Pro

Eén piloot mag nu gelijktijdig 30 geautomatiseerde drones besturen in VS

Het Israëlische bedrijf Percepto, ontwikkelaar van geautomatiseerde drone-technologie, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Het bedrijf heeft toestemming gekregen van de Federal Aviation Administration (FAA) om in de VS tot 30 drones gelijktijdig op afstand te laten bedienen door slechts één piloot. Dat brengt baanbrekende mogelijkheden op het gebied van inspectie en beveiliging met zich mee.

Efficiënter en kosteneffectiever

De dronebox-systemen van Percepto opereren in principe volledig automatisch. Een operator kan op afstand, bijvoorbeeld vanuit een meldkamer, een dronevlucht laten uitvoeren. Het is zelfs mogelijk om drones routinematig een vlucht te laten uitvoeren, bijvoorbeeld voor een inspectieronde. De voordelen zijn evident: er hoeft geen dronepiloot op locatie aanwezig te zijn.

Percepto heeft in de afgelopen maanden geleidelijk aan meerdere vergunningen van de FAA verkregen, met name voor operaties buiten het zicht van de piloot (BVLOS). De recent verkregen FAA-ontheffing stelt een enkele operator in staat om tot 30 drones simultaan aan te sturen. Meerdere droneboxen mogen nu overzien worden door één operator.

Hoewel geautomatiseerde drones al veel taken bij inspecties en andere activiteiten autonoom kunnen uitvoeren, benadrukt Percepto dat de toestemming om tot 30 drones onder toezicht van één operator te laten opereren, aanzienlijke vooruitgang zal betekenen op het gebied van efficiëntie en kosteneffectiviteit.

Zo is het denkbaar dat er na een storm meteen een aantal drones op uitgaan om installaties te controleren. De operator kan zich dan concentreren op een eventuele afwijking, terwijl de andere drones zelfstandig hun missie voortzetten. Doordat de dronevluchten niet één voor één uitgevoerd hoeven te worden, kan een grote tijdswinst worden behaald.

Ook voor kleine bedrijven

Volgens Percepto zal deze vooruitgang niet alleen grote voordelen opleveren voor grote zakelijke klanten, maar ook de kosten van geautomatiseerde, zwermgebaseerde drone-inspecties in het algemeen aanzienlijk verminderen. Hierdoor krijgen ook kleinere bedrijven de mogelijkheid om voor het eerst gebruik te maken van dronegebaseerde oplossingen. En dat zal naar verwachting leiden tot minder veiligheids- en milieuproblemen bij cruciale infrastructuur.

Ariel Avitan, Chief Commercial Officer van Percepto, benadrukt dat deze FAA-ontheffing voortbouwt op jarenlange regelgevende inspanningen van het bedrijf. Hierdoor zijn veilige BVLOS-drone-operaties zonder menselijke aanwezigheid op locatie mogelijk, zonder de noodzaak van dure radars. Met behulp van externe pre-flight checks, uitgebreide automatisering en de mogelijkheid om tot 30 drone-in-a-box-systemen tegelijkertijd te bedienen, vormt dit de laatste essentiële component voor externe operaties.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier