ProProductnieuws

Auterion zet in op autonomie met nieuwe Skynode X flight computer

Het op softwareontwikkeling gerichte roboticabedrijf Auterion heeft een update aangekondigd voor haar Skynode-platform. Met de Skynode X wil Auterion een alles-in-één oplossing bieden voor autonome drones, die niet alleen kleiner en lichter is, maar ook twee keer zoveel rekenkracht heeft dan zijn voorganger. Daardoor is het onder andere mogelijk om onboard applicaties uit te voeren.

Multi-inzetbare flight computer

De nieuwe Skynode X, die de Skynode uit 2020 opvolgt, is 30% dunner en 15% lichter door een herontwerp dat alle afzonderlijke componenten combineert in één geïntegreerde module. Het apparaat biedt sterk verbeterde prestaties dankzij een nieuwe geïntegreerde Flight Management Unit, de FMUv6x, die het RAM-geheugen en de rekenmogelijkheden ten opzichte van de originele Skynode verdubbelt.

Volgens Auterion is de Skynode X geschikt voor luchtvaartuigen en voertuigen van elke grootte, waaronder multicopters, fixed-wing drones, VTOL-drones, grondrobots en onbemande vaartuigen. Dit alles wordt ondersteund door een intuïtieve gebruikersinterface via de Auterion Mission Control software. Bovendien biedt het Docker-container systeem ruimte voor software-uitbreiding, waaronder het uitvoeren van computer vision-algoritmen op het apparaat zelf.

Lorenz Meier, oprichter en CEO van Auterion, stelt dat de Skynode X nieuwe toepassingen binnen handbereik brengt. “Skynode en AuterionOS bevorderen de adoptie van softwaregedefinieerde robotische vloten door de hoogste integratieniveaus te bieden. Met de vernieuwingen in Skynode X bieden we de autonomie, betrouwbaarheid en flexibiliteit die onze klanten eisen. Grote retailers kunnen zo hun drone-bezorgprogramma’s verder opschalen en overheden kunnen hun missies efficiënter en veiliger uitvoeren.”

Specificaties

De Skynode X beschikt over een Mission Computer met een quad-core 64-bit Arm Cortex-A53-processor die draait op maximaal 1,8 GHz, 4 GB RAM, 16 GB eMMC-opslag, en een hardware H.264-encoder die 1080p60-beelden kan vastleggen. Andere kenmerken zijn een realtime klok, een MIPI Camera Serial Interface (CSI), en een 4G/LTE mobiele module. Het systeem draait op de aangepaste softwarestack van Auterion, inclusief ondersteuning voor het Robot Operating System 2 (ROS2) in Docker-containers.

Externe interfaces van de Flight Management Unit zijn onder andere twee CAN- en twee UART-bussen, SPI, SBUS-invoer en -uitvoer, en 16 pulse-width modulation (PWM) kanalen. Daarnaast bevat de Mission Computer een USB Type-C USB 2.0 On-The-Go (OTG)-poort, twee USB 2.0-poorten, 100-Base-T Ethernet, Wi-Fi, en Bluetooth, naast de eerder genoemde mobiele connectiviteit.

Meer informatie

Voor geïnteresseerden is meer informatie over de Skynode X te vinden op de website van Auterion. Prijzen voor de Skynode X en de benodigde Evaluation Kit-accessoires voor experimenten en ontwikkeling zijn op aanvraag beschikbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier