Pro

Groen licht voor BVLOS-inzet van bezorgdrones in Antwerpen en Berlijn

In recente ontwikkelingen op het gebied van dronebezorging, hebben twee grote stadsregio’s, Antwerpen en Berlijn, belangrijke stappen gezet in de adoptie van beyond visual line of sight (BVLOS) dronevluchten ten behoeve van goederentransport en het vervoer van laboratoriummonsters. Deze vooruitgang markeert een significante mijlpaal in de integratie van drones in urbane logistieke systemen.

Goederentransport in havengebied

In de haven van Antwerpen-Brugge heeft ADLC goedkeuring gekregen van de Belgische Civil Aviation Authority (BCAA) om BVLOS-vluchten zonder waarnemers uit te voeren. Deze vluchten strekken zich uit over een afstand van 12,5 km en zijn gericht op het bezorgen van goederen tot 15 kg. Deze operaties, die zelfs ’s nachts mogen worden uitgevoerd, voldoen aan de nieuwe Europese U-space-regelgeving en zorgen voor veilige integratie van bemand en onbemand luchtverkeer.

ADLC’s Drone Delivery Network, dat volledig operationeel zal zijn in het tweede kwartaal van 2024, omvat Landing Pads, communicatie-infrastructuur en een centraal Operations Control Center. Het netwerk loopt van het noorden naar het zuiden van de haven en maakt deel uit van het Samplifly Project in samenwerking met SGS en BASF. Een deel van de route loopt door gecontroleerd luchtruim.

Eén van de beoogde toepassingen betreft het vervoer van monsters van chemische producten van BASF tussen verschillende locaties in de haven. Het systeem wordt momenteel getest met de PW.Orca drone van Phoenix-Wings.

Medisch netwerk in Berlijn

Bijna gelijktijdig heeft Matternet autorisatie ontvangen van de Duitse Luftfahrt-Bundesamt om BVLOS droneleveringen in Berlijn te starten, gericht op het verbinden van 13 ziekenhuizen met Labor Berlin, Europa’s grootste ziekenhuislaboratorium. Dit netwerk, het eerste in zijn soort in Berlijn, zal naar verwachting meer dan 6 miljoen laboratoriummonsters per jaar vervoeren en begin volgend jaar volledig operationeel zijn.

Het netwerk is bedoeld voor noodgevallen in de diagnostiek en zal de operationele efficiëntie verhogen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Matternet, dat al ervaring heeft met soortgelijke operaties in Zwitserland en de VS, ziet dit als een belangrijke stap in het verbeteren van patiëntenzorg door middel van drones.

Groeiende rol van drones

Deze ontwikkelingen in zowel Antwerpen-Brugge als Berlijn weerspiegelen de groeiende rol van drones in moderne stedelijke logistiek en gezondheidszorg. Bovendien moet de inzet van delivery drones zorgen voor een reductie van goederenvervoer over de weg en de daarmee samenhangende uitstoot.

(coverfoto: ADLC)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier