Grote inzet hulpdiensten door drone-incident in Waterloopbos
Een neergestorte drone heeft zaterdagmiddag voor flink wat consternatie gezorgd in het Waterloopbos te Overijssel. De hulpdiensten kwamen in groten getale naar de Deltagoot voor een vermeend persoon te water. Brandweerteams uit Vollenhove en Marknesse, samen met ambulancepersoneel en politie, spoedden zich naar de locatie. Duikteams van Urk en Lelystad werden eveneens opgeroepen. Al snel werd duidelijk dat er helemaal geen sprake was van een noodsituatie.
Drone neergestort
In plaats van dat er iemand gered moest worden, bleek dat een jongeman bezig was om zijn neergestorte drone van het ijs te bergen. De drone had een storing tijdens het filmen en was op het ijs beland. De jongen had een luchtbed gebruikt om over het ijs naar zijn drone te glijden. Een voorbijganger had dit aangezien voor een ongeval waarbij iemand door het ijs was gezakt.
De hulpdiensten assisteerden de jongen om veilig terug aan wal te komen. Helaas bleek zijn drone onherstelbaar beschadigd.
No-flyzone
Het Waterloopbos, gelegen nabij Marknesse in de Noordoostpolder van de provincie Flevoland, diende vroeger als een onderzoeksterrein voor hydrologische studies. Dit gebied was een onderdeel van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, een filiaal van het hoofdlaboratorium in Delft. De Deltagoot was een faciliteit voor het doen van grootschalig experimenteel onderzoek aan zeegolven en de interactie tussen golven en waterbouwkundige constructies.
Het luchtruim boven het terrein is doordeweeks verboden gebied voor dronevliegers in de Open categorie. Het Waterloopbos valt binnen de no-flyzone EHR66, een testgebied voor experimentele luchtvaartuigen rondom de vestiging van NLR in Marknesse.
(bron: RTV Oost – coverfoto ter illustratie)