Noors dronemagazine luidt noodklok over illegaal vliegende influencers
In de pittoreske Lofoten, een populaire toeristische bestemming in Noorwegen, heerst onrust door de explosieve toename van illegale dronevluchten door influencers en dronefotografen. Deze vluchten, vaak uitgevoerd op hoogtes ver boven de wettelijk toegestane 120 meter, overschrijden niet alleen de grenzen van de luchtvaartregelgeving, maar leiden ook tot groeiende bezorgdheid onder de lokale bevolking en bedrijfseigenaren. Het Noorse vakblad Dronemagasinet luidt de noodklok.
Te hoog vliegen
Wie wel eens naar dronefoto’s op Instagram kijkt, kent ongetwijfeld het voetbalveld bij Henningsvær. Ingeklemd tussen rotsen en zee is het zonder twijfel één van de meest bijzonder gesitueerde sportvelden ter wereld. Henningsvær werkt dan ook als een magneet op dronevliegers, die graag foto’s van het veld plaatsen. Maar daarbij houdt men zich zelden aan de hoogtelimiet van 120 meter voor drones, zoals die ook in Noorwegen geldt.
Maar ook op andere locaties in de Lofoten wordt vaak veel te hoog gevlogen. Bovendien wordt lang niet altijd rekening gehouden met de rust en privacy van de bewoners. In een uitgebreid artikel het Noorse vakblad Dronemagasinet haalt journalist Ole Dag Kvamme tal van voorbeelden aan van influencers die maling hebben aan de regels. Als ze ernaar gevraagd worden, halen ze er de schouders over op, of zeggen geen kennis te hebben van de regels.
Lokale bewoners, zoals Venke Hoff uit Henningsvær, zijn gefrustreerd over de invasieve aard van deze drones. Ze benadrukt dat de privacy en rust in het gebied ernstig worden verstoord door de constante aanwezigheid van drones. Deze zorgen worden bevestigd door Christian Løverås, een andere inwoner, die aangeeft dat veel mensen drones als een overlast ervaren, vooral op populaire locaties zoals het beroemde voetbalveld in Henningsvær.
Voorbeelden
Fotografen en influencers, aangetrokken door de adembenemende schoonheid van Lofoten, delen regelmatig foto’s en video’s die genomen zijn op verboden hoogtes, zo constateert Kvamme. Zo plaatsten de Fransman Benoît Mars en de Amerikaanse influencer Nicole Zelkowitz recentelijk beelden die duidelijk boven de toegestane hoogtegrens zijn genomen. Zelkowitz gaf desgevraagd toe niet op de hoogte te zijn van de regelgeving. Mars gaf aan meestal niet hoog te vliegen, en reageerde verder niet op vragen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingeborg Sol Fure, een andere influencer die een foto van grote hoogte plaatste, wijst elke betrokkenheid af door te stellen dat ze geen auteursrecht heeft op de betreffende foto. “Ik heb niet het auteursrecht op deze exacte afbeelding. Ik heb hem alleen bewerkt. Ik ben op de hoogte van de regels voor vliegen.”
Ze verwijst naar andere influencers, zoals de IJslandse Ása Steinars, die in 2022 een video postte van zichzelf en hetzelfde voetbalveld, duidelijk opgenomen op een te grote hoogte volgens de regels. De video kreeg meer dan 13.000 likes. Steinars, met 1 miljoen volgers, verwijderde de post direct nadat Dronemagasinet haar hierop wees, erkende haar fout en wenste de journalist een fijne dag. Ze reageerde niet meer op vervolgvragen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Rol van opdrachtgevers
Wat opvalt is dat diverse accommodaties in Lofoten samenwerken met influencers en fotografen voor het maken van spectaculaire beelden, zonder de wettelijke beperkingen in acht te nemen. Christian Bøe, directeur van Hattvika Lodge, bevestigt dat zij dergelijke samenwerkingen aangaan, maar ontwijkt vragen over de legaliteit van de door de lodge geplaatste foto’s van derden. Hij is op de hoogte van de drone-regelgeving, waaronder verboden zones, maar geeft aan geen verantwoordelijkheid te nemen voor de naleving van deze regels door de fotografen.
Deze praktijk roept volgens Dronemagasinet vragen op over de verantwoordelijkheid van zowel de influencers als de lokale bedrijven die hen inhuren in het naleven van de dronevoorschriften. De Noorse burgerluchtvaartautoriteit en andere relevante instanties staan bovendien voor de uitdaging om effectieve handhaving te combineren met voorlichting aan bezoekers over de geldende dronevoorschriften.
Gelukkig zijn er ook accommodaties die graag de droneregels uitleggen aan bezoekers, zoals Reinefjord, met het beroemde Reinebringen vlakbij: “We weten allemaal hoe mooi de Lofoten is en met een drone kun je prachtige video’s en foto’s maken! Maar houd alsjeblieft rekening met de regels, lokale bevolking en dieren”, staat op de eigen website.
Bewustzijn vergroten
Christian Løverås, die zelf een huisje verhuurt in de buurt van Henningsvær, geeft wel eens commentaar op illegale foto’s van influencers. “Ja, ik heb reacties achtergelaten bij enkele influencers. Ik wil niet de moraalpolitie zijn, maar denk dat open vragen aan influencers met veel volgers het bewustzijn kunnen vergroten. Er zijn duidelijk veel illegale dronebeelden beschikbaar”, stelt Løverås desgevraagd tegenover Dronemagasinet.
“Het is grappig hoeveel mensen precies dezelfde foto willen maken van het voetbalveld, en vaak vanaf illegale hoogte. Ik heb ook wel eens met een drone gevlogen, maar ik wil niet tot de idioten behoren die de natuurervaring voor anderen verpesten. Als je op de beroemde toppen staat, hoor je bijna altijd het gezoem. Bij Reinebringen heb ik zelfs mensen in de rij zien staan om een drone te lanceren”, zegt Løverås.
Bij ons in de wijk is er een idioot die er een sport van maakt boven particuliere tuinen te vliegen/hangen waar zonaanbidders liggen. Als reactie bij een opmerking geeft hij te kennen dat je maar naar binnen moet gaan als het je niet aanstaat. Zo iemand mogen ze wat mij betreft best een tijdje opsluiten zodat hij eens goed over zijn praktijken kan nadenken.
Ik zou daarmee naar de politie gaan. Dat gedrag kan echt niet.
Zoals met veel dingen verpesten de kwaden het weer voor de goeden en is het over een tijdje hellemaal over met vliegen.
“grappig dat iedereen dezelfde drone foto van dat voetbalveld wil maken” wordt er gezegd. Lijkt mij vrij logisch dus als je helemaal daar heen gaat. Waarom maakt iedereen een foto van de Eiffeltoren als ze in Parijs zijn. Daarnaast is het eigenaardig dat men vindt dat eigenaren van accomodaties mede verantwoordelijk zouden moeten zijn voor het naleven van de regels van dronepiloten.
“Lokale bewoners, zoals Venke Hoff uit Henningsvær, zijn gefrustreerd over de invasieve aard van deze drones. Ze benadrukt dat de privacy en rust in het gebied ernstig worden verstoord door de constante aanwezigheid van drones.”
Stemmingmakerij. Als het probleem is dat die drones veel hoger vliegen dan is toegestaan, dan zal juist deze Venke Hoff helemaal geen last hebben van die drones. Hoe hoger ze vliegen, hoe minder je ze hoort en/of ziet. En hoe hoger ze vliegen, hoe minder haar privacy in het geding komt.
Ik denk dat Venke in dit geval niet over hoogvliegende drones spreekt, maar over laagvliegende drones.
Is het niet 120 meter van punt waar je opstijgt