Opmerkelijk

Natuur versus technologie: adelaar valt drone aan (video)

Een recent op platform X gedeelde video onthult een fascinerende confrontatie tussen de natuur en menselijke techniek. In deze opname is te zien hoe een indrukwekkende adelaar plotseling een drone – die op dat moment bezig is met filmen – als doelwit kiest. De adelaar grijpt de drone en lijkt er vervolgens mee vandoor te gaan.

Instinctieve reactie

Dit incident werpt licht op de instinctieve reactie van wilde dieren wanneer zij geconfronteerd worden met onbekende technologische objecten in hun leefomgeving. Het biedt een uniek perspectief op hoe dieren reageren op indringers die door mensen zijn gecreëerd en stelt belangrijke vragen over de invloed van onze technologische ontwikkelingen op de natuur.

Dat adelaars in staat zijn om een drone te grijpen en af te voeren is op zich geen nieuws. De politie onderzocht dit gegeven zelfs enige tijd als mogelijke counter UAS-maatregel, maar staakte het onderzoek toen bleek dat de roofvogels lang niet altijd voorspelbaar reageerden.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat gedocumenteerd wordt dat een adelaar een  drone aanvalt. Een Australisch mijnbedrijf liet in 2016 weten meerdere drones kwijtgeraakt te zijn aan aanvallen door roofvogels. Dat leidde tot een schadepost van meer dan 100.000 dollar.

Ook in eigen land komen dergelijke incidenten wel eens voor. Zo raakte in 2020 een dronevlieger uit Overijssel zijn toestel kwijt nadat deze werd meegevoerd door een buizerd. De roofvogel nam zijn drone, een DJI Phantom met oranje striping, mee naar een boom.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Natuur versus technologie: adelaar valt drone aan (video)

  • Paul Verhack

    Ik heb toch mijn twijfels over de echtheid van deze beelden, het plaatje ziet er net iets te perfect uit, tot die poten van onder het beest te voorschijn komen. Kijk maar eens goed. A.I. gegenereerd beeld?

    Beantwoorden
  • Ruud Voest

    In navolging op de vorige reactie, dit ziet er inderdaad “fake” uit. De achtergrond lijkt achter de vogel geplakt te zijn. Dit kan je merken aan een mogelijk resolutie verschil tussen de 2.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier