Achtergrond

Dit waren de 10 best gelezen artikelen van Dronewatch in 2023

Zo net voor de jaarwisseling is het een goed moment om even terug te blikken op afgelopen jaar. Welke artikelen werden het beste gelezen? Hoeveel mensen brachten een bezoek aan Dronewatch.nl? In dit overzicht geven we eerst wat algemene statistieken met betrekking tot onze websitetraffic, gevolgd door een top 10 van de meest bekeken artikelen die in 2023 gepubliceerd werden.

Statistieken

Om te beginnen eerst wat algemene statistieken. In 2023 werd dronewatch.nl bezocht door bijna 600.000 mensen. Samen bekeken zij 1.108.000 pagina’s. Dat is een stijging van zo’n 10% ten opzichte van vorig jaar. Op twee piekmomenten werd de website binnen 24 uur door tienduizenden mensen bezocht, als gevolg van artikelen die viral gingen: op zaterdag 29 juli werden er 61.551 bezoekers geteld, op maandag 4 december waren het er 45.061.

Het forum DronePilots.nl registreerde ruim 100.000 unieke websitebezoekers in 2023, eveneens een stijging van zo’n 10% vergeleken met vorig jaar. Zij bekeken bij elkaar meer dan 392.000 pagina’s. Het forum telt momenteel ruim 7.100 leden, die samen meer dan 55.000 berichten hebben geplaatst, verspreid over 10.460 forumtopics.

Top 10 best gelezen artikelen

10. Primeur: Eerste DJI Dock in bedrijf gesteld in Nederland

Medio augustus 2023 werd de eerste DJI Dock in bedrijf gesteld in Nederland, door vliegschool Drone Class. Zij gebruiken de dronebox om cursisten te trainen op het uitvoeren van BVLOS drone-operaties. Het nieuwsbericht over de ingebruikname van de DJI Dock werd door 9.179 mensen gelezen en eindigt daarmee op de 10e plek in dit overzicht.

9. DJI Mini 4 Pro krijgt 360º obstakeldetectie, 4K 100 fps video en waypointmissies

Artikelen over de populaire minidrones van DJI worden altijd goed gelezen. Zo ook deze uiteenzetting over de uitbreiding van mogelijkheden voor de DJI Mini 4 Pro. Met 9.499 lezers is dit artikel goed voor een 9e positie in deze top 10.

8. Scandinavische webshop zet productinfo DJI Air 3 vroegtijdig online

Er is altijd veel belangstelling voor geruchten over aanstaande DJI-drones. Dus als een webshop al dan niet per ongeluk informatie publiceert over een nog niet aangekondigde drone, dan is dat al snel nieuwswaardig. Zo ook met deze scoop. In totaal bekeken 10.409 mensen het bericht over de – toen nog aanstaande – DJI Air 3.

7. EASA: DJI Mini 3, Mini 3 Pro en Mini 2 SE krijgen C0-label

Lange tijd was er veel onduidelijkheid over de vraag welke drones nu in aanmerking zouden komen voor zogenaamde retrofit C0-labels. Alhoewel DJI nog niet met firmware-updates is gekomen voor de DJI Mini 3, Mini 3 Pro en Mini 2 SE, krijgen gebruikers van deze drones volgens EASA wel de mogelijkheid om achteraf het C0-label toe te kennen. Daar namen 11.591 lezers kennis van, met een 7e plek op deze lijst tot gevolg.

6. Dronepiloten steeds vaker agressief benaderd: ‘Ik vrees de invoering van Remote ID’

Er is afgelopen jaar veel gezegd en geschreven over de aanstaande invoering van Remote ID. Het onderwerp houdt de gemoederen flink bezig. Sommige dronepiloten vrezen dat Remote ID kan leiden tot toenemende agressie, omdat het eenvoudiger wordt om de bestuurder van een drone te lokaliseren. Ons achtergrondartikel hierover werd 18.090x gelezen en eindigt op plek 6.

5. Dit verandert er op 1 januari voor dronepiloten in de Open categorie

Dronewatch-oprichter Wiebe de Jager laat een drone van het type DJI Mini 3 Pro opstijgen vanuit zijn hand

Niet zo lang geleden publiceerde Dronewatch een artikel met uitleg over de veranderingen waarmee dronevliegers in de Open categorie te maken krijgen op 1 januari 2024. Onze toelichting was erg in trek en heeft tot nu toe 19.043 lezers getrokken.

4. Te koop op Alibaba: je eigen eenpersoons elektrische taxidrone

Soms hebben we van die berichten die gewoon een breed publiek aanspreken. Zoals het wetenswaardigheidje dat er op de Chinese e-commercesite Alibaba een eenpersoons elektrische taxidrone te koop wordt aangeboden. Niet dat je er veel aan hebt, maar het is wel geinig om erover te lezen. Dat vonden ook 30.422 bezoekers van Dronewatch.

3. Russisch bedrijf ontwikkelt slaapstand-tool voor FPV-kamikazedrones

De oorlog in Oekraïne heeft een gigantische impact op de internationale dronesector. Het tempo waarin er geïnnoveerd wordt, aan beide zijden van het slagveld, is niet bij te benen. Zo kwamen we met een achtergrondverhaal over een bijzondere uitvinding van Russische ontwikkelaars. Maar liefst 33.307 lezers vonden dit interessant.

2. Geomagnetische storm op komst: let komende week op Kp-index

Onze waarschuwing dat er begin december kans was op verhoogde geomagnetische activiteit werd door een algoritme van Google prominent op het nieuwsoverzicht van Androidtelefoons gezet. Met als gevolg dat het artikel binnen de kortste keren 71.337 keer gelezen werd.

1. Russische luchtdoelraket mist Mavic 3 op haar na in Oekraïne (video)

Het best gelezen artikel in 2023 betreft eigenlijk een korte video, waarin te zien is hoe een Mavic 3 net niet geraakt wordt door een Russische luchtdoelraket. Maar liefst 125.626 mensen bekeken de beelden. Daarmee belandde het bijbehorende artikel op de eerste positie in dit jaaroverzicht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dit waren de 10 best gelezen artikelen van Dronewatch in 2023

 • William van Beek

  Ik had verwacht dat drone reviews (die op DroneWatch ook te vinden zijn), ook goed gelezen zouden worden. Blijkbaar genieten vooral kortere artikelen de voorkeur. Misschien komt dat omdat andere bronnen veel eerder met de reviews zijn na introductie van een nieuwe (DJI) drone, en hebben de meeste mensen hun info al ergens anders vandaan gehaald?

  Maar mooie getallen Wiebe! Keep up the good work!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De reviews worden zeker goed gelezen. Qua gemiddelde leestijd scoren ze ook zeer hoog. Alleen worden de reviews qua pageviews inderdaad ingehaald door nieuwsartikelen. Dat komt mede door het feit dat de reviews niet uitgesmeerd worden over meerdere pagina’s, zoals op andere websites.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier