Achtergrond

50 vermisten gevonden in 2023: Noors droneteam succesvol dankzij ‘fietswielmodel’

In 2023 heeft de Noorse politie een opmerkelijke mijlpaal bereikt met hun droneprogramma. Uit recent gepresenteerde nationale cijfers blijkt dat de dronepiloten van de politie in één jaar tijd maar liefst 50 vermiste personen hebben gevonden en hebben bijgedragen aan het redden van meerdere levens. Een nieuwe zoekstrategie, het ‘fietswielmodel’, vormde de basis voor dit succes.

50 personen opgespoord

De Noorse Justitieminister Emilie Enger Mehl sprak vol trots over deze prestatie tijdens een evenement van de politie. De minister benadrukte hoe drones een groot verschil hebben gemaakt voor de veiligheid en gezondheid van burgers. In 2023 leidde de inzet van drones tot de succesvolle opsporing van 50 personen in nood, wat de cruciale rol van deze technologie in reddingsmissies illustreert.

In een jaar tijd heeft de Noorse politie haar dronecapaciteit aanzienlijk uitgebreid, met de voltooiing van de opleiding van de laatste van haar 100 dronepiloten in december 2022. Dit heeft de politie in staat gesteld om snel en effectief te reageren in moeilijke en onherbergzame gebieden. Drones stellen de politie niet alleen in staat om efficiënter te opereren tijdens zoekacties, maar ook om een stap voor te blijven op criminele elementen die eveneens moderne technologieën gebruiken.

Ruim 3.000 vlieguren

Het droneteam heeft tot nu toe ongeveer 3.000 vlieguren gemaakt, waarvan de helft in directe opdrachten. Deze uren hebben geleid tot meer dan 80 succesvolle vondsten van vermiste personen. Dit onderstreept de effectiviteit van drones in het verbeteren van zoek- en reddingsmissies.

Een sleutelmoment in de presentatie was de demonstratie door Jørgen Lunde Ronge, de operationele leider van het droneteam, van een zoekactie waarbij een vermiste persoon met een warmtebeeldcamera duidelijk zichtbaar was vanuit de lucht, terwijl grondteams hem over het hoofd zagen.

Fietswielmodel

Aanvankelijk waren de resultaten van het droneprogramma niet zo indrukwekkend als gehoopt. Elke dronepiloot vond gemiddeld slechts 0,1 vermiste personen per jaar. Maar dankzij innovatieve aanpassingen, waaronder de implementatie van het ‘fietswielmodel‘, een methode voor gestructureerd zoeken en redden, heeft de politie haar efficiëntie aanzienlijk verbeterd.

Andreas Aalstad Nilsen van het droneteam legde uit hoe deze nieuwe zoek- en reddingsmethodiek werkt. Door het optimaliseren van parameters zoals vlieghoogte, vliegsnelheid en zoekpatronen, is de kans op het vinden van vermiste personen aanzienlijk toegenomen. Deze aanpak heeft geleid tot specifieke tactieken die nu standaard deel uitmaken van de drone-operaties van de politie.

Het ‘fietswielmodel’ dat gebruikt wordt door het Noorse politiedroneteam.

Commandowagens

De drone-inzetten worden sinds kort ondersteund vanuit speciaal gebouwde commandowagens. Het betreft Mercedes Sprinters die zijn uitgerust met drones, monitoren, laadinfrastructuur en overige technische apparatuur. Het is onder meer mogelijk om vanuit de auto drones te besturen, waarbij men beschermd is tegen weersinvloeden. Tevens zijn de voertuigen voorzien van zitplaatsen voor andere medewerkers die bij een missie betrokken zijn.

Wereldwijd meer dan 1.000 mensen gered

Volgens cijfers die bijgehouden worden door dronefabrikant DJI, hebben drones wereldwijd meer dan duizend mensen het leven gered, in 40 verschillende landen. Drones maken bij veel brandweer- en politiekorpsen inmiddels standaard deel uit van de calamiteitentoolset.

(bron: Politiet.no – foto’s: Haakon Stensrud)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “50 vermisten gevonden in 2023: Noors droneteam succesvol dankzij ‘fietswielmodel’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier