Gerucht

DJI en BYD komen met in auto geïntegreerd drone-dockingstation

Twee Chinese techbedrijven, dronegigant DJI en de elektrische autobouwer BYD, komen met een innovatief autodak-dockingstation voor drones. Dat blijkt uit een video die is verschenen op X. Dit geavanceerde systeem, gemonteerd op het dak van een BYD U8 SUV, lijkt te gaan zorgen voor een nieuwe dimensie van autonomie en functionaliteit op het vlak van dronebox-technologie.

Drone Hangar

Op zich is het concept van een drone-dockingstation op het dak van een auto niet nieuw. Land Rover presenteerde al in 2017 een prototype van een Discovery met een geïntegreerde search&rescue-drone. En de Chinese fabrikant van dockingstations Heisha Tech presenteerde vorig jaar een systeem voor op een auto.

Uit de video die op X is verschenen blijkt dat DJI en BYD dit concept verder hebben uitgewerkt, tot een naadloos geïntegreerd systeem. Het gaat om een in het dak van een BYD U8 SUV verwerkt dockingstation die nauw samenwerkt met een gemodificeerde DJI Mavic 3 Pro:

Volgens de eerste informatie biedt het systeem de volgende specificaties en mogelijkheden:

Intrekbaar landingsplatform

Een van de meest opvallende kenmerken is het intrekbare landingsplatform. Dit platform zorgt ervoor dat de drone veilig kan opstijgen en landen op het dak van de auto, wat bijdraagt aan de mobiliteit en het gebruiksgemak van de drone.

Opladen tijdens het rijden

Terwijl de auto rijdt, wordt de drone automatisch opgeladen. Dit betekent dat de drone altijd klaar is voor gebruik, waardoor gebruikers niet meer handmatig de accu hoeven te verwisselen of te wachten op een volledige oplaadbeurt.

Intelligente volgmodus

De drone is uitgerust met een intelligente volgmodus, waardoor het de BYD U8 autonoom kan volgen. Dit opent mogelijkheden voor dynamische filmopnames en het monitoren van routes, wat nuttig kan zijn voor zowel professionele filmmakers als liefhebbers van avontuurlijke reizen.

Slimme filmcapaciteiten

Met geavanceerde filmtechnologie kan de drone geheel automatisch hoogwaardige opnames maken.

Automatisch terugkeren en docken

Wanneer de accu van de drone bijna leeg is, keert hij automatisch terug naar de U8 en dockt hij op het autodak, waarbij hij gebruikmaakt van zijn intrekbare landingsplatform. Deze functie verhoogt de betrouwbaarheid en vermindert de kans op verlies of schade aan de drone.

Synchronisatie van content

De video’s en foto’s kunnen direct gesynchroniseerd worden met het scherm van de U8, voor directe weergave op het display in de auto en delen van content.

Beschermd tegen water en stof

Het docking station is ontworpen om bestand te zijn tegen water en stof, wat de duurzaamheid en betrouwbaarheid tijdens diverse weersomstandigheden verhoogt.

Visie op slimme auto’s

De introductie van de DJI-drone als een U8 SUV-optie is een nieuwe stap in BYD’s visie op de ontwikkeling van slimme auto’s. Deze technologische ontwikkeling belooft een breed scala aan toepassingen, van realtime on-board informatie en reisvlogging tot professionele filmproductie en geavanceerde bewaking. Ook search&rescue-toepassingen liggen voor de hand. Onduidelijk is nog in welke modellen van BYD het systeem nog meer verwerkt zal worden en op welke markten het systeem geïntroduceerd gaat worden.

Eerder dit jaar kondigde BYD aan dat het in 2023 drie miljoen elektrische auto’s heeft geproduceerd, waarmee het de grootste fabrikant van e-auto’s ter wereld is geworden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier