Incident

Schotse dronepostdienst tijdelijk opgeschort na noodlanding op zee

Een experimentele drone-bezorgdienst voor poststukken op de Orkney-eilanden in Schotland is tijdelijk opgeschort nadat een drone begin vorige week een noodlanding in zee heeft gemaakt. De drone was halverwege de eilanden Hoy en Graemsay op het moment dat er een technisch probleem werd gesignaleerd. Daarop kwam de drone aan een noodparachute naar beneden. Het toestel zonk vervolgens naar de zeebodem.

Proefperiode

De experimentele dronebezorgdienst ging een paar maanden geleden van start, met als doel om de postbezorging naar de afgelegen eilanden van Orkney minder afhankelijk te maken van de dagelijkse veerdiensten. Daartoe ging postbedrijf Royal Mail een samenwerking aan met drone-operator Skyports Drone Services.

Tijdens de proefperiode vliegt een drone van het type Speedbird Aero DLV-2 heen en weer tussen de eilanden. De drone kan 6 kg aan nuttige lading meenemen. Het maximale bereik is 16 km. De vluchten worden overzien door een operator, onder EVLOS-condities. Dat wil zeggen dat de drone gedurende de overtocht binnen het zicht van waarnemers vliegt.

Noodlanding

In de ochtend van maandag 27 november ging er echter iets mis. De bezorgdrone vertoonde tijdens de overtocht een technisch probleem, meldt de BBC. Daarop werd het noodparachutesysteem geactiveerd. De drone kwam gecontroleerd naar beneden, om vervolgens op het water te landen. Het toestel zonk daarna naar de zeebodem.

Tegenover de BBC verklaarde een woordvoerder dat de drone op dat moment geen lading vervoerde en dat er geen schade was aan mensen of eigendommen. Skyports heeft inmiddels een rapport ingediend bij de autoriteiten en tijdelijk alle inter-eilandbezorgingen stopgezet.

Het bedrijf overweegt nu manieren om de drone te bergen en werkt samen met de fabrikant en Royal Mail om de dienst veilig te hervatten. De bewoners van het eiland zullen tot die tijd hun post blijven ontvangen via de dagelijkse veerdienst tussen Stromness, Graemsay en Hoy.

Eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat een bezorgdrone een noodlanding maakt. In de zomer van 2019 crashte een delivery drone van Matternet op de campus van de universiteit van Zurich. Daarbij werd net geen groepje spelende kinderen geraakt. Later bleek dat de noodparachute tijdens de valpartij was losgeraakt.

In mei 2022 crashte een medische delivery drone van het Nederlandse bedrijf Avy tijdens een testvlucht in Schotland. Er was een propeller afgebroken als gevolg van metaalmoeheid. In oktober van dat jaar kwam een woonwijk in de Australische stad Logan uren zonder stroom te zitten nadat een delivery drone van Google-zusterbedrijf Wing na een noodlanding op een hoogspanningslijn terecht was gekomen. En in december 2022 crashte een delivery drone op een metrolijn in New Delhi.

(coverafbeelding: Royal Mail)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier