Nieuws

Innovatief Oekraïens microfoonnetwerk detecteert Russische drones via geluid

De Oekraïense luchtverdediging maakt gebruik van een netwerk van duizenden akoestische sensoren om overvliegende Russische kamikazedrones te detecteren en te lokaliseren, aldus The War Zone. Het microfoonnetwerk vormt een relatief goedkope, maar effectieve aanvulling op een app die burgers kunnen gebruiken om overvliegende drones te melden. Het Amerikaanse leger ziet veel potentieel in deze technologie.

Netwerk van microfoons

De akoestische sensoren, verspreid over het hele land, vormen een onzichtbaar net dat ontworpen is om de karakteristieke geluiden van naderende drones op te vangen. Dit systeem stelt de Oekraïense verdediging in staat om vijandige UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) te identificeren lang voordat deze hun doelwit kunnen bereiken. Het principe is even eenvoudig als geniaal: de microfoons pikken het geluid op van de motoren van de drones, waarna deze gegevens worden gebruikt om hun locatie en beweging te volgen.

Elk sensorstation bestaat uit een microfoon die gekoppeld is aan een smartphone. De microfoon is speciaal ontwikkeld om omgevingsgeluid op te vangen en te versterken. Naar verluidt zijn er 6.000 van dergelijke sensorstations opgesteld in Oekraïne, die onder andere het kenmerkende geluid van de Shahed 136 kamikazedrone uitstekend kunnen detecteren.

Nieuwe luchtdreigingen

Moderne luchtdreigingen, waaronder kleine, laagvliegende drones en kruisraketten, evenals stealth-vliegtuigen en -raketten, vormen significante uitdagingen voor de huidige generatie radars. Generaal James Hecker van de Amerikaanse luchtmacht benadrukt het potentieel van akoestische sensoren om een gedetailleerd beeld te geven van laagvliegende dreigingen, een capaciteit die van onschatbare waarde is in de complexe luchtverdedigingsuitdagingen van vandaag. Er worden tests overwogen om te zien of deze technologie uitgebreid kan worden naar de NAVO en mogelijk ook buiten de NAVO tegen andere soorten luchtdreigingen.

Het akoestische dronedetectienetwerk is niet alleen een toonbeeld van creatieve aanpassing in tijden van nood, maar markeert ook een keerpunt in hoe landen kunnen omgaan met de dreiging van onbemande systemen. Het systeem biedt een kosteneffectieve manier om het luchtruim te monitoren, een aspect dat vooral interessant is voor landen die zoeken naar manieren om hun luchtverdediging te versterken zonder enorme investeringen te moeten doen.

Bijna vergeten techniek

Wat deze systemen zo fascinerend maakt, is de terugkeer naar een bijna vergeten techniek: het gebruik van geluid om vijandelijke vliegtuigen te detecteren. Deze methode, die herinnert aan de akoestische spionagepraktijken uit de wereldoorlogen, wordt nu nieuw leven ingeblazen met moderne technologie.

Een akoestisch early warning systeem voor vijandelijke vliegtuigen
Een akoestisch early warning systeem voor vijandelijke vliegtuigen (Bolling Field, VS, 1921)

Centraal vs. decentraal

Overigens is het gebruik van akoestische sensoren om drones te detecteren zeker niet nieuw. In Nederland experimenteerde Defensie al in 2019 met een akoestische dronedetector. Het verschil met het systeem in Oekraïne is dat dit detectiesysteem gebruikmaakt van relatief specialistische en kostbare sensoren, zoals hieronder afgebeeld, terwijl het sensornetwerk in Oekraïne is gebaseerd op tal van decentraal opgestelde, goedkope microfoons.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier