Nieuws

55x actie ondernomen tegen verdachte drones bij gevangenissen in 2023

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft afgelopen jaar 55x actie ondernomen nadat er een verdachte drone werd gedetecteerd in de buurt van een detentiecentrum. Dat leidde tot meerdere aanhoudingen en inbeslagname van een aantal telefoons en pakketjes met drugs. In de toekomst wil DJI ook pro-actief kunnen optreden tegen smokkeldrones, door bijvoorbeeld te voorkomen dat drones überhaupt over gevangenismuren kunnen vliegen.

Landelijk detectiesysteem

In Nederland zijn alle gevangenissen uitgerust met een dronedetectiesysteem. Dit netwerk is sinds de zomer van vorig jaar volledig operationeel en biedt nu landelijke dekking. In 2023 werden 55 interventies uitgevoerd na het detecteren van verdachte drones in de nabijheid van gevangenissen, zo blijkt uit cijfers van de DJI die zijn gedeeld met de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Deze drones vormen een toenemende bedreiging voor de beveiliging van gevangenissen door het overbrengen van smokkelwaar zoals drugs en telefoons naar gevangenen. Van de 298 gedetecteerde vliegende objecten door het dronedetectiesysteem werden er 55 als verdacht geclassificeerd, leidend tot de vondst van vijftien telefoons, drie pakketten drugs en de aanhouding van zes personen.

Kat-en-muisspel

Volgens Wim Saris, Directeur-generaal van de DJI, is dronedetectie een essentiële toevoeging in de strijd tegen contrabande. Toch is het een illusie om te denken dat dronesmokkel volkomen kan worden uitgebannen, denkt hij. “Dit houdt nooit op. Als wij iets bedenken, dan bedenken de mensen die deze smokkelpraktijken beoefenen weer iets nieuws. Wij zullen iedere keer bij moeten leren. Criminelen hebben als voordeel dat ze zich niet aan allerlei regels hoeven te houden, daarom bedenken ze steeds weer nieuwe innovaties.”

De technologie achter het dronedetectiesysteem wordt continu verbeterd. Momenteel wordt onderzocht hoe het droneverkeer boven gevangenissen effectief verstoord kan worden. Eerder werd geëxperimenteerd met een ‘gsm-paraplu’ om mobiel telefoonverkeer in gevangenissen te verstoren, maar deze techniek bleek nog niet haalbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier