Revolutionair: drone tackelt ijsprobleem op hoogspanningslijnen (video)
In een recente video wordt een ongebruikelijke maar ingenieuze toepassing van dronetechnologie gedemonstreerd. Te zien is hoe een drone van het type DJI M300 RTK, voorzien van een lange staaf, in de Chinese provincie Shanxi het aangevroren ijs van een elektriciteitsdraad verwijdert. Niet alleen is dit een goed voorbeeld van hoe drones nuttig kunnen worden ingezet onder barre winterse omstandigheden, het levert ook nog eens spectaculaire beelden op.
IJs verwijderen
Het aangroeien van ijs op elektriciteitsdraden vormt een significante bedreiging voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet. Wanneer ijs zich ophoopt op de draden, kan dit leiden tot een fenomeen dat bekend staat als ‘galloping’ of ‘dansen’ van de draden. Dit gebeurt doordat het ijs de aerodynamische eigenschappen van de draad verandert, waardoor deze in de wind gaat bewegen als een vleugelprofiel. Deze bewegingen kunnen zo hevig zijn dat ze niet alleen de elektriciteitsvoorziening verstoren, maar in extreme gevallen zelfs leiden tot het breken van de draden.
Traditioneel wordt het verwijderen van ijs van elektriciteitsdraden uitgevoerd door onderhoudsploegen die ofwel de locatie fysiek moeten bereiken, vaak in gevaarlijke winterse omstandigheden, ofwel door het tijdelijk verhogen van de stroom door de draden om het ijs te smelten. De inzet van drones voor deze taak biedt mogelijk een veiliger, efficiënter en potentieel kosteneffectiever alternatief.
Meerdere toepassingen
Drones bieden op meerdere manieren meerwaarde als het gaat om de aanleg en het onderhoud van hoogspanningslijnen. Dankzij hun vermogen om moeilijk bereikbare locaties te bereiken en gedetailleerde luchtfoto’s en -video’s te maken worden ze volop ingezet voor het detecteren van defecten of slijtage aan lijnen en isolatoren. Bovendien kunnen drones uitgerust worden met thermische camera’s om oververhitting van componenten op te sporen.
Bij de aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen kunnen drones gebruikt worden voor terreinverkenning en -mapping, wat helpt bij het plannen van de meest efficiënte routes en het minimaliseren van milieu-impact. Ook tijdens de aanleg van tracés komen drones goed van pas, bijvoorbeeld om draden te spannen of vogelwerende markeringen aan te brengen.
(Bron: China Energy News, via DJI.com)