Pro

Drones met explosieven ingezet voor lawinepreventie in Alaska

Het Alaska Department of Transportation and Public Facilities (DOT&PF) heeft begin dit jaar met succes getest hoe drones kunnen worden ingezet om de veiligheid en efficiëntie bij lawinepreventie te verbeteren door het uitlokken van twee opzettelijk veroorzaakte lawines. Daartoe werden, omgeven door de nodige veiligheidsmaatregelen, explosieven gedropt vanuit een drone.

Lawinepreventie

Traditionele lawinepreventieprogramma’s zijn erop gericht om gecontroleerde lawines uit te lokken door middel van explosieven of andere methoden. Het doel is om te voorkomen dat lawines dusdanig groot worden dat ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten aan snelwegen, nutsvoorzieningen en skigebieden.

De handmatige praktijk vereist echter dat werknemers zich begeven in lawinegevoelige gebieden. Dit proces is niet alleen gevaarlijk, maar wordt ook gekenmerkt door onvoorspelbaarheid vanwege de afhankelijkheid van menselijk oordeel en fysieke interventie. Om die reden maken de autoriteiten in Alaska gebruik van op afstand bedienbare lawinebestrijdingssystemen (RACS), die bestaan uit vaste posities voor detonatie-installaties. Maar deze RACS zijn niet overal haalbaar of economisch.

Om die reden kwamen drones beladen met explosieven in beeld: een idee dat eind 2015 al werd onderzocht, maar nog niet grootschalig is omarmd, mede vanwege de stringente veiligheidseisen die aan dergelijke operaties worden gesteld.

Explosieven droppen

Afgelopen maand werkte Alaska DOT&PF samen met de Alaska Railroad Corporation (ARCC) om twee explosieven te plaatsen en tot ontploffing te brengen met behulp van een heavy-lift drone. De overheidsinstanties gebruikten de Drone Avalanche Reduction Technology (DART) van Drone Amplified voor deze taak.

Drone Amplified is gespecialiseerd in oplossingen voor landbeheer. Het bedrijf richt zich van oudsher op het aansteken van gecontroleerde bosbranden door middel van drones die brandontstekers droppen. Het gebruik van het DART-systeem bracht echter aanzienlijke regeltechnische uitdagingen met zich mee omdat de Federal Aviation Administration (FAA) strenge eisen stelt aan het door de lucht vervoeren van explosieven en wapens. Maar dankzij de nodige veiligheidsmaatregelen kon de FAA uiteindelijk groen licht geven voor de proef.

Kennis delen

Als onderdeel van een inspanning om de bredere adoptie en ontwikkeling van drone-gebaseerde lawinebestrijdingssystemen te ondersteunen, is Alaska DOT&PF van plan alle FAA-vrijstellingen en documenten die nodig zijn voor dergelijke operaties, openbaar te maken. De methode kan als een blauwdruk dienen voor andere staten die geïnteresseerd zijn in het inzetten van dronetechnologie voor lawinepreventie.

Timothy Glassett, manager van het lawine- en artillerieprogramma van DOT&PF, benadrukt het belang van de innovatieve aanpak: “Deze demonstratie vertegenwoordigt een aanzienlijke stap voorwaarts in de vermindering van het lawinerisico voor onze openbare snelwegen.”

(via DroneDJ – coverfoto: Washington State Dept of Transportation, CC BY-NC-ND)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier