Productnieuws

Nederlands bedrijf introduceert surveillancedrone in de vorm van een adelaar

Het Nederlandse bedrijf Guard From Above heeft onlangs de Evolution Eagle onthuld. Deze geavanceerde, onopvallende surveillancedrone, speciaal ontworpen voor militaire doeleinden, is gebaseerd op het uiterlijk van een adelaar. Daardoor kan het toestel onopgemerkt zijn werk doen. De vogelvormige drone kan worden uitgerust met uiteenlopende payloads en is daardoor multi-inzetbaar.

Gevederde fixed-wing

De Evolution Eagle is niet zomaar een drone. Door de grootte, vorm en kleur van zijn gevederde tegenhanger na te bootsen, onderscheidt de Evolution Eagle zich van conventionele vastevleugeldrones. Daardoor komen nieuwe mogelijkheden op het gebied van verkenning en surveillance binnen handbereik.

Voor de voortstuwing maakt de Evolution Eagle gebruik van twee propellers, wat het flapperen van vleugels overbodig maakt. Deze ontwerpbeslissing vereenvoudigt de mechanica van de drone, verlengt de accuduur en garandeert operationele efficiëntie.

Zweefvermogen

De drone bootst de vliegpatronen van adelaars na en kan zweven op thermische opwaartse luchtstromen, net zoals echte adelaars. Dit bespaart stroomverbruik en maakt het mogelijk om de motoren tijdelijk uit te schakelen, een essentiële functie voor missies die stilte en heimelijkheid vereisen.

Een andere opmerkelijke eigenschap van de Evolution Eagle is zijn stille glijvermogen. Echte adelaars produceren doorgaans geen hoog zoemend geluid, en dat doet de Evolution Eagle ook niet. Deze stilte biedt een aanzienlijk tactisch voordeel, aangezien de drone onopgemerkt blijft tijdens kritieke operaties.

Besturing en payloads

Bestuurd via een First Person View (FPV)-controlesysteem, biedt de Evolution Eagle letterlijk en figuurlijk een live ‘adelaarsoog’ perspectief van het operatiegebied. Het FPV-systeem stelt piloten in staat om te navigeren en realtime beslissingen te nemen, wat zorgt voor effectieve surveillance en verkenning.

Het ontwerp van de drone voorziet in een laadruimte in zijn rug, geschikt voor verschillende hardware. De Evolution Eagle speelt in op verschillende missiebehoeften door een scala aan extra payloads aan te bieden, zoals een daglichtcamera, thermische camera, C-UAS kinetische onderschepping of camera ten behoeve van 3D mapping.

Een ander kenmerk van de Evolution Eagle is dat deze binnen drie minuten kan worden geassembleerd vanuit de draagkoffer. Het draagbare ontwerp van de drone elimineert de noodzaak voor gespecialiseerde lanceersystemen, waardoor het met de hand gelanceerd kan worden zonder de noodzaak van een startbaan.

Biomimicry

De Evolution Eagle is een prachtig voorbeeld van biomimicry of biomimetica, een concept waarbij de natuur dient als inspiratiebron voor technologische innovaties. De Evolution Eagle is zeker niet de eerste drone die op een vogel lijkt. In het verleden zijn vogelgelijkende drones onder andere ingezet voor het verjagen van vogels bij vliegvelden.

Guard From Above heeft overigens veel ervaring met echte vogels. Het bedrijf verwierf in 2016 wereldwijd bekendheid door het idee om getrainde roofvogels in te zetten als bescherming tegen ongewenste drones. De politie experimenteerde enige tijd met deze unieke counter UAS-methode, maar uiteindelijk moest geconstateerd worden dat de inzet van roofvogels teveel haken en ogen met zich meebracht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Nederlands bedrijf introduceert surveillancedrone in de vorm van een adelaar

 • De beelden 0:57 zijn duidelijk met een FPV Done multirotor gemaakt.
  Een fixed Wing kan helaas niet zulke beelden maken 😀

  Beantwoorden
 • En nu maar hopen dat ze die dingen niet aan de Russen verkopen!

  Beantwoorden
 • Kees de Kraker

  Het nabootsen van roofvogels zou er toe kunnen leiden, dat deze in een omgeving waar een oorlog woedt, al bij voorbaat uit de lucht worden geschoten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier