronefotografie

Zeeuwse dronepiloot brengt Watersnoodlocaties opnieuw in beeld

Bij menig wat oudere Zeeuw staat de Watersnoodramp van 1953 nog in het geheugen gegrift. Door een combinatie van springtij, storm en dijkdoorbraken kwamen grote delen van Zeeland onder water te staan. Daar werden toen ook luchtfoto’s van gemaakt. De Zeeuwse dronevlieger John Bolier maakt nu met zijn drone opnieuw beelden van de rampplekken. Jongere generaties krijgen zo een veel beter idee van de impact die de overstroming had.

Toen en nu

Bolier kwam op het idee voor zijn project nadat hij wat oude luchtfoto’s van zijn woonplaats zag, tijdens een tentoonstelling van de ramp in het dorpshuis. Die werd georganiseerd omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de Watersnoodramp plaatsvond. Als dronevlieger zag hij direct de mogelijkheid om locaties van historische luchtfoto’s te bezoeken en deze met zijn drone opnieuw te fotograferen.

Bolier had al eens eerder ‘toen en nu’-compilaties gemaakt, omtrent D-Day, tijdens vakanties in Normandië. Dat is niet geheel toevallig, vertelt hij: “Geschiedenis, en met name beide Wereldoorlogen en de Watersnoodramp, daar heb ik altijd al veel interesse voor gehad. Met dank aan de bovenmeester van de basisschool waar ik op zat. Hij kon daar waanzinnig goed over vertellen.”

De herkenbaarheid van onderwerpen op de in beeld gebrachte locaties maakt dat de geschiedenis herleeft. “Dankzij de beelden van toen en nu krijgen mensen die de ramp zelf niet hebben meegemaakt, waaronder ikzelf, een veel beter beeld van de impact die de ramp destijds had.”

Scharendijke toen en nu – bron: NIMH/John Bolier

Tijdrovend project

Er gaat veel tijd zitten in het project, aldus Bolier. “Ik duik eerst in de archieven van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, op zoek naar bruikbaar materiaal. Dan probeer ik te achterhalen waar de foto’s gemaakt zijn, soms is dat best moeilijk. Vervolgens ga ik op ‘fotojacht’ met de drone. Ik probeer dan het oude plaatje te ‘imiteren’. Door de oude en nieuwe beelden in elkaar over te laten lopen, kan men een goed beeld krijgen van hoe de locaties er 70 jaar geleden uitzagen.”

Het is soms lastig om precies hetzelfde perspectief in te nemen als op de foto’s van toen. Die werden immers gemaakt vanuit een helikopter of vliegtuig, die hoger vlogen dan wat met een drone mag. Hoger dan 120 meter vliegen doet Bolier niet: “Daar hou ik me echt aan, want ik zou het niet op m’n geweten willen hebben dat ik bijvoorbeeld een traumaheli in de weg zit. De oplossing is om iets in te zoomen op de oude foto, en dat perspectief als uitgangspunt te nemen voor de dronefoto.”

Voor het maken van de foto’s gebruikt Bolier een DJI Mavic Air 2. “Ik wilde destijds eigenlijk een Mini 2, maar koos de Air 2, omdat het in Zeeland nogal vaak en veel waait… de gewone Mavic 2 vond ik weer te groot. De Mavic Air 2 is echt de juiste keuze geweest.”

Voor het maken van de foto’s maakt Bolier gebruik van een DJI Mavic Air 2.

30 locaties bezocht, nog 70 te gaan

Inmiddels heeft Bolier ruim 30 Watersnoodlocaties, waar historische luchtbeelden van zijn, bezocht en vanuit de lucht gefotografeerd. 21 daarvan zijn inmiddels verwerkt en op YouTube te bekijken.

Voorlopig is het project nog lang niet klaar, benadrukt Bolier: “Er zijn zeker zo’n 70 locaties waar ik nog op wil gaan ‘jagen’, dus voorlopig ben ik echt nog wel even zoet.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier