Nieuws

Dronewatch lanceert ’s werelds eerste AI-dronekennisbank: ChatUAV

Dronewatch heeft de lancering aangekondigd van ’s werelds eerste AI-gestuurde dronekennisbank, genaamd ChatUAV. Deze innovatieve tool is ontworpen om een breed scala aan vragen over drones te beantwoorden, variërend van basisinformatie voor hobbyisten tot complexe regelgevingskwesties voor professionals. ChatUAV is getraind met duizenden artikelen, diverse Europese beleidsdocumenten en andere relevante bronnen.

Uitgebreide kennisbasis

ChatUAV onderscheidt zich door zijn uitgebreide kennisbasis, opgebouwd door het trainen van de AI met duizenden artikelen van Dronewatch.nl. Deze artikelen bieden diepgaande inzichten in uiteenlopende onderwerpen. Bovendien is de kennis van ChatUAV verrijkt met informatie uit het boek ‘Dronefotografie’, dat praktische tips en technieken biedt voor zowel amateur- als professionele dronefotografen.

Verder is ChatUAV uitgerust met uitgebreide informatie over de Europese droneverordeningen die het vliegen met drones reguleren. Deze regelgeving vormt het kader voor alle drone-operaties in Europa. Daarnaast heeft ChatUAV toegang tot documentatie van EASA. Deze informatie biedt gebruikers van ChatUAV een uitgebreid overzicht van veiligheidsvoorschriften, procedures en operationele beperkingen waar Europese drone-operators mee te maken hebben.

Een ander toepasselijk element in de kennisbank van ChatUAV is de whitepaper ‘Drones binnen de gemeente’. Deze paper biedt waardevolle inzichten in hoe drones kunnen worden ingezet voor toepassingen binnen de bebouwde kom, van openbare veiligheid tot infrastructuurbeheer. Deze bron is bijzonder relevant gezien de toenemende rol van drones in stedelijke omgevingen. Tot slot heeft ChatUAV kennis van dronegerelateerde privacyaspecten.

Informatie toegankelijk maken

Dankzij de rijkheid van deze gegevensbronnen heeft ChatUAV de potentie om uit te groeien tot een onmisbare bron voor iedereen die actief is de drone-industrie, of het nu gaat om hobbyisten, professionele piloten of beleidsmakers. De lancering van ChatUAV past bij het streven van Dronewatch om specialistische informatie voor iedereen toegankelijk te maken.

De betaversie van ChatUAV is alleen beschikbaar voor betalende gebruikers van ChatGPT, maar de bedoeling is om de applicatie uiteindelijk gratis beschikbaar te maken. De chatbot is nog in ontwikkeling en wordt de komende tijd verder getraind met relevante informatie. Ondanks de zorgvuldige training kan Dronewatch niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele onjuistheden in de gegeven antwoorden.

ChatUAV kan worden benaderd via https://chat.openai.com/g/g-OrYbejdaQ-chatuav.

Bekijk ook deze voorbeelden van interacties met ChatUAV (pdf).

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Dronewatch lanceert ’s werelds eerste AI-dronekennisbank: ChatUAV

 • MaartenV

  Prachtig, mooi gemaakt. Maar voor een ieder toch nog altijd wel. Vertrouw er niet compleet op, want ook hierin staat niet altijd de goede informatie. Van de 5 vragen die ik stelde waren er toch nog altijd 2 echt fout.

  Beantwoorden
   • MaartenV

    Perfecte en supersnelle aanpassing Wiebe, ik zal voortaan de “fouten” direct via het contactformulier aan je doorgeven.

    De andere fout is ook opgelost, “Handboek” aangepast naar “Operationeel handboek” in de vraag en toen kreeg ik het gewenste antwoordt. Top!!!

    Beantwoorden
 • Jaap van Liebergen

  wat goed Wiebe!
  mooi hulpmiddel in de wirwar van regels

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier