Incident

Amerikaanse autoriteiten onderzoeken botsing tussen helikopter en drone

In de VS is een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een botsing tussen een Robinson R44 helikopter en een drone van het type DJI Mavic 2 Pro. De aanvaring vond afgelopen weekend plaats boven Daytona Beach in Florida. Als gevolg van de botsing raakte het rotorblad van de helikopter flink beschadigd, maar het toestel kon nog wel veilig aan de grond worden gezet. De dronepiloot had op het moment van het incident de drone niet in het zicht.

Drone niet in het zicht

Het incident vond afgelopen zaterdag rond 14.00 uur plaats. Op ca. 70 meter hoogte merkte een helikopterpiloot van het bedrijf Leading Edge Helicopter Tours plotseling een drone op, maar hij kon niet meer voorkomen dat zijn helikopter in aanraking kwam met het onbemande luchtvaartuig. Ondanks de botsing en aanzienlijke schade aan het rotorblad van de helikopter, geschat op 60.000 dollar, slaagde de piloot erin de helikopter veilig te landen.

De dronepiloot was op het moment van de botsing bezig met het maken van video-opnamen voor een bouwbedrijf. Hij hield de camerabeelden via zijn tablet in de gaten. Pas toen hij een harde klap hoorde, keek hij op van zijn scherm, om zich vervolgens te realiseren dat zijn drone uit de lucht was geslagen.

Zowel de Federal Aviation Administration (FAA) als de National Transportation Safety Board (NTSB) zijn direct op de hoogte gesteld van het incident. De FAA bevestigde dat de Robinson R44 helikopter veilig terugkeerde naar de Daytona Beach International Airport met drie personen aan boord. Het is nog niet bekend of er aanklachten of bekeuringen zullen worden uitgegeven.

Het rotorblad raakte beschadigd als gevolg van de botsing met de drone.

Campagne

Naar aanleiding van dit incident heeft het Sheriff’s Office van Volusia drone-operators aangespoord zich vertrouwd te maken met de Know Before You Fly-campagne van de FAA. Deze campagne benadrukt het belang van het begrijpen van regels en voorschriften om soortgelijke incidenten te voorkomen.

Eén van de regels die in de campagne worden benadrukt betreft het dringende advies om een drone gedurende de vlucht te allen tijde in het zicht te houden. Ook moeten dronepiloten het omringende luchtruim in de gaten houden en voorrang verlenen aan al het andere luchtverkeer.

Eerdere incidenten

Het is niet voor het eerst dat een helikopter in aanraking komt met een drone. In 2017 botste een legerhelikopter met een DJI Phantom 4. Dat gebeurde zuidoostelijk van Staten Island, in de staat New York. De drone bevond zich op het moment van het incident ver buiten het zicht van de dronepiloot. De helikopter raakte licht beschadigd en moest een noodlanding inzetten.

En in Chili raakte in 2021 een inzittende van een marinehelikopter gewond nadat een DJI Mavic Air 2 zich door de voorruit had geboord.

(bron: Fox 35 Orlando)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Amerikaanse autoriteiten onderzoeken botsing tussen helikopter en drone

  • *Bemande vluchten hebben ALTIJD voorrang op *Onbemande vluchten.. ALTIJD !

    Maar de drone pilot had wel VLOS hij keek even naar zijn tablet,
    Plus de helipilot had ook al waarschuwingen ontvangen dat het een gebied is waar ook drones vliegen.
    Dat hij voorrang heeft geeft de pilot van de heli geen vrijbrief om te doen wat hij wil hij heeft ook regels waar hij aan moet voldoen voor de veiligheid en ik vraag mij af of hij zich ook aan de regels heeft gehouden.
    Hij vloog laag en hard in verhouding met zijn hoogte en zag op het laatste moment de drone pas.
    Hij vloog zodanig dat de dronepilot hem niet eens hoorde aan komen vliegen.
    Ik denk zelfs als drone pilot een spotter had gehad dat dit ook niet was voorkomen.
    Ik ben benieuwd wat dat onderzoek op gaat leveren.

    Beantwoorden
  • Robbie Heuvelmans

    Mijn vraag hierbij is of piloten van bemande vluchten apparatuur aan boord hebben cq krijgen om locaties van drones middels remote ID te tonen bij vluchten lager dan plm 150 mtr? Vorig jaar heb ik met mijn mavic 3 gefilmd tijdens de amstel gold race (wielren klassieker), toen de helikopter die de luchtopnames verzorgt aan kwam heb ik mijn drone van plm 35 mtr terug gebracht naar 15 mtr teneinde niet te hinderen. Maar of de piloot mijn drone gezien heeft? Geen flauw idee.

    Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

      Nee, zover is het nog (lang) niet. Drones zijn visueel vrijwel onzichtbaar voor helikopterpiloten, en ze worden ook niet via elektronische weg (radar, remote ID, ADS-B, etc) geïnformeerd over de nabijheid van drones. In klasse G luchtruim moet je als dronepiloot simpelweg altijd voorrang verlenen aan al het andere luchtverkeer, ga er maar vanuit dat je letterlijk en figuurlijk onzichtbaar voor ze bent.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier