Productnieuws

DJI komt eind januari met C1-retrofit update voor Air 2S

DJI introduceert binnenkort een C1-retrofit update voor het Air 2S-model. Dat blijkt uit een een infographic die DJI op sociale media heeft gepost. De DJI Air 2S, oorspronkelijk gelanceerd in april 2021, staat bekend om zijn superieure 1″-sensor. Vanaf eind januari wordt een update beschikbaar gesteld waarmee eigenaren hun DJI Air 2S kunnen aanpassen om te voldoen aan C1-specificaties. Hierdoor wordt het mogelijk de drone in de Open subcategorie A1 te gebruiken.

C1-retrofit

De DJI Air 2S, als derde drone in de DJI Air-serie, onderscheidt zich door zijn 1”-sensor met 5,4K resolutie, waardoor de drone uitzonderlijk scherpe beelden kan vastleggen. Na de lancering in april 2021 werd deze drone populair onder zowel hobbyisten als professionele dronevliegers vanwege zijn veelzijdigheid, gebruiksvriendelijkheid en beeldkwaliteit.

Eerder leek het erop dat de DJI Air 2S buiten beschouwing zou blijven voor verdere updates, wat zou resulteren in een beperking tot de Open subcategorie A3 na 1 januari 2024. Echter, DJI heeft aangekondigd dat de Air 2S na een retrofit update alsnog in aanmerking komt voor het C1-label.

Door de C1-classificatie kunnen eigenaren van de DJI Air 2S hun drones binnenkort in de Open subcategorie A1 gebruiken. Dit vergroot de mogelijkheden aanzienlijk: drones met een C1-label mogen in de buurt van mensen en bebouwing vliegen.

Er is wel een belangrijk aandachtspunt. Aangezien de DJI Air 2S meer dan 250 gram weegt, dienen dronevliegers ervoor te zorgen dat zij het overvliegen van personen zoveel mogelijk vermijden. Bovendien is het vereist dat de dronebestuurder in het bezit is van een basis theoriebewijs A1/A3.

Updateprocedure

DJI zal de updateprocedure vanaf eind januari bekendmaken. Gebruikers kunnen dan hun toestel upgraden om te voldoen aan de meest recente regelgeving. Na het afronden van de retrofit is het belangrijk dat gebruikers hun exploitantnummer invoeren om te voldoen aan de Remote ID-vereiste voor drones >250 gram in Open subcategorieën A1 en A2.

Eerder kwam DJI ook al met een C1-retrofit update voor de Mavic 3 / Mavic 3 Cine. De opvolger van de Air 2S, de DJI Air 3, is vanuit de fabriek al voorzien van een C1-label.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

22 gedachten over “DJI komt eind januari met C1-retrofit update voor Air 2S

 • Yes!
  Heel blij mee. De air2s blijft een prachtige drone, en zonder deze c1 had ik hem niet meer gebruikt (en zou de eventuele verkoopwaarde ook nul zijn).

  Beantwoorden
 • Robbie Heuvelmans

  Wat ik me af vraag is of daarmee, net als bij de 4 pro, er een hoogterestrictie komt? Want dat maakt de mini 4 pro waardeloos vind ik.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, als het goed is niet. Alleen voor C0-drones staat letterlijk in de EU regels dat ze niet hoger mogen dan 120 meter ten opzichte van de opstijglocatie. Bij C1-drones staat dat ze in principe niet hoger mogen dan 120m tov het (momentane) grondoppervlak. Dat zijn dus 2 verschillende dingen.

   Beantwoorden
  • Rene Koster

   Dat C1 label is het exploitantnummer. Deze kan je aanvragen bij de rdw.

   Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    Een exploitantnummer is iets heel anders dan een C1-label. Het C1-label is een certificatie voor een bepaald type drone. Een exploitantnummer is een operatorgebonden code die op de drone vermeld moet worden en/of uitgezonden dient te worden. De twee staan volledig los van elkaar.

    Beantwoorden
    • Rene Koster

     Ahaaa, ik dacht dat je dan de mogelijkhad om het exploitantnummer uit te zenden. Weer wat geleerd!

     Beantwoorden
 • Jaaaaa, blij mee!! Toch nog even vóór 2024 een Mini4 pro gekocht om geen gedoe te hebben met afstanden e.d., Mavic Air verkocht en de Air2S voor de A3 gehouden…maar dat verandert dus 🙂 Het is en blijft een prima stabiele en fijne drone. Super!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik weet vrijwel zeker dat de Mavic 2 Pro geen C1-update meer krijgt. Helaas!

   Beantwoorden
 • wim daniels

  Hoi
  Komt er voor de mini 2 ook een update? niet de mini 2 SE
  en dan een C0 label aangevraagd worden .
  Of kan er met een -250gr drone gevlogen worden zoals ervoor .

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Voor zover ik weet niet. Maar het maakt niet zoveel uit, want je kunt de Mini 2 gewoon blijven gebruiken in Open subcategorie A1, omdat de drone minder dan 250 gram weegt.

   Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   In principe wel. Je zou ook nog even kunnen wachten totdat de update officieel beschikbaar is, maar dat werkt misschien prijsopdrijvend ;).

   Beantwoorden
 • Dank voor je reactie Wiebe. Zeg je daar mee dat de kans bestaat dat het nog niet officieel is?

  Beantwoorden
  • Ik bedoel eigenlijk meer : hoe zeker is het dat de Air2S dit krijgt. Ik lees nu weer dat de update uitgesteld is tot maart dit jaar.

   Beantwoorden
 • Klopt @JW. Op het forum kwam ik dat bericht ook tegen. ‘DJI Update: The release of the C1 label for the Air 2S is now scheduled for early March instead of late January as originally planned. We have encountered additional complexities that require thorough attention and resolution and appreciate your anticipation. Stay tuned for an even better experience!’

  Beantwoorden
 • Marc Van Hove

  Hallo iedereen,
  Ik heb vandaag geprobeerd om de retrofit update voor het c1 label te bekomen voor een DJI Air2S, doch zonder resultaat. En toen kwam ik op jullie site terecht waar ik kon lezen dat het maar voor de maand maart voorzien is. Dank je wel voor deze info want ik dacht dat ik iets verkeerd had gedaan….

  Beantwoorden
 • Johan Hendriks

  Dus de “gewone” Air 2 zal zeker wel geen update kunnen verwachten ? Oftewel een Cx versie blijven ?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ha Johan, ga er maar vanuit dat er geen update meer gaat komen voor de gewone Air 2.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier