Productnieuws

Autel Robotics Evo Max 4-serie verkrijgt C2-label

Dronefabrikant Autel Robotics heeft aangekondigd dat alle drones in de Evo Max 4-serie nu voldoen aan de klasse C2-certificering. Dit is van groot belang voor Europese gebruikers van dit model drone, omdat het betekent dat de Evo Max 4T, Evo Max 4N en Evo Max 4T Pro na het installeren van een firmware-update kunnen worden gebruikt in de Open subcategorie A2, dichtbij mensen.

Belang van C2

De certificering komt niet zomaar uit de lucht vallen. Autel Robotics had al in juni 2023 beloofd certificeringen in verschillende klassen te verkrijgen voor de meeste van hun drones. De Evo Max 4-serie is de eerste die voldoet aan de Europese klasse-eisen, waarbij de certificering is uitgevoerd door het Spaanse LGAI Technical Center. Het belang hiervan kan niet genoeg worden benadrukt, aangezien drones zonder Cx-label sinds 1 januari 2024 minder breed inzetbaar zijn.

Wat betekent de C2-classificatie precies? Vóór deze certificering zou de Evo Max 4 beschouwd worden als een drone die zonder klasse-aanduiding op de markt werd gebracht en meer dan 250 gram woog, waardoor deze alleen in subcategorie A3 mocht opereren. Dit hield in dat het vliegen ver van mensen en op minimaal 150 meter afstand van woon-, commerciële, industriële en recreatieve gebieden moest plaatsvinden.

Met de C2-certificering verandert dit scenario aanzienlijk. De Evo Max 4 mag nu worden bediend in subcategorie A2, mits de piloot het aanvullende OPEN.A2-examen heeft behaald en blijk geeft van zelfstudie. Dit maakt het mogelijk om tot op 30 meter van mensen te naderen, of zelfs 5 meter door een lage snelheidsmodus te activeren die de snelheid beperkt tot 3 m/s. Bovendien is het nu toegestaan om boven woon-, commerciële, industriële en recreatieve gebieden te vliegen.

Over de Evo Max 4

De Evo Max 4-serie werd begin 2023 aangekondigd, en kan beschouwd worden als een alternatief voor de DJI M30(T). De EVO Max 4T beschikt over een optische zoomcamera en een thermische camera. Dankzij de IP43-rating kan de drone in lichte regen worden gebruikt. Een omgevingsradar zorgt voor 360º obstakeldetectie. De vliegtijd bedraagt maximaal 42 minuten.

Gebruikers van een Evo Max 4-serie drone moeten eerst de nieuwste firmware-update downloaden. Pas daarna voldoet de drone aan alle eisen voor C2-certificatie. Via de website van Autel Robotics kan men een verklaring van conformiteit downloaden, die bij de drone bewaard moet worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Autel Robotics Evo Max 4-serie verkrijgt C2-label

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier